Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • World Mill Tech
  • 04.04.2018. 12:00

Turska - globalni lider brašna, a TÜYAP World Mill Tech središte opreme za mlinove

Mlinari regije i Agroklub prošlog vikenda posjetili su TÜYAP World Mill Tech u Istanbulu, vodeći sajam mlinarske opreme

Foto: Vedran Stapić
  • 440
  • 60
  • 1

Turska je drugi najveći izvoznik strojeva za mlinove, a prema svemu sudeći pokazuje ambiciju da uskoro postane i broj jedan. Naime, sajamska kuća TÜYAP i Udruga proizvođača strojeva za mlinove (DESMÜD)  udružili su snage i prošlog vikenda (29.03. - 1.4.2018.) održali prvi specijalizirani sajam procesnih tehnologija pod nazivom World Mill Tech na sajamskom prostoru Tüyap u İstanbulu. 

Organizatori kažu kako im je osnovni cilj okupiti sve važne igrače industrije prerade žitarica na jednom mjestu. Prva dama sajma, projektna menadžerica Yeşim Ulusoy uoči istog izjavila je: "World Mill Tech je spreman biti novi centar ovog sektora u Euroaziji. Na sajmu očekujemo dobru posjećenost i 340 izlagača iz Turske i inozemstva“. 

Erdoğan Dzeladin: Cijene opreme naših izlagača drastično su manje od zapadnih

Animirali su brojne posjetitelje iz Europe, Bliskog istoka, Rusije, Afrike i Turske kroz svoju mrežu inozemnih ureda i predstavnika u 26 zemalja. Predstavnik TÜYAP-a za područje Balkana Erdoğan Dzeladin iz makedonske tvrtke Adonis organizirao je posjet sajmu za 50-ak zainteresiranih potencijalnih kupaca iz Srbije, Hrvatske i BiH te im tako približio turske kompanije.

"Ovaj sajam radimo prvi put, a želimo ga realizirati svake druge godine. Najviše posjetitelja imamo iz zemalja okruženja - Iraka, Irana, Sirije pa potom iz Rusije, Ukrajine, zemalja bivše Jugoslavije te Mađarske i Italije“, upoznaje nas s detaljima domaćin Erdoğan, inače turskog podrijetla, ali adrese iz Skopja i nastavlja:

"Slične sajmove možete vidjeti u Italiji ili Njemačkoj, ali mislim da smo mi posebno interesantni tržištu. Cijene opreme naših izlagača drastično su konkurentnije od zapadnih, a turski poduzetnici i daju sve od sebe da budu maksimalno fleksibilni u smislu podrške kupcima. Baš sam maloprije pitao naše posjetitelje, kažu da su sada gledali stroj koji ovdje košta 15.000 EUR dok je cijena istog kod zapadnih konkurenata dvostruko veća", naglašava Erdoğan.

Organiziraju 117 sajmova ove godine

Cijena zakupa izložbenog prostora na ovom sajmu kreće se od 150 EUR-a za metar kvadratni, a raste u ovisnosti od zahtjeva pojedinog klijenta. Cijena ulaza (jednodnevna ulaznica) za posjetitelje se kreće oko 5 EUR-a, preračunato iz njihovih lira.

TÜYAP grupacija ove godine organizira 117 različith sajmova u Turskoj, a osim centrale u Istanbulu posjeduju i izlagačke prostore u drugim dijelovima Turske. Sajmove poljoprivrednog predznaka tako organiziraju u velikim gradovima Male Azije - Konya, Adana i Bursa. 

Turska danas nema problema s tržištem. Dapače. Na ruku im ide činjenica da se u njihovom okruženju vode ratovi (Irak, Sirija) ili su države pod dugogodišnjim sankcijama (Iran). Njihove industrije su u teškom stanju, pa se okreću rješenjima izvan vlastitih granica. Pošto moraju čekati vizu da bi otišli pogledati nešto u zemlje Europske unije, otvorena Turska im se nameće kao najbliže i najprirodnije tržište. Što je vjetar u leđa privredi ove velike zemlje.

Turska izvozi 90% proizvodnje opreme za mlinove

Koliko je Turska snažna u ovim tehnologijama govori podatak da više od 90 posto strojeva za mlinare proizvedenih u Turskoj je namijenjeno upravo izvozu. Na svakom koraku ističu globalnu tržišnu konkurentnost predstavljenih brandova. Nude kompletna postrojenja po principu ključ u ruke, a ovisno o kapacitetu i opremi investicije se kreću od 1 pa sve do 20 milijuna dolara - uključujući strojeve, strojarnicu i sustave skladištenja žitarica.

Turska je i vodeći izvoznik pšeničnog brašna, koje krajnje kupce pronalazi u brojnim zemljama - od Sudana do Kine, Tajlanda, Indonezije, Iraka pa do egzotičnih Kariba i mnogih drugih. Najveći rast izvoza bilježe u posljednjih 5 godina, a njihov izvoz čini trećinu globalnog izvoza ove važne namirnice.

TÜYAP sajmovi u 38 država

TÜYAP kao privatna sajamska kuća na tržištu djeluje gotovo četiri desetljeća. Od osnutka 1979. godine održali su respektabilnih 1.618 domaćih i 177 međunarodnih sajmova u 38 različitih zemalja. Zapošljavaju gotovo 800 zaposlenika u 14 ureda širom Turske i brojnim međunarodnim uredima. Iz grupacije naglašavaju i značaj tvrtki koje pomažu u radu ove sajamske grupacije, a u svojstvu dugoročnih partnera.


Fotoprilog


Tagovi

TÜYAP World Mill Tech Turska Istanbul Erdoğan Dzeladin Yeşim Ulusoy Brašno


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

20.03.2024. posađen prvi dio krumpira za sezonu 2024.