Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šokačko sijelo
  • 17.02.2022. 16:30
  • Vukovarsko-srijemska, Županja

Sve je spremno za 55. Šokačko sijelo u Županji

Od 18. veljače do 1. ožujka traje najveća tradicijska manifestacija u Županji. Sjajan razlog za posjet Srijemu i Slavoniji, evo i zbog čega!

Foto: Marijan Jović, arhiva TZ grada Županje
  • 251
  • 65
  • 0

Koncerti, glazbene radionice, izložbe, večeri tradicijskih vokalnih skupina, Sijelo pučkih pisaca, dvodnevni sajam Zlatne niti… tako izgleda program 55. Šokačkog sijela koje će se održati od 18. veljače do 1. ožujka u Županji.

Organizatori poručuju, zbog pandemije nešto skromniji, od nekih se događanja čak moralo odustati, no ne i od dva najatraktivnija – Pokladnog jahanja i Šokačkog cvita, stoji u najavi.  

Pokladno jahanje s više od 80 jahača

Tako će 20. veljače više od osamdeset jahača iz čitavog Srijema i Slavonije u narodnim nošnjama jahati središtem Županje. Zaustavit će se na pet mjesta na kojima će ih domaćini dočekati pjesmom, plesom i ukusnim šokačkim delicijama.

"Jahači su obučeni u tradicionalnu nošnju: špenzle, kožuh, rajtozne i čizme. Za Županju je specifičan običaj zataknuti rep od fazana na šubare", kazao je predsjednik tamošnje Konjogojske udruge "Stari graničar" Marko Maroševac. Kako dodaje, nekad su ga nosili samo slobodni momci, a kasnije su taj običaj prihvatili i oženjeni.

"Danas se Šokačko sijelo ne može zamisliti bez pokladnoj jahanja, koje potječe još od vremena Vojne krajine kad su naši preci čuvali granicu na Savi", poručio je. 

Izbor ljepote Šokački cvit

Od 1969., kada je Marica Parašilovac iz Gradišta proglašena prvom najljepšom Šokicom Šokačkog sijela, pozornicom je prošlo više od tisuću djevojaka. Nekad izbor najljepše Šokice, 1995. je, podsjećaju, postao Šokački cvit, a za ovu u Srijemu i Slavoniji prestižnu titulu i danas se iz škrinja izvlače najljepše nošnje izrađene u svili, urešene šilingom, zlatovezom i raspletom, neke od njih stare više od stotinu godina.

"U fokusu natjecanja je tradicijska nošnja, njezina ljepota i očuvanost, kao i način na koji je djevojka nosi. Ocjenjuju se najsitniji detalji od načina češljanja, ukrasa na glavi, rukama i vratu do izbora čarapa i obuće. Važni su i sklad i ljupkost u hodu, sve ono što krasi pravu Šokicu", ističe direktorica TZ Vukovarsko-srijemske županije Rujana Bušić Srpak.

Koja će se od 23 djevojke, koliko ih se ove godine prijavilo na natjecanje, okititi Šokačkim cvitom, doznat će se 25. veljače u dvorani kina Mladost u Županji. U skladu s epidemiološkim mjerama Šokice mogu podržati samo oni koji imaju važeće covid putovnice.


Tagovi

Šokačko sijelo Županja Pokladno jahanje Šokački cvit Cesta zlatne niti


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo