Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poduzetnički inkubator
  • 04.12.2014. 17:00

Ulaganjima do jačanja konkurentnosti

Za dvije godine, na prostoru drenovačkog Sajmišta, u sklopu projekta bit će izgrađen prvi specijalizirani poljoprivredni poduzetnički inkubator u Hrvatskoj.

  • 212
  • 28
  • 0

Poljoprivredni poduzetnički inkubator Drenovci, naziv je projekta koji je toj istoimenoj općini u županjskoj Posavini odobren u okviru Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007. - 2013. Projekt je vrijedan 12,5 milijuna kuna i gotovo u cijelosti financirat će se iz EU sredstava. Nositelj projekta je Općina Drenovci, a partneri Vukovarsko - srijemska županija, Razvojna agencija Vjeverica iz Drenovaca i Poduzetnički inkubator Bios iz Osijeka.

Za dvije godine na prostoru drenovačkog Sajmišta u sklopu projekta bit će izgrađen prvi specijalizirani poljoprivredni poduzetnički inkubator u Hrvatskoj, najavljeno je na uvodnoj konferenciji projekta. Prema riječima direktorice agencije Vjeverica Ane Cvitković -Komesarović u planu je gradnja upravne zgrade, vanjskog izložbenog prostora, nadstrešnice za stoku i višenamjenske hale, sva skupa na više od 2.000 četvornih metara prostora.

"Svi naši poduzetnici u sektoru poljoprivrede i svi naši mali poljoprivrednici imat će na raspolaganju dva potpuno opremljena edukacijsko-proizvodna postrojenja s kompletnom opremom za preradu voća i povrća i preradu proizvoda od brašna, sa HACCP sustavom, s edukacijskom i logističkom podrškom i poslovnom infrastrukturom", kazala je Ana Cvitković -Komesarović.

Prema njezinim riječima, u provedbi je i projekt Lokalni investicijski infopunkt u koji su uključene i općine Bošnjaci i Vrbanja i Grad Županja te prekogranični projekt Ekokultura između Hrvatske i BiH koji je u završnoj fazi evaluacije i provjere prihvatljivosti, a usmjeren je također na poticanje razvoja poljoprivrede.

Načelnik općine Drenovci, Jakša Šestić podsjetio je na značaj koji poljoprivreda ima za tu općinu navevši kako područje općine raspolaže s izuzetno kvalitetnom prirodnom osnovom za razvoj te djelatnosti jer čak 45,5 % površine čini poljoprivredno zemljište, odnosno 9.185 ha je pogodno za raznovrsnu poljoprivrednu proizvodnju. Dodao je kako se maksimalni napori ulažu u pronalazak modela, kako kroz europske fondove potaknuti razvoj poduzetništva, a projekti kao što je Poljoprivredni poduzetnički inkubator pokazuju da se može uspjeti.

Strateški cilj Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007. - 2013. je povećanje konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva te potpora gospodarstvu temeljenom na znanju. Za provedbu toga programa za razdoblje 2007. - 2013. predviđeno je ukupno 223.615.126 eura, od čega će se 187.779.595 eura financirati iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Za jačanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva namijenjeno je 65 %, za razvoj i unaprjeđenje regionalne infrastrukture i jačanje atraktivnosti regija 29 %, te za tehničku pomoć 6 %.


Tagovi

Inkubator Poduzetnički Fondovi Financiranje Agencija Infrastruktura Poljoprivreda Razvoj Sustav Oprema Drenovci Postrojenje Ulaganje Prekogranični


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]