Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slama Land Art
  • 31.08.2021. 12:30
  • Osječko-baranjska, Kozjak

U Baranji održan Slama Land Art festival i najavljen novi u rujnu - Sand Art Neretva

Nakon godine pauze zbog pandemije, u baranjskom Kozjaku održan je Slama Land Art festival. Njegov osnivač, Nikola Faller najavio je i novi projekt.

Foto: Maja Celing Celić
  • 240
  • 72
  • 0

Napokon Slama!, sigurno je bila prva misao onih koji se posljednjeg vikenda kolovoza odluče na opuštanje i dobru zabavu na nekom od baranjskih polja gdje se već niz godina održava festival Slama Land Art kojega organizira istoimena udruga.

Prošle je godine Covid-19 prekinuo ovaj dugogodišnji kontinuitet, a ove je iznimno loše vrijeme s puno kiše odgodilo održavanje festivala. Ali, samo na jedan dan. 

Tako je 15. Slama Land Art festival održan u ponedjeljak, u Kozjaku, ipak privukao mnoge posjetitelje željne dodira s prirodom i dobre zabave. 

Osnivač ovoga festivala osječki je likovni umjetnik Nikola Faller koji uz pomoć kolega i volontera, od drvenih konstrukcija i slame kreira skulpture motiva iz prirode ili različitih simbola. Ove je godine na festivalu djeci bila najzanimljivija ogromna vjeverica, dok je Drvo života, koje je bilo i tema festivala, sve ostavilo bez daha. 

Nikola Faller u oblikovanju Drva života 

"Žalosno je što smo se udaljili od prirode jer je čovjek njezina nezaobilazna karika. Nismo izdvojeni, sastavni smo njezin dio i na ovom svijetu ne možemo drugačije funkcionirati. Stvoreni smo da ovdje živimo i poštujemo sva živa bića za koja se trebamo brinuti, a ne biti razlog njihova uništenja", poručuje Faller dodajući kako je drveće posebno ugroženo. 

"Drveće izdiše ono što mi udišemo. Mi bez njega ne možemo živjeti. Sreća, Hrvatska ne prednjači u devastaciji prirodnog okoliša", kaže Faller podsjetivši da se ovogodišnja Slama održava na terenu Parka prirode Kopački rit.  

Ovaj umjetnik kroz cijelu godinu, koristeći prirodne materijale koje nam poklanja svako godišnje doba kreira umjetnička djela. U proljeće su to skulpture u travi koje kreira košnjom, ljeti osim slame za svoj izričaj koristi plaže rijeke Drave, odnosno njezin pijesak. U jesen je to lišće, a zimi snijeg od kojega izrađuje skulpture u osječkoj Tvrđi. No, ne planira se zadržati samo u Osijeku. 

I ovogodišnja je Slama privukla mnoge posjetitelje

"U rujnu imamo u planu festival u Opuzenu, na ušću Neretve. Manifestacija će se zvati SAN, odnosno Sand Art Neretva, festival koji će se bazirati na ekološkoj dimenziji i zaštićenom krajobrazu. Ondje se nalaze prekrasni sprudovi po kojima se može crtati. Održat će se tijekom punog mjeseca kada je najjači trenutak plime i oseke", najavljuje Faller dodavši kako je projekt podržan od Ministarstva kulture. 

Ističe kako je i lokacija na kojoj je održana ovogodišnja Slama osigurana u suradnji kroz civilno-javno partnerstvo s Općinom Bilje i uz podršku tvrtke Belje od koje planiraju otkupiti parcelu, a taj bi prostor pretvorili u park skulptura i cjelogodišnju turističku atrakciju.  

Dok su Nikola i volonteri dizali Drvo života nebu pod oblake, posjetitelje je zabavljao band "Updown". Mnogi su svoje poruke ostavili i u manjoj skulpturi Drvo želja, a nakon što je sunce potpuno zašlo, a zvijezde ukrasile čitavo nebo, održana je performans Plesne skupine Shine kojim se na simboličan način htjelo upozoriti kako nas tehnologija udaljava i razjedinjuje. 

Performans PS Shine

Nakon toga je uslijedilo spaljivanje centralne skulpture.

Plamena buktinja je u manje od minute progutala Drvo života što je posebno dojmljiv i katarzičan trenutak za sve prisutne. 

Više fotografija pogledajte u galeriji ispod teksta. 


Fotoprilog


Tagovi

Slama Land Art Festival Nikola Faller Kozjak Baranja Slama Sand Art Neretva


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]