Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bjelovarski sajam
  • 29.03.2019. 11:45
  • Bjelovarsko-bilogorska, Gudovac

Tolušić: U 2018. smo zabilježili rast vrijednosti poljoprivredne proizvodnje

Obiđite izlagače na sajmu i probajte naći barem jednog čija prodaja nije porasla dvocifreno. To nije palo s neba, naši poljoprivrednici se moderniziraju, postaju konkurentniji kroz EU fondove, rekao je ministar otvarajući 22. proljetni međunarodni bjelovarski sajam.

Foto: Vedran Stapić
  • 1.216
  • 80
  • 0

Danas je otvorena najznačajnija manifestacija Bjelovarskog sajma, 22. proljetni međunarodni bjelovarski sajam, Sajam poljoprivredne mehanizacije te 4. drvni svijet! Ovogodišnji sajam održava se od 29. do 31. ožujka 2019. godine na već tradicionalnom Sajamskom prostoru Gudovac nedaleko Bjelovara.

Sajam je službeno otvorio potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić koji je istaknuo pozitivne promjene u sektoru. "Iako, kad uzmemo novine, vidimo malo više ružnih priča o poljoprivredi i našim poljoprivrednicima sigurno nije lagano - prvi put, kad usporedimo 2018. s ostalim godinama, vrijednost poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj raste. Vrijednost poljoprivredne proizvodnje u 2018. godini je bila 17 milijardi kuna što je za 3,2% više nego u 2017., a 10% više nego u 2014. godini", rekao je ministar na otvorenju.

Rast proizvodnje, ali i prodaje mehanizacije

Brojni posjetitelji će imati priliku vidjeti ponudu čak 470 izlagača iz 10 zemalja, a ministar je pozvao poljoprivrednike da obiđu izlagačke štandove na sajmu. "Probajte naći barem jednog čija prodaja nije porasla dvocifreno. Barem za 10%, a nekima i 40, 50% više nego u prošloj godini. To nije palo s neba, naši poljoprivrednici se moderniziraju, postaju konkurentniji kroz EU fondove, putem natječaja iz Programa ruralnog programa", dodao je Tolušić naglasivši da smo, kada je u pitanju Program ruralnog razvoja, sada na poziciji 90/60/30. 

"90 posto alokacije smo raspisali, 60% ugovorili i 30% isplatili. Ove godine ćemo raspisati 100% natječaja, a u tijeku je i izrada Strategije poljoprivrede. Uključite se da prvi put u Hrvatskoj i na papiru dobijemo što sve radimo i u što možemo dalje ulagati. Nadam se da ćemo do kraja ljeta imati zgotovljen materijal", zaključio je Tolušić. 

Kako će izgledati hrvatska poljoprivreda nakon 2020. ovisi i o vama

Inače, na Bjelovarskom sajmu se na 80.000 m2 otvorenog, zatvorenog i poluzatvorenog prostora predstavljaju najnovija dostignuća u modernoj poljoprivrednoj tehnologiji i drvno-prerađivačkoj industriji.

Velika izložba traktora i poljoprivredne mehanizacije, te opreme i strojeva za šumarstvo i obradu drveta "krasi" Proljetni sajam. Ogroman izbor sjemenske robe, zaštitnih sredstava i umjetnih gnojiva za proljetnu sjetvu, te veliki izbor sadnica, cvijeća i alata za uređenje okućnica, voćnjaka i parkova obogaćuje sajamski program.

Velika ponuda traktora i poljoprivredne mehanizacije

Na sajmu će se predstaviti i proizvodi hrvatskih obrtnika i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a cjelokupni program će "začiniti" brojna stručna predavanja i okrugli stolovi, te prezentacije rada raznih strojeva i alata.

Koliko je ovaj sajam značajan na poljoprivrednoj sceni u cijeloj regiji, dokazuje to i dolazak brojnih domaćih i stranih delegacija. Očekuje se nekoliko desetaka tisuća posjetitelja!

Kako je bilo u prvim minutama otvorenja Proljetnog sajma u Bjelovaru, pogledajte u galeriji ispod teksta!


Fotoprilog


Tagovi

Proljetni Bjelovarski sajam Gudovac Mehanizacija Otvorenje Tomislav Tolušić Rast proizvodnje Ruralni razvoj


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!