Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro Startup
  • 25.10.2016. 14:20

Tolušić mladima: Pokrenite poljoprivredu!

U prostorijama Agronomskog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu danas se održava Agro Startup konferencija na kojoj je prisutno više od 150 studenata Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku i Šumarskog fakulteta u Zagrebu.

  • 10.360
  • 1.545
  • 0

U prostorijama Agronomskog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu danas se održava Agro Startup konferencija na kojoj je prisutno više od 150 studenata Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku i Šumarskog fakulteta u Zagrebu. Na konferenciji također sudjeluju članovi akademske zajednice, privatnog sektora i pripadnici medija. Organizator konferencije je udruga "Zemlja i ljudi" i agencija Apriori World.

Konferenciju je otvorio tek imenovani ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić te predsjednik udruge "Zemlja i ljudi" Miroslav Kovač. Ministar Tolušić studentima je poručio: "Ministarstvo je osiguralo po 50.000 eura bespovratnih sredstava za startupe. Volio bih da se ohrabrite i krenete, mladi su ti koji trebaju pokrenuti poljoprivredu. Ministarstvo vam je na raspolaganju.

Mladi svoj interes mogu naći u Mjeri 6.1.1

Zadnjih 10 godina svjedoci smo jako loših vijesti koje dolaze iz poljoprivrednog sektora, ali ja sam po prirodi optimist i vjerujem u bolje sutra, naravno tek nakon što političari naprave svoje i poslože neke stvari koje su trenutačno u lošem stanju. Mladi poljoprivrednici svoj interes mogu naći u mjeri 6.1.1 gdje je ministarstvo osiguralo spomenuta sredstva", rekao je ministar.

"Iako sam pravnik po zanimanju, cijeli život sam proveo okružen s poljoprivrednicima i svjestan sam problema s kojima se susreću. Vrata ministarstva uvijek su otvorena svima onima s idejama i kojima je potrebna pomoć u radu", završio je svoj govor ministar, nakon čega je požurio na unaprijed dogovoreni sastanak s premijerom: "Nažalost, premijeri ne čekaju kad se nešto dogovorite s njima", uz šalu se oprostio ministar s prisutnima.

Pokrenite poljoprivredu - Ministarstvo Vam je na raspolaganju!

Nakon otvorenja uslijedila su uvodna predavanja dekana Agronomskog fakulteta, prof.dr.sc. Zorana Grgića i redovitog profesora Veterinarskog fakulteta i prorektora za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije prof.dr.sc. Miljenka Šimprage koji su pobliže objasnili ulogu fakulteta i sveučilišta u kreiranju i razvoju startup tvrtki.

Inzistira se na tradicionalnim kulturama

"Prošlo je vrijeme kada su inovatori dolazili iz garaža, danas inovacije dolaze sa sveučilišta na kojima je okupljeno ono najbolje što neka zemlja ima. Nažalost, u Hrvatskoj poljoprivrednici još uvijek inzistiraju na tradicionalnim kulturama umjesto da se okrenu nekim novima profitabilnijima", rekao je prorektor Šimpraga.

Iako u posljednje vrijeme Hrvatska bilježi viši BDP, nažalost on je još uvijek daleko čak i od onih malih 3.5% što bi nam omogućilo saniranje naših dugova. Nama je cilj pokrenuti akademsko poduzetništvo na Sveučilištu što će pomoći i razvoju društva u cjelini, poručuje.

Nije sramota pokušati

"Hrvati trebaju jednom zauvijek naučiti da nije sramota pokušati. U jednoj Silicijskoj dolini koja je okružena s šest sveučilišta godišnje nastane preko 300 start up kompanija, od kojih 90% propadne nakon godinu ili dvije.

Sveučilište je upravo potpisalo sporazum s Gradom Zagrebom o razvoju novog tehnološkog parka koji se upravo oprema u paviljonu broj 12 na Zagrebačkom Velesajmu. Tamo će mjesto naći 200 do 300 ljudi koji započnu s radom svojih kompanija, a gradonačelnik je obećao da će prvu godinu svi biti oslobođeni bilo kakvih plaćanja."

Razrada poslovne ideje - natječaj za studente!

Nakon kratke pauze prisutnima se obratio Denis Matijević, predsjednik Uprave tvrtke AgroFructus, najvećom tvrtkom u regiji koja se bavi voćem i povrćem. Marijević je okupljenima predstavio svoj projektni zadatak: Razrada poslovne ideje vezane uz proces dovođenja voća i povrća od polja do stola. Natječaj je prvenstveno namijenjen studentima Agronomskog fakulteta.

Prihvatljive su sve ideje vezane uz proizvodnju, preradu i stavljanje na tržište voća i povrća, kao i sve ostale ideje su na bilo koji način vezane uz voće i povrće. AgroFructus Grupa spremna je investirati u realizaciju najboljeg projekta ili više njih kroz dvije opcije: ulaganje u zajedničku kompaniju s iznosom od maksimalno 1.000.000,00 kuna ili kroz otkup projekta od projektnog tima s iznosom od maksimalno 100.000,00 kuna.

Predstavljanje rješenja projekata održat će se na 2. poljoprivrednoj konferenciji Slavonika koja će se održati 23. veljače 2017. godine na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku.


Tagovi

Tomislav Tolušić Agro Startup


Autorica

Ivana Jurišić

Više [+]

Novinar u duši, ekonomist po struci. Sa 14-godišnjim iskustvom u uredništvu Zadarskog i Novog Lista, Ivana nam donosi zanimljive i dinamične priče, ali i informacije koje pomažu unapređenju sela i poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.