Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • 20. međunarodni Dani masline
  • 27.04.2018. 20:00

Sve spremno za jubilarne 20. međunarodne Dane masline u Zadru i na Ugljanu!

Dvodnevni program vrvi od zanimljivih događanja, a krešendo je u subotu navečer za kada je zakazana dodjela nagrada i priznanja za kvalitetu maslinovog ulja i proglašenje Šampiona! Dođite i uživajte u ovoj gastronomskoj, ali i humanitarnoj manifestaciji!

Foto: Dani masline
  • 859
  • 88
  • 0

Sve je spremno za 20. jubilarno izdanje Međunarodnih Dana masline 2018., koje će se pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, odvijati u petak i subotu 04. i 05. svibnja 2018. u Zadru i na otoku Ugljanu. Dvodnevni program vrvi od zanimljivih događanja, a krešendo je u subotu navečer za kada je u restoranu i na teresi zadarskog JK Uskok na Vitrenjaku zakazana dodjela nagrada i priznanja za kvalitetu maslinovog ulja i proglašenje Šampiona. Dovršili smo ocjenjivanje ulja, kaže Filip Erceg, voditelj profesionalnog panela Zadarskog zavoda za javno zdravstvo.

Sezona dobrih ulja

Od ukupno 200 uzoraka iz svih hrvatskih jadranskih županija, ali i iz Italije, Slovenije i Crne Gore, 108 ih je u kategoriji otvorenih ulja i 92 pakovine, znači ulja na tržištu. Samo 8 ulja nisu ekstradjevičanska, 6 djevičanskih je u kategoriji otvorenih i 2 u kategoriji pakovina. "Ove godine nijedno ulje nije bilo nejestivo, lampante, što znači da je sezona bila dobra, ali i da sve više naših maslinara koristi agrotehničke mjere u uzgoju maslina, proizvode zdrav plod, beru u optimalnim terminima, odmah prerađuju masline te ulje skladište i čuvaju na primjeren način", kaže Erceg.

Predsjednik Organizacijskog odbora Benito Pucar posebno ističe povećanje uzoraka ulja u kategoriji pakovina. 

"Lani ih je bilo 65, a ove godine 92, što je povećanje od gotovo 42%", kaže Pucar i dodaje da organizatorima Dana masline nije u prvom planu masovnost nego kvaliteta. To se već zna pa ova manifestacija iz godine u godinu postaje sve vjerodostojnija. 

Ocijenjena maslinova ulja za Dane maslina: gotovo dvostruki broj pakovina - nijedno ulje nije lampante!

"Jedino mi uzimamo ulja izravno kod proizvođača. To je težak i vrlo obiman posao, ali vrlo dobro prihvaćen od maslinara. Ovim načinom uzorkovanja nastojali smo izbjeći priče o namještanju rezultata i podvaljivanju uzoraka ulja pristiglih na ocjenjivanje", kaže Pucar, ne krijući zadovoljstvo što će ovogodišnji jubilarni Dani masline proteći u brojnim događanjima i druženju maslinara i uljara.

Godišnje nagrade i priznanja

Prvog dana, 04. svibnja,  odmah nakon svečanog otvaranja u Gradskoj loži, bit će uručena godišnja priznanja 20. Međunarodnih Dana Masline Zadar 2018.

Priznanje "Dr. sc. Ante Medin" posthumno dobiva prof.dr.sc. Mirko Gugić za znanstveni doprinos u maslinarstvu i  uljarstvu. Priznanje "Stanko Ožanić" uzornom maslinaru bit će uručeno Miodragu Deši, a priznanje "Maslinarsko srce" bratićima Mladenu Koši i Mirku Mišuri. Zlatno pero za medijsku afirmaciju maslinarstva i uljarstva dobit će Vedran Stapić, glavni urednik poljoprivrednog portala Agroklub. Priznanje "Maslinarska nada Zadarske županije" za postignute uspjehe u praktičnom maslinarstvu i u školovanju pripalo je Šimi Marceliću, mag, ing. agr. asistentu na Odjelu za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru.

Maslinarski marendin

Za Maslinarski marendin koji će se održati na Narodnom trgu 04. svibnja s početkom u 11:30 sati raspituju se mnogi. Žele se uključiti i sudjelovati, kaže Benito Pucar. Marendin je osmislio zadarski novinar i urednik Nedjeljko Jusup, a izvedba je ove godine povjerena promotorima kulinarstva tvrtke Podravka i to Mišelu Tokiću i Zoranu Deliću.  On će sa svojim suradnicima  pripremiti tradicionalno jelo - šalšu s tunom, tjesteninom i maslinama za oko 600 osoba. Uz ovu tradicionalnu deliciju "iz liburnskih vremena" posjetitelji će na vođenim degustacijama moći kušati i naučiti razlikovati dobro od lošeg ulja.

Paralelno će se odvijati i sljubljivanja ulja i sira sa sve boljim ravnokotarskim vinima.

Razlog velikog interesa je i taj, ističe Pucar, što uz gastronomski, ova manifestacija ima i humanitarni karakter. Dobrovoljnim prilozima posjetitelja za konzumirana jela i pića tijekom Maslinarskog marendina na Narodnom trgu namjera je podržati nastojanja Lige protiv raka i Onkološkog odjela Opće bolnice Zadar u prikupljanju sredstava za kupnju aparata za zračenje neophodnog u liječenju onkoloških bolesnika.

Okrugli stol

Nakon svečanog otvaranja i Maslinarskog marendina 04. svibnja s početkom u 15 sati u Multimedijalnoj dvorani Novog kampusa zadarskog Sveučilišta održat će se Okrugli stol na aktualne teme iz maslinarstva i uljarstva. O stresu maslina i kako ga spriječiti govorit će prof.dr.sc. Mirjana Herak Ćustić - Agronomski fakultet Zagreb i Maria Katalinić, BASF Croatia. Druga tema je: Utjecaj prerade maslinovog ulja na njegovu kvalitetu, a sudjeluju dr.sc. Frane Strikić, Sveučilište u Splitu i dr.sc. Jelena Đugum, pomoćnica ministra poljoprivrede. Aplikaciju za dokumentiranje biljne proizvodnje eGAP, prezentirat će Vedran Stapić, glavni urednik Agrokluba.

"Bit će zanimljivo", očekuje i magistar Marijan Tomac, moderator koji je i lani, na svoj dinamičan i polemičan način vodio "sučeljavanja" vitezova okruglog stola, stručnjaka i zainteresiranih maslinara.

Mulinski tijesak, rezidba maslina i Žgvacet 

Drugog dana 20. izdanja Dana masline, u subotu 05. svibnja programom je predviđen stručni izlet na otok Ugljan. Zainteresirani maslinari će se okupiti na Vitrenjaku ispred Jedriličarskog kluba Uskok i u 9:30 sati krenuti u Preko.

vr
Drugi dan predviđen je za stručni izlet na otok Ugljan

Dio sudionika ide organiziranim autobusom iz Preka za Muline u obilazak "Mulinskog tijeska" - replike antičkog mlina. Dio sudionika koji se natječu u pripremi "žgvaceta", tradicionalnog jela od mlade janjetine ostaju u centru Preka. Naime, i ove godine će se održati 3. po redu natjecanje Žgvacet 2018., a svoje sudjelovanje već su potvrdile kuharske ekipe iz Slovenije, iz Krasice u Istri, domaće iz Ugljana, kuharske ekipe iz Bukovice i Ravnih kotare, pa čak i Bara iz Crne Gore. 

Ovaj gastronomski događaj odvijat će se pod kuharskom palicom kuharskog profesora Renata Kraljeva. U sklopu  stručnog izleta maslinarski entuzijast Mladen Lucin održat će kratku prezentaciju o "Mulinskom tijesku" u Mulinama. Slijedi prezentacija rezidbe maslina u masliniku u Preku koju će demonstrirati mr.sc. Šime Marcelić. Oko 13 sati u središtu Preka očekuje se proglašenje pobjednika "Žgvacet 2018", ručak i progodni program. Povratak brodom u Zadar zakazan je u 16 sati.

gfr
Natjecanje u pripremi žgvaceta

Krešendo na Vitrenjaku

Događanja kao u priči, a organizatori Udruga prehrambenih tehnologa i nutricionista Zadarske županije još najavljuju i iznenađenja koja će posjetitelji saznati na samoj manifestaciji 04. i 05. svibnja.

Završna svečanost, dodjela nagrada i priznanja za kvalitetu maslinovog ulja i proglašenje Šampiona 20. međunarodnih Dana masline Zadar 2018., odvijat će u večernjim satima u restoranu i na terasi Jedriličarskog kluba Uskok na Vitrenjaku. Nakon toga, kud ćeš bolje - večera i druženje uz klapsku pjesmu.

Vidimo se na 20. međunarodnim Danima masline!


Dokumenti


Tagovi

Dani masline Maslinovo ulje Zadar Ugljen 2018 Žgvacet Ocjenjivanje Rezidba maslina Sir Maslinarski marendin

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]