Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani masline
  • 29.04.2016. 18:30

Talijani i Crnogorci na Danima masline!

Na 18. Međunarodne Dane masline Zadar 2016. dolaze i maslinari iz Italije i Crne Gore. Dani masline održavaju se 29. i 30. travnja 2016.

  • 406
  • 18
  • 0

Za 18. Međunarodne Dane masline Zadar 2016. prikupljeno je ukupno 127 uzoraka maslinovog ulja. Sva ulja su uzorkovana direktno kod proizvođača.

Uzorkovano je duž cijele obale, od Istre do Dubrovnika, te izvan granica Hrvatske: Italija (3), Slovenija (14) i Crna Gora (4).

Tako su svoj dolazak na 18. Međunarodne Dane masline Zadar 2016 najavili i maslinari iz Crne Gore, iz Bara. Predvodi ih Ćazim Alković, predsjednik Društva maslinara Bar. U ekipi su još i Dino Mujić, sekretar spomenutog Društva, Dino Bećović, maslinar i vlasnik poznatog barskog restorana Kaldrma te Vebija Abazović, vlasnik uljare Abazović.

Maslina stara 2.056 godina

Osim što su dali uzorke svojih ulja na ocijenjivanje, četvorica maslinara iz Bara prijavila su se i za 1. Međunarodno natjecanje Žgvacet 2016., koje će se u sklopu 18. Dana masline, održati 30. travnja u Mulinama na otoku Ugljanu.

Za one koji možda još ne znaju Žgvacet je tradicionalno jelo, gulaš od mlade janjetine s bižima i krumpirom. O kakvim se maslinarima radi dovoljno govori i to da, primjerice, Vebija Abazović uzgaja 600 stabala maslina među kojima je i maslina stara 2.056 godina.

Dolaze i maslinari iz Italije

Dolaze i tri maslinara iz Italije. To su Lenardon Bruno čija se obitelj bavi uzgojem maslina u Muggia-i više od 100 godina, Boris Pangerc koji ima maslinik s preko 500 stabala maslina te Azienda Agricola Fior Rosso s preko 2.300 maslina u okolici Trsta. Ovogodišnje punoljetno 18. izdanje Međunarodnih dana masline Dana masline započinje 29. travnja.

Svečano otvaranje i dodjela godišnjih priznanja odvijat će se u Gradskoj loži, a program se potom nastavlja humanitarnim Maslinarskim marendinom na zadarskom Forumu, a u popodnevnim satima stručnim skupom u Svečanoj dvorani zadarskog Sveučilišta.

Po programu, 30. travnja je stručni izlet na otok Ugljan, a navečer će biti proglašenje najboljih maslinara ulja u hotelu Kolovare u Zadru.


Povezana biljna vrsta

Maslina

Maslina

Sinonim: - | Engleski naziv: Olive | Latinski naziv: Olea europea L.

Maslina je zimzelena biljka koja može dostići visinu 3 – 13 m. Najveći svjetski proizvođač maslina je Španjolska, a slijedi ju Italija. Jedno stablo masline može dati 15 – 40 kg... Više [+]

Tagovi

Dani masline Zadar Maslina Žgvacet Maslinarski marendin Maslinari


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer