Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Farm Show Osijek
  • 25.08.2017. 14:00

Traktori su nam stari 30 godina, vrijeme je za nove

Traktori u Hrvatskoj u prosjeku su stari 30 godina, ali raduje me da smo u prvih šest mjeseci ove godine prodali triput više traktora nego u prošloj godini, rekao je ministar Tolušić na otvorenju Farm Show-a u Osijeku.

  • 12.209
  • 1.160
  • 0

I počelo je! Četvrti Farm Show otvorio je svoja vrata na sportskom aerodromu u Osijeku. Na 8.500 kvadratnih metara prostora, najbolje od onoga što nude u svojoj ponudi, predstavlja 29 izlagača.

"Ovakvi su sajmovi potrebni u cijeloj Hrvatskoj, ali Slavoniji pogotovo. Ovdje ćemo vidjeti prave poljoprivrednike, one koje to zanima, koji imaju koristi od ovakve mehanizacije. Napomenuo bih da je mehanizacija u Hrvatskoj u jako lošem stanju i jako je stara. Kada govorimo o traktorima, prosjek je 30 godina što definitivno nije nešto po čemu možemo biti konkurentni u odnosu na ostale europske zemlje, ali raduje me da smo u prvih šest mjeseci ove godine prodali triput više traktora nego u prošloj godini. To je prije svega rezultat mjera Programa ruralnog razvoja koje su krenule", rekao je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić koji je ujedno i otvorio 4. Farm Show.

Ministar Tomislav Tolušić otvorio je 4. Farm Show i obišao sve izlagače

Program ruralnog razvoja, dodao je, osigurava sufinanciranje kupnje mehanizacije, a za konkurentnu poljoprivredu s poštivanjem najviših standarda zaštite okoliša to je iznimno važno. Do srpnja ove godine iz ruralnog programa kroz već zatvorene natječaje planirano je investicija u vrijednosti više od milijardu eura, ugovoreno ih je za 651 milijardu, dok je za gotove projekte do sada isplaćeno 387 milijuna eura.

Od zatvaranja natječaja do ugovora 120 dana

Kako je dodao, i prodavatelji i kupci poljoprivrednici u pravu su kada kažu da je postupak odobrenja zahtjeva za sufinanciranje predug.

"Sustav nije dobro funkcionirao, promijenili smo način rada i procedure i to ćete sada vidjeti na primjeru mjera 4.1.i 4.2. Natječaj je zatvoren prije 20-ak dana, a ugovore očekujem već u 10. mjesecu. Stare natječaje rješavamo, stare procedure za njih još vrijede, ali po meni do kraja godine ćemo počistiti cijelu priču starih procedura. Krećemo s novim procedurama koje su puno lakše i jednostavnije i ono što sam već puno puta najavljivao: od dana zatvaranja natječaja do ugovora 120 dana. I to je razina koja zadovoljava i poljoprivrednike i one koji prodaju i samo Ministarstvo", najavio je ministar.

Zadovoljan je i župan osječko-baranjski Ivan Anušić koji smatra da boljeg mjesta od Osijeka za ovakav sajam - nema.

"Drago mi je da se poljoprivreda počinje oporavljati i tome ćemo i mi doprinijeti kroz sustave za navodnjavanje. Pripremili smo četiri sustava koja ćemo prijaviti na natječaj i vjerujemo da će nam proći", kazao je Anušić dodajući da je riječ o sustavima u Gatu, Dalju, Budimcima i Dardi.

Posjetitelje dočekuju uvijek nasmijane hostese

Da je na sajmu sve ono što se danas na tržištu nudi, naglasio je ispred organizatora i predsjednik Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u RH, Darko Aračić.

Predstavljeno sve što je prisutno na tržištu

"Imamo 29 izlagača na 8.500 kvadrata, no mi ni ne možemo puno rasti jer nema puno tvrtki koje se bave ovim biznisom. Praktično sve što je prisutno na hrvatskom tržištu možete vidjeti na ovom sajmu, a samim tim i u nekim europskim razmjerima", rekao je Aračić zaključujući da vjeruje da je pred nama obnova i pomlađivanje mehanizacije. Novi ciklus zavrtio se s Programom ruralnog razvoja i neće stati.

Podsjećamo, Farm Show, otvoren je od 25. do 27. kolovoza i mjesto je koje definitivno treba obići!


Fotoprilog


Tagovi

Farm show Osijek Sajam


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

Farm Show Osijek

Sv. L.B. Mandića 172, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 99 264 8048, e-mail: dino.tomljanovic@agronom.hr web: http://www.farmshowosijek.eu/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?