Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gala događaj
  • 08.11.2022. 17:00

U Londonu predstavljena Vinska cesta Hercegovine

Gosti na prestižnoj večeri članica PATA posluženi vinima autohtonih hercegovačkih sorti žilavke i blatine

Foto: Vlada HNK
  • 69
  • 24
  • 0

Vinska cesta Hercegovine predstavljena je sinoć na prestižnoj večeri članica PATA (Pacific Asia Travel Association), održanoj u samom centru Londona, u neposrednoj blizini zgrade Britanskog parlamenta. Premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenko Herceg tom je prilikom direktorici PATA-e Liz Ortiguera uručio birana hercegovačka vina kao prigodan poklon.

Zahvaljujući USAID-ovom Programu za razvoj održivog turizma u BiH, Vinska cesta Hercegovine predstavljena je na ovom gala događaju koji se tradicionalno organizira u okviru uglednog  međunarodnog sajma turizma i putovanja "World Travel Market London 2022", jednog od najvećih turističkih sajmova na svijetu. Uzvanicima ju je lično predstavio Ibrahim Osta, direktor USAID Turizam, dok su gosti posluženi vinima autohtonih hercegovačkih sorti žilavke i blatine, i to vrhunski proizvodi vinarija "Vukoje" i "Carski vinogradi".

Članica Iter Vitis

Inače, Vinska cesta Hercegovine obuhvata 29 vinarija sa područja Čapljine, Čitluka, Ljubuškoga, Mostara, Stoca i Trebinja, kao i stotine historijskih, prirodnih i kulturnih znamenitosti odnosno svih turističkih potencijala koje Hercegovina nudi. U septembru ove godine, službeno je primljena u Evropsku cestu vina i vinove loze Vijeća Evrope "Iter Vitis". Upravo je na "Iter Vitis Awards 2022" osvojila čak tri nagrade: Mostar kao najbolji vinski grad, Trebinje kao najbolje održivo odredište i Manastir Tvrdoš za najbolju praksu koja oplemenjuje historijsku baštinu i vino.

Gosti posluženi vinima autohtonih hercegovačkih sorti žilavke i blatine

Samo "Pacific Asia Travel Association" osnovano je 1951. godine, neprofitno je udruženje koje se zasniva na članstvu i djeluje kao katalizator odgovornog razvoja putovanja i turizma u azijsko-pacifičkoj regiji.

Veliki potencijal

Komentirajući hercegovačka vina, mađarski stručnjak za razvoj biznisa specijaliziran za kinesko turističko tržište Viktor Vereb sinoć je rekao kako u BiH vidi veliki potencijal. 

"Osobito se bavim dovođenjem kineskih turista u jugoistočnu Evropu, uključujući i BiH. Nakon što sam posjetio štand Bosne i Hercegovine na WTM-u, posebno me je obradovalo što sam u okviru ove večere također imao priliku probati izvanredna hercegovačka vina! Mislim da BiH ima veliki potencijal za dugoročni razvoj turizma, a ova večera je bila odlična prilika da se promoviše među mnogobrojnim članovima asocijacije PATA iz cijeloga svijeta", naveo je Vereb. 

15 naših vinara donose zlato sa Sabatine

Ne krijući zadovoljstvo doživljenim, premijer Herceg izrazio je ponos činjenicom da se BiH, u ovom slučaju sa posebnim akcentom na Hercegovinu, može podičiti brojnim blagodatima i kada govorimo o turizmu baziranomu na historijsko-kulturološkim vrijednostima, ali i kada govorimo o domaćoj gastronomiji, enologiji i svim drugim posebnostima i oblicima turističke ponude koje ovo podneblje može ponuditi.

"Naš štand na WTM-u iznimno je dobro posjećen i, nakon nedavne uspješne prezentacije na sličnom događaju u Izraelu, sa radošću mogu reći kako je naša ekipa, okupljena oko Turističkog klastera Hercegovine, uradila sjajan posao i kako sam ponosan što ih je Vlada HNK-a i ove godine spremno podržala u njihovim nastojanjima. Uistinu mi je ukazana posebna čast lično primiti sva ova priznanja i pohvale vezane za našu zemlju i biti u mogućnosti predstaviti ovim ljudima ono najbolje što Hercegovina, HNK i BiH nude", rekao je Herceg.


Tagovi

Vinska cesta Hercegovine London Iter Vitis USAID Viktor Vereb Nevenko Herceg Ibrahim Osta


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.