Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani otvorenih polja
  • 20.05.2022. 11:00
  • Zapadnohercegovački kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Ljubuški

U Ljubuškom ove godine zasađeno oko 350 hektara krompira

Poljoprivredni proizvođači s područja Ljubiškog su u prethodnoj godini ostvarili poticaje u iznosu većem od 2,3 miliona KM

Foto: FMPVŠ
  • 88
  • 26
  • 0

Udruženje poljoprivrednika u Zapadnohercegovačkom kantonu i Poljoprivredna zadruga "Plodovi Zemlje" iz Ljubuškog organizirali su 12. po redu tradicionalnu manifestaciju "Dani otvorenih polja Ljubuškog ranog krompira".

Manifestacija je održana na Trgu dr. Franje Tuđmana u Ljubuškom, a cilj je predstavljanje jedinstvenog visoko kvalitetnog, autohtonog proizvoda kakav je mladi ljubuški krompir, ali i razmjena iskustava proizvođača kao i upoznavanje sa zakonskim, tehnološkim i drugim preduslovima za pokretanje i održivost proizvodnje kao i plasman na različita tržišta.

"Nikada skuplja nije bila ni sjetva ni sadnja mladoga krompira. Ja se nadam da će cijena, koja je ovih dana na tržištu i pijaci ostati, da neće dalje padati kako bi naši poljoprivrednici ostvarili neku pristojnu zaradu, ako je uopće bude s obzirom na to koliko su cijene poskupile", rekao je gradonačelnik Ljubuškog, Vedran Markotić, za radioljubuški.ba.

Dani otvorenih polja Ljubuškog ranog krompira

U ime Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva prisutnima se obratio savjetnik federalnog ministra Husnija Kudić. On je kazao da su poljoprivredni proizvođači s ovog područja u prethodnoj godini ostvarili podrške u iznosu većem od 2,3 miliona KM te izrazio nadu da će ove godine, s obzirom na povećanje poticaja, taj trend biti nastavljen.

Istaknuto je kako su poljoprivredni proizvođači iz Ljubuškog ove godine zasadili oko 350 hektara krompira

Kao znak podrške, svoje proizvode izložili su i članovi Udruženja vinogradara i vinara Ljubuški. Zdenko Milas, predsjednik ovog udruženja kaže da dijele sličnu problematiku s proizvođačima krompira.

"Brendiranjem ljubuškog ranog krompira stvorila se dobra situacija da bude prepoznatljiv i nadam se da će to biti od značaja za ljude koji se tim bave. A evo i mi vinogradari i vinari smo to da ih podržimo i da i ova manifestacija bude uspješnija", rekao je Milas.


Tagovi

Kromipr Ljubuški krompir Plodovi zemlje Vedran Markotić Husnija Kudić Zdenko Milas


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.