Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žepče 2019
  • 15.07.2019. 17:00
  • Zeničko-dobojski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Žepče

Sve je više prerađevina od voća i povrća - dokazali Dani maline i meda

Brojnost proizvođača na ovogodišnjoj bogatoj ponudi finalnih proizvoda u odnosu na ranije sajmove kada se najviše prodavalo sveže voće i povrće, pokazatelj je da se u ovom sektoru stvari menjaju.

Foto: RAŽ
  • 86
  • 9
  • 0

Četvrti put za redom žepački sajam "Dani maline i meda" okupio je preko 80 izlagača i potvrdio da je i dalje jedan od prepoznatih sajmova u BiH koji rado posećuju proizvođači domaće hrane iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, ali i zemalja u okruženju. 

Izloženo preko 300 proizvoda 

Na štandovima su se mogli degustirati gotovo svi proizvodi, njih preko 300 koji su pripremljeni od domaćeg voća i povrća, med i prerađevine od meda i ostali pčelinji proizvodi, razne poslastice od voća, proizvodi od lekovitog bilja, organska hrana, mesne prerađevine, razne vrste sireva, prozvodi od magarećeg mleka, testenina i razne vrste brašna, tradicionalne rukotvorine kao i sve vrste svežeg voća i povrća po kom je prepoznato Žepče i njegova okolina. 

Brojnost proizvođača na ovogodišnjoj bogatoj ponudi finalnih proizvoda u odnosu na ranije sajmove kada se najviše prodavalo sveže voće i povrće, pokazatelj je da se u ovom sektoru stvari menjaju. 
"To je signal svima nama koji donosimo odluke na svim nivoima, da naši proizvođači trebaju drugačiju vrstu podrške koja će im omogućiti da postignu još veće rezultate od dosadašnjih, kao što su pomoć kod nabavke sušare, mini linija za preradu, mehanizacije, mini rashladnih komora i dr.", prilikom otvaranja sajma izjavio je Mato Zovko, načelnik Opštine Žepče koja je bila ovogodišnji pokrovitelj sajma. 

Čokomed - hit proizvod pčelinjaka Rajčević

Janko: Mali proizvođači i dalje prepušteni sebi

U ime organizatora, reči dobrodošlice uputila je Branka Janko, direktor Razvojne agencije Žepče, koja je istakla važnost hitnih intervencija od strane svih organa vlasti, a koje bi bile usmerene na projekte koji doprinose unapređenju konkurentnosti domaće poljoprivrede. "Mere podsticaja nisu dovoljne i u mnogim zemljama se ne primenjuju na ovaj način kao što je u BiH. Razlog je što izostaju efekti tih podrški. Mali proizvođači i dalje su prepušteni sami sebi i to je u budućnosti neodrživo", istakla je Janko. 

Domaćinima se zahvalio i Zdravko Podolar, direktor "Agroklastera", koji je bio ovogodišnji partner i koorganizator, a koji je izrazio uverenje  da će saradnja koja se planira uspostaviti sa Razvojnom agencijom Žepče, omogućiti finalizaciju poljoprivredne prozvodnje i pre svega konkurentnost domaćih proizvoda.

Podršku sajmu pružilo je Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Zeničko - dobojskog kantona. 

Organizator za "jubilarku" najavio iznenađenja

Podeljeno je preko 100 nagrada za posetioce, a nagrađeni su i najlepši štandovi novčanom nagradom u iznosu od 100 KM (6.000 dinara). 

S obzirom da je sledeća godina jubilarna, organizator je najavio brojna iznenađenja, drugačija, ali i dalje zanimljiva za sve izlagače i posetioce. Jubilarni, peti, Sajam Dani maline i meda Žepče 2020 biće izazov za samog organizatora, ali i podstrek da se nastave započete aktivnosti i da njihov učinak bude usmeren ka zadovoljstvu malog proizvođača. Naše i domaće, moto je pod kojim se održavao ovogodišnji četvrti Sajam u Žepču i biće aktuelan i za naredni, poručili su organizatori. 


Foto prilog


Tagovi

Žepče 2019 Dani maline i meda Prerađivači Izlagači Podsticaji Mato Zovko Branka Janko


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]