Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Manifestacija
  • 14.05.2022. 10:00
  • Kolubarski okrug, Ljig, Rajac

Takmičenje kosača na Rajcu - ko će ove godine biti Đidija i Kozbaš?

Najbolji kosci Srbije se i ove godine okupljaju i nadmeću u košenju planinske trave. Prvo takmičenje kosača na Rajcu održalo se pre 130 godina, a tek od pre nešto više od pola veka, javlja se ideja da to postane i turistička manifestacija.

Foto: Facebook/Косидба на Рајцу - Kosidba na Rajcu
  • 245
  • 36
  • 0

Međunarodna turistička manifestacija "Kosidba na Rajcu" održaće se od 15. do 17. jula, navodi se na fejsbuk profilu manifestacije.

Osim što manifestacija ima takmičarski karakter, gde se najbolji kosači nadmeću u svojim veštinama, ona prikazuje i tradiciju, pa događaj krase izvorne folklorne grupe iz okolnih sela u narodnim nošnjama, a tu je i tradicionalni ručak koji se služi na travi prekrivenoj belim čaršavima ili ćilimima. Sami učesnici takođe imaju svoju nošnju koja se sastoji od bele vezene košulje, pojasa, belih pantalona, veženih čarapa i opanaka.

Kosidba na Rajcu tradicionalno u nedelju po Petrovdanu

Podsetimo, pored pojedinačnih, postoje i ekipna takmičenja. Na takmičenju za "Zlatnu kosu" pravo učestvovanja imaju takmičari koji već nose titulu pobednika s nekih prethodnih manifestacija, pobednici ostalih kosidbi u Srbiji i takmičari iz inostranstva, koji uglavnom dolaze iz raznih delova Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Slovenije, ali i iz drugih zemalja. 

Ocene se dele prema nekoliko kriterijuma: po širini prvog otkosa, po broju otkosa, po brzini pokošene parcele i po kvalitetu pokošene parcele. Pored navedenih stvari, pobednik mora da poseduje i najlepšu nošnju i najbolji glas prilikom pevanja. 

Prvak prošlogodišnje manifestacije je bio Mirko Kecman iz Bosanskog Petrovca, drugo mesto je zauzeo Milorad Sladojević iz Mrkonjić Grada, dok je treći bio Vuk Vučković iz Preljine.

Kako navode pijace.com, u ovim krajevima je običaj da se kosidba završi do Petrovdana, a Kosidba na Rajcu je uvek prve nedelje posle Petrovdana, kako bi predstavila simboličan i svečan završetak. Ova manifestacija je najveći događaj ovog tipa u svetu, a uskoro ćemo saznati i ko će biti novi Đidija i Kozbaš.


Tagovi

Kosidba na Rajcu Manifestacija Đidija Kozbaš Zlatna kosa


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]