Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tjedan županije
  • 26.05.2022. 09:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Svi putevi vode u Osijek i Baranju - najavljen niz manifestacija!

Osječko-baranjska županija obilježava svoj dan. Već od ovog petka čeka vas niz manifestacija, a prvi su dani rezervirani za vino.

Foto: Depositphotos/dasha11
  • 783
  • 109
  • 0

Osječko-baranjska županija 2. lipnja obilježava svoj dan, a ovogodišnje je obilježavanje preraslo u Tjedan županije. Kako bi stvorili slavljeničko ozračje predviđeno je niz aktivnosti od petka 27. svibnja sve do nedjelje 5. lipnja 2022. godine.

Prvi su dani rezervirani za vino, s obzirom na bogatu povijest vinarstva i vinogradarstva te četiri izvrsna vinogorja, posjetiteljima se nudi Konferencija o graševini te već poznata manifestacija Večer vina i umjetnosti u Osijeku na kojoj će se ponosno demonstrirati sve ono što su kao grozdovi upijali izlažući se ugodnom suncu na obroncima nekih od vinograda ove plodne regije.

U utorak će biti organiziran posjet zgradi Županije na Trgu Ante Starčevića, nekadašnjoj palači Prandau-Norman gdje će Osječani, ali i njihovi gosti imati priliku saznati neotkrivene detalje grofovske obitelji. Na sam Dan Županije upriličena je svečana sjednica u prijepodnevnim satima, a gostima će svoja vrata navečer otvoriti HNK u Osijeku s besplatnim koncertom "U ozračju KAJ-a".

Selom će se oriti baranjski bećarac

U petak, 3. lipnja program se seli u Baranju, točnije u Topolje ispred crkve sv. Petra i Pavla koju je prije 300 godina podigao Eugen Savojski. Uz Baranjski bećarac, posjetitelji će moći uživati i u najboljem baranjskom grahu u ćupu. Đakovčani će u isto vrijeme moći poslušati dječje pjevačke zborove, koji će idućeg dana nastupiti i u Osijeku.

Lokšice, trganci, rezanci, zavezanci, čikovi, valjušci, taške, tarana… Brojne su forme i nazivi tradicionalne šokačke tjestenine u bogatoj baranjskoj trpezi, a sve se može kušati na Festivalu tista u subotu, 4. lipnja ispred crkve sv. Petra i Pavla u Topolju.

Također, ondje će se održati i okrugli stol na kojem će o izazovima suživota Hrvata izvan Hrvatske govoriti predstavnici Hrvata iz Mađarske, Srbije i Crne Gor, a na smotri folklora će se predstaviti ponajbolji folklorni ansambli: KUD Tanac Pečuh, HKC Bunjevačko kolo Subotica te HKPD Matija Gubec Tavankut. Goste će zabavljati duo Hojsak&Novosel, ansambl Akvarel te tamburaški sastav Ringišpil.

Uskoro i Vinatlon!

Kao centralni događaj proslave, na središnjem osječkom trgu u subotu će navečer posjetitelje zabavljati Indira Forza.

Nedjelja je rezervirana za svetu misu u Topolju, kojom će završiti Tjedan Osječko-baranjske županije, a za one sportskog duha, tog je dana u programu i rekreacijska biciklijada na dvije rute.

Program koji će se odvijati na više lokacija besplatan je za sve posjetitelje.

U ovom manifestacijskom duhu valja spomenuti da će se od 17. do 18. lipnja održati i Vinatlon. Posjetite Kneževe Vinograde i vinsku prijestolnicu Baranje – Zmajevac. Obiđite dvadesetak vinskih podruma te uživajte u vinskim igrama i vrhunskim vinima s Dunava.


Tagovi

OBŽ Manifestacije Tjedan županije Vinatlon Festival tista Graševina


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]