Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Raštikijada 2017
  • 26.10.2017. 17:00

Tko će skuhati najbolju raštiku?

I ove godine održava se jednistvena manifestacija u Hercegovini, Raštikijada 2017 i to na obiteljskom imanju Agroturizam Marića Gaj.

Foto: Facebook/Agrotourism
  • 579
  • 57
  • 0

Već 6. godinu zaredom, u subotu 4.11. obiteljsko imanje Agroturizam Marića Gaj postat će centar svijeta za sve ljubitelje raštike. Na ovom će svojevrsnom svjetskom prvenstvu ili olimpijskim igrama u kuhanju raštike prošlogodišnji pobjednici "Hajdučke vrleti Blidinje" braniti naslov protiv jake međunarodne konkurencije, a očekuju se natjecatelji iz Hrvatske i Crne Gore.

Manifestacija je spoj natjecanja u pripremi jela od raštike i prezentacije kulture života u Hercegovini. Samo natjecanje služi za upoznavanje s novim receptima jednog skoro zaboravljenog jela, druženju ljubitelja tog jela te promociji istog pa će tako žiri ocjenjivati jela u dvije kategorije: tradicionalna Hercegovačka raštika i inovativna jela od raštike.

Izvlače raštiku iz zaborava

Cilj je da se raštika nakon godina zaborava i zapostavljanja vrati na jelovnike restorana i obiteljske stolove. Natjecatelji su amaterski, ali i profesionalni kuhari, a njihova jela ocjenjuje žiri koji je sastavljen od uglednih gostiju iz Hercegovine, profesionalnih kuhara i turističkih djelatnika.

Umjesto loze - smoothie od raštike

Važno je navesti kako se ove godine natjecatelji mogu ranije prijaviti za kuhanje tradicionalne hercegovačke raštike i spremanje inovativnih jela od raštike i to na OVOM linku gdje ćete pronaći i sve detalje potrebne za natjecanje.

"Pored promocije raštike kao jela u Hercegovini, manifestacija služi i kao događaj za privlačenje turista, tako da svake godine sve više stranih gostiju posjećuje naš Agroturizam za vrijeme Raštikijade", kažu iz Marića Gaja.

Bogat zabavan program

Na manifestaciju ove godine stižu ekipe iz Baranje i Međimurja koji će Hercegovcima prezentirati svoja tradicionalna jela, vina i običaje.

Za sve posjetitelje kao i natjecatelje nakon samog kuhanja, ocjenjivanja jela od žirija te proglašenja pobjedika slijedi zabavni program uz tamburaše i kulturno umjetnička društva, navode organizatori događaja.

Žiriju neće biti lako

Za posjetitelje koji žele kušati raštiku, uživati u domaćim vinima i rakijama te dobro se zabaviti uz tamburaše uz kupnju promo čaše od 20 KM osiguran je ulaz i sve gore navedeno.

Raštikijada 2017 - satnica:

15.00 - 16.00 prijava ekipa i ždrijeb o poziciji kuhanja
16.00 - 19.00 kuhanje raštike
19.00 - 20.30 ocjenjivanje jela žirija
20.30 dodjela priznanja i proglašenje pobjednika
21.00 zajednička večera sudionika natjecanja uz kulturno zabavni program

Foto: Facebook/Agrotourism "Marića gaj"


Povezana biljna vrsta

Raštika

Raštika

Engleski naziv: collard, kale | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. acephala (DC.) Alef. var. palmifolia DC.

Raštika dobro podnosi sušu i u tom razdoblju zaustavlja rast, a listovi joj postaju tvrdi i kožasti, ali nakon kiše razvije novo, kalitetno lišće. Za vegetativni rast optimalne su... Više [+]

Tagovi

Agroturizam Marića Gaj Raštikijada Raštika Jela od raštike Hercegovačka raštika


Autorica

Sanja Čović

Više [+]

Sanja je titulu magistra novinarstva stekla 2013. godine na mostarskom Sveučilištu. Već nekoliko godina radi na online portalima u BiH.