Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruga inovatora Hrvatske
  • 08.05.2015. 18:50

U Trilju svečano otvorena 8. AGRO ARCA

U tri dana na AGRO ARCI bit će predstavljeno tristotinjak inovacija, proizvoda i projekata iz područja poljoprivrede i prehrambene industrije, domaćih i inozemnih izlagača, poljoprivrednika, obrtnika i poduzetnika, inovatora i udruženja inovatora te fakulteta.

  • 198
  • 10
  • 0

U Trilju je danas otvoren osmi po redu Međunarodni sajam inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji AGRO ARCA 2015. koji se ove godine održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH, Kolinde Grabar Kitarović, i pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva poduzetništva i obrta.

Sajam je otvorio župan Splitsko-dalmatinske županije Zlatko Ževrnja kao izaslanik predsjednice, a u prigodnom programu otvorenja uzvanicima su se obratili i predstavnici organizatora, predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Marko Bubaš i gradonačelnik Trilja Ivan Šipić. Okupljene su pozdravili i veleposlanik Islamske Republike Iran u Hrvatskoj Mohammad Ebrahim Taherian Farda, predsjednik Svjetske federacije nacionalnih organizacija inovatora Alireza Rastegar i prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu, te inicijator i jedan od osnivača AGRO ARCE Miljenko Šimpraga.

Mnoštvo inovacija na AGRO ARCI

U tri dana na AGRO ARCI bit će predstavljeno tristotinjak inovacija, proizvoda i projekata iz područja poljoprivrede i prehrambene industrije domaćih i inozemnih izlagača, poljoprivrednika, obrtnika i poduzetnika, inovatora i udruženja inovatora te fakulteta. Predstavit će se poljoprivredne mogućnosti i potencijali gotovo 40 gradova i općina partnera sajma, od Ivanić Grada, Bjelovara, Slatine, Virovitice i Karlovca, preko Trogira, Solina, Kaštela, do Mostara, čiji su gradonačelnici i načelnici danas i prisustvovali otvorenju.

Mnoštvo zanimljivih predavanja i radionica

Organizatori sajma za sva tri dana pripremili su zanimljiv program za sve uzraste, od radionica i predavanja o inovacijama i poduzetništvu za osnovnoškolce i srednjoškolce, do prezentacija i predavanja za poljoprivrednike i poduzetnike. Najmlađima je posvećen prvi dan sajma, a osim događanja za njih, iz programa valja izdvojiti subotnje predavanje Centra za certificiranje halal kvalitete o vrijednosti ovog certifikata za izlazak na halal tržište čija se svjetska vrijednost procjenjuje na 1.4 trilijuna američkih dolara. Dvama izlagačima koji zadovolje uvjete u subotu će biti dodijeljen certifikat kao pomoć za iskorak na to veliko tržište. U nedjelju će pak o mogućnostima uzgoja egzotičnog voća i povrća na našim prostorima govoriti najveći proizvođač ovih kultura u Hrvatskoj, Ivan Šulog.

Ipak, glavna tema ovogodišnjeg sajma namijenjena je onima koji su najskloniji novim idejama, promjenama i inovacijama u poslovanju - mladima u poljoprivredi. U subotu će zato od 9.30 do 18 sati biti održana konferencija Mladi u poljoprivredi: iskustva i perspektive, gdje će govoriti predstavnici YPARD Hrvatska, Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika AGRO, Trokuta mladih Kaštela, LAG-ova Adrion i Vallis Colapis, Zadruge za etično financiranje, Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša i drugih organizacija. Mladi poljoprivrednici na konferenciji će dobiti korisne informacije o stanju u agrobiznisu, financiranju poljoprivrednih projekata i mjerama za mlade u EU fondovima, ali i korisne praktične savjete od uspješnih mladih poljoprivrednika poput Andrije Ribičića iz Šestanovaca. Na konferenciji će biti održano i nekoliko radionica s ciljem donošenja konkretnih zaključaka o iskustvima i perspektivi mladih u agrobiznisu.

Poklon za posjetitelje - koncert Prljavog kazališta

Pored izložbenog dijela sajma i edukativnog programa, za posjetitelje je pripremljen i bogat zabavni program, pa će tako večeras moći uživati uz pjesmu i ples brojnih KUD-ova na Etno večeri u Trilju, a sutra i uz koncert grupe Prljavo kazalište i predgrupu Svinga.

Sajam se zatvara u nedjelju dodjelom nagrada najuspješnijim izlagačima sajma, i to Velike nagrade AGRO ARCE te zlatne, srebrne i brončane medalje koje će dodjeljivati Stručni ocjenjivački sud u čijem su sastavu sveučilišni profesori i stručnjaci iz gotovo svih područja djelovanja. Podsjetimo, prošle je godine glavna nagrada sajma pripala tvrtki Letina Inox za prvi hrvatski mljekomat.

Inače, AGRO ARCA se ove godine prvi puta održava u Trilju, nakon dosadašnjih domaćina Slatine i Biograda na Moru. Grad Trilj ove je godine uspostavio suradnju s Udrugom inovatora Hrvatske kao logičan nastavak svoga projekta "Proizvodna zona Čaporice - centar agropoduzetništva", jednog od prvih projekata koji je ostvario financiranje bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj, otkad je Hrvatska postala članicom EU-a, i koji kao takav predstavlja i primjer dobre prakse povlačenja EU sredstava. Ukupna vrijednost toga projekta je gotovo 17 milijuna kuna, a oko 90% financira se iz fonda, dok će razliku sufinancirati Grad Trilj. Partneri na projektu su Institut za jadranske kulture i melioraciju krša i Regionalna razvojna agencija Splitsko -dalmatinske županije.

Sve informacije o sajmu dostupne su na web stranici sajma http://www.agro-arca.com.hr./.


Tagovi

Trilj Agro Arca Zlatko Ževrnja Marko Bulaš Ivan Šipić Miljenko Šimpraga Poljoprivreda Prehrambena industrija Centar za certificiranje Ivan Šulog YPARD LAG EU fondovi Andrija Ribičić Etno večeri Letina Inox

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?