Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AgroMashExpo
  • 30.01.2015. 11:00

Treba otići i vidjeti što rade susjedi!

Iako je skupo i velika gužva, sajam je u rangu najvećih u Europi i možete vidjeti sve najbolje što se proizvodi u svijetu poljoprivredne mehanizacije

  • 1.408
  • 268
  • 0

Doista ugodno iznenađenje na sajmu poljoprivrede, ali i pretežito agro mehanizacije u Budimpešti. AGROmashEXPO i AgrárgépShow doista su privukle ogroman broj i izlagača i posjetitelja već prvog dana s kojega se javljamo na naš portal. Prilikom posljednje naše posjete ovom sajmu prije tri godine, slika je bila znatno drugačija. Malo, slabo i razjedinjeno. Danas je to sajam u skladu sa svim europskim standardima organizacije sajmova i Budimpešta u toj sferi ide uz bok Bologni, Veroni, Agromeku u sličnim sajmovima. Promet u tom dijelu grada prvi dan se doslovce raspukao. Sat vremena stajale su kolone vozila pokušavajući doći do sajma i parkirnog mjesta.

Sajam u skladu sa svim

europskim standardima

Unutra je u velikim halama dominirala najsuvremenija poljoprivredna mehanizacija kojom sudeći po sajmu caruje tvrtka Axial. Imamo osjećaj da, što se tiče prodaje, Axial jednostavno drži skoro sve. Ili umalo sve. Cijeli jedan paviljon bio je njihov, a njime je dominirao ogroman viseći vrt, ili da tako kažemo terasa. Oko njega Fendt traktori i kombajni, Framest poljoprivredni priključci, Landini traktori, Manitou telehendleri, Bertoud prskalice i mnogo toga. Tu je bio jedan veliki pano, i mnogo malih gdje su stalno prikazivali filmove i emisije, na podiju su plesale djevojke i zabavljale publiku.

Velika razlika u navikama hrvatskih i mađarskih kupaca

Ništa manji prostor, ali ne tako glamurozan imao je i zastupnik Massey Fergusona, Austro diesel. Nevjerojatno kolika je razlika u navikama kupaca u Hrvatskoj i Mađarskoj. Massey je u Mađarskoj jako popularan traktor i s razlogom otuda i tako veliki prostor. Po nama vrlo zapažen i veliki nastup He-Va poljoprivrednih priključaka za pripremu tla, Vaderstad priključaka, ali i Kvernelanda, odnosno Amazone. Međutim, za razliku od Hrvatske, tu vidimo i veliki broj domaćih proizvođača koji su ili bili i ostali veliki, ili su prerasli okvire radionice. Oros adapteri za kombajne su imali veliki i zapažen štand, kao i Framest tvornica za proizvodnju, reklo bi se za pripremu tla - svega, osim plugova.

Oros adapteri

Megosz je udruženje mađarskih proizvođača poljoprivrednih strojeva te su oni u svom dijelu i vlasnici dijela sajma koji pod imenom AgrárgépShow.

Sajam traje do 31. siječnja i očekuje se i znatan broj posjetitelja iz Hrvatske.

U svakom slučaju, ako se netko premišlja, savjetujemo da ode pogledati ovu manifestacija na Hungexpo Budapest Fair Centre i tih 300 izlagača koji su predstavili novitete na više od 30.000 četvornih metara. Izvan svijeta traktora i njihovih priključaka izdvojili bi i opremu za navodnjavanje koja se nudi. Bauer i talijanska Idrofoglia su prednjačili u tome. No, pažnju nam je privukla i srpska tvrtka Peštan koja nudi odlična crijeva za navodnjavanja, posebice sistemom kap po kap.

Prezentacija strojeva u radu

Bilo je tu i sjemenske proizvodnje i zaštitnih sredstava i opreme za vrtove. No, moramo zaključiti da je slaba izložba stočarske mehanizacije, a to je možda i iz razloga što mađarsko stočarstvo nije više na onim granama kojima je bilo.

Brojni izlagači poljoprivredne mehanizacije
Narednih dana očekuju se i prezentacije strojeva u radu, ali i velika navala posjetitelja u subotu kada je neradni dan. Iako svojom organizacijom svakako spada u kategorije luksuznih sajmova, treba biti spreman s problemima u parkiranju koje košta 1.800 forinti, što je negdje oko 50 kuna, dok ulaznica stoji 2.500 forinti (oko 60 kuna).

Bolja je opcija (ukoliko je moguće) platiti online na njihovoj Internet stranici, jer izađe i jeftinije, a i ne čekate u redu. Mađarska je uvijek zanimljiva i po gastronimiji. Tako je i na sajmu. Na svakom koraku možete kupiti, pizze, langoše, perkelte, kobasice. No, pazite. U Budimpešti ste. Sve je jako skupo. Jednu kobasicu sa senfom na papirnatom papiru koju jedete stojećki platit će te čak 40 kuna!


Fotoprilog


Tagovi

Agromash expo Fair Budapest Sajam Poljoprivredna mehanizacija Landini Fendt Kuna Forinta Mađarska Axial Massey Ferguson Megosz AgrárgépShow


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]