Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ocjenjivanje sira
  • 06.09.2018. 07:30

Uskoro Regionalno ocjenjivanje sireva i drugih mliječnih proizvoda malih proizvođača

S obzirom da je u zadnje dvije godine kroz Mjeru ruralnog razvoja M1., podmjeru 1.2., operaciju 1.1.2. održano 38 tečajeva "Prerada mlijeka", diljem Hrvatske, te educirano 756 polaznika, sirarstvo zauzima sve značajnije mjesto i postaje predvodnica razvoja ruralnih područja Hrvatske.

Foto: Pixabay/Devanath
  • 368
  • 23
  • 0

Hrvatski festival tradicijskih sireva 4. SirCroFEST, ove je godine malo posebniji, jer mu prethodi regionalno ocjenjivanje sireva i drugih mliječnih proizvoda naših malih proizvođača. Ovo regionalno ocjenjivanje je polufinale za nacionalno ocjenjivanje, a koje je sastavni dio SirCroFEST-a.

S obzirom da je u zadnje dvije godine kroz Mjeru ruralnog razvoja M1., podmjeru 1.2., operaciju 1.1.2. održano 38 tečajeva "Prerada mlijeka", diljem Hrvatske, te educirano 756 polaznika, sirarstvo zauzima sve značajnije mjesto i postaje predvodnica razvoja ruralnih područja Hrvatske.

Naši proizvođači imaju kvalitetan proizvod

"Prema iskustvima sa tečaja, a u sklopu kojega je i edukacija o senzoričkom ocjenjivanju sireva i drugih mliječnih proizvoda, naši proizvođači imaju kvalitetan proizvod, a kako bi dokazali tu kvalitetu potrebno je te proizvode i ocijeniti. Stoga i organiziramo regionalno ocjenjivanje, kako bi ta mogućnost bila dostupna što većem broju proizvođača  s cijelog prostora Republike Hrvatske", stoji u priopćenju organizatora, Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe. 

Tijekom mjeseca rujna, Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba, zajedno sa Savezom malih sirara RH "SirCRo" te u suradnji s lokalnim nositeljima ruralnog razvoja, organizira 6 regionalnih stručnih ocjenjivanja mliječnih proizvoda malih proizvođača, a raspored i program možete pogledati ovdje

Regionalno ocjenjivanje sireva je za sudionike besplatno.

Sudjelovati mogu i oni koji planiraju legalizirati preradu

Na regionalnim ocjenjivanjima mogu sudjelovati svi mali proizvođači. Mali proizvođači su oni čija dnevna prerada ne prelazi 10.000 litara.

Osim legalnih proizvođača, na ocjenjivanju mogu sudjelovati i oni proizvođači koji su završili tečaj "Prerada mlijeka" te planiraju izaći na tržište sa svojim mliječnim proizvodima (planiraju preradu legalizirati). Njihovi proizvodi neće biti u konkurenciji za medalje i priznanja već će se samo ocjeniti kvaliteta, dakle za njih je ocjenjivanje edukcijskog karaktera, a ne natjecateljskog, jer oni ne mogu sudjelovati na nacionalnom ocjenjivanju.

PDV neće biti niži na sir, jogurt, vhrnje, maslac? Sudjelujte u javnoj raspravi i pokušajte promijeniti prijedlog Zakona o PDV-u!

Proizvođači koji nemaju odobreni, pod posebnim uvjetima ili registriran objekt, imaju pravo samo na ocjenu jednog proizvoda. Proizvođači koji proizvode u objektu odobrenom ili odobrenom pod posebnim uvjetima mogu prijaviti 3 proizvoda, a iz registriranog objekta moguće je prijava do 2 (svježi sir i vrhnje) proizvoda.

Sirevi koji nisu iz odobrenih i registriranih objekata imaju pravo samo na ocjenu jednog proizvoda, odobreni i odobreni pod posebnim uvjetima mogu prijaviti 3 proizvoda, a registrirani 2 (svježi sir i vrhnje).

Nacionalno ocjenjivanju u listopadu, festival u studenom

Nacionalno ocjenjivanje sireva i drugih mliječnih proizvoda u organizaciji Saveza malih sirara RH "SirCro" i HPŠSS održat će se početkom listopada 2018. godine u Zagrebu. Pravo besplatne prijave na nacionalnom ocjenjivanju imat će svi koji osvoje zlatno odličje na regionalnom ocjenjivanju. Ostali sirevi iz legalnih objekata moći će sudjelovati uz kotizaciju od 150,00 kn po siru.

4. SirCroFEST održati će se u Zagrebu 2 i 3. studenog 2018.

"Atraktivnost ovog regionalnog ocjenjivanja su i Vođene degustacije sira, kojima želimo potrošače upoznati s kvalitetom i posebnostima sireva koje nude naši mali sirari, jer potrošači su bitna karika u cijeloj sirarskoj priči, rekli bi, njihovo zadovoljstvo je točka na i. 

Ovim putem pozivamo sve zainteresirane da se uključe u ova događanja, bilo kao proizvođači ili potrošači (prema mogućnostima i programu u tablici, a u kojoj se nalaze i bitni kontakti), zadovoljstvo će biti obostrano", poručuju organizatori. 


Tagovi

SirCroFEST Ocjenjivanje sira


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]