Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAZOS
  • 24.05.2019. 10:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Uspješan 1. Sajam OPG-ova bivših i sadašnjih studenata FAZOS-a

Imamo sreću da velik dio naših studenata dolazi s OPG-ova pa imaju mogućnost znanja stečena na fakultetu implementirati u svoja gospodarstva. Odziv izlagača i posjetitelja je odličan, rekao je dekan Krunoslav Zmaić.

Foto: Melita Berečić
  • 1.102
  • 286
  • 0

Sajam obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava sadašnjih i bivših studenata održan je na osječkom Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek te na jedan dan pretvorio prostor multimedijalnog studentskog središta u živopisnu tržnicu. Ovo je prvo izdanje tog sajma organiziranog u suradnji sa Studentskim zborom FAZOS-a i ALUMNI Udrugom bivših studenata i prijatelja Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, s namjerom da se pretvori u tradiciju.

Cilj sajma je predstavljanje i prodaja proizvoda OPG-ova prvenstveno bivših i sadašnjih studenata i zaposlenika FAZOS-a te promocija nekih od djelatnosti i usluga tog fakulteta. Na otvorenju sajma rektor osječkog Sveučilišta J.J. Strossmayera, prof.dr.sc. Vlado Guberac istaknuo je da je sajam izvrstan primjer pretakanja znanosti u struku, a osječka dogradonačelnica Žana Gamoš izrazila je uvjerenje da će sajam i ubuduće biti vrlo posjećena manifestacija.

Dekan FAZOS-a, prof.dr.sc. Krunoslav Zmaić zadovoljno je obilazio štandove, zaključivši da je zamisao o sajmu urodila plodom.

Važnost suradnje proizvođača i obrazovnih institucija

"Počašćen sam što smo imali priliku otvoriti Sajam OPG-ova. Riječ je o 37 izlagača, naših bivših i sadašnjih studenata te djelatnika. Imamo sreću da velik dio naših studenata dolazi s OPG-ova pa imaju mogućnost znanja stečena na fakultetu implementirati u svoja gospodarstva. Odziv izlagača i posjetitelja je odličan, sve je baš kako smo zamislili, a naši su studenti dobili mogućnost vidjeti da na kraju sve te tehnologije o kojoj uče, postoje finalni poljoprivredni proizvodi koji mogu naći mjesto na domaćem i europskom tržištu", rekao je dekan dodajući kako se nada da će sajam postati tradicionalan.

sc
Dekan FAZOS-a, prof.dr.sc. Krunoslav Zmaić

Uz sajam, održan je i okrugli stol na temu "Distribucija proizvoda obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava na europsko tržište" na kojem se govorilo o ekološkoj poljoprivredi, brendiranju i drugim važnim segmentima za poslovanje OPG-ova.

Zaključeno je da je za konkurentnost i opstanak OPG-ova vrlo važna edukacija proizvođača, o čemu je dekan Zmaić rekao:

"Činjenica je da čak 7,6% nositelja OPG-ova kod nas još uvijek nema niti osnovnu školu, a samo 3,9% su završili fakultete. Ako se želimo naći na europskom tržištu, ne možemo govoriti o obujmu, nego je naša prepoznatljivost u autohtonim, tradicionalnim i kvalitetnim proizvodima u malim količinama. To ujedno znači da trebamo graditi zajedničke brendove, za što moramo biti upućeni, educirani, inovativni i kreativni. To nije jednostavno, tako da samo sinergijom i razumijevanjem važnosti obrazovanja i obrazovnih institucija možemo doći do zajedničke vrijednosti - konkurentne poljoprivrede, stvaranja novih proizvoda na tržištu i novog dohotka koji će omogućiti opstanak OPG-ova te motivirati mlade da svoju budućnost vide u poljoprivredi i ruralnom prostoru."

Kloniranjem biljaka do puno sadnica u malo vremena 

Na jednom od štandova FAZOS-a predstavljeno je kloniranje biljaka, o čemu je više rekla Katarina Orlović, studentica 5. godine:

"Bavimo se proizvodnjom biljaka u sterilnim uvjetima, kulturom tkiva, tj. kloniranjem. U 'in vitro' uzgoju biljke na malom području i na hranjivoj podlozi, u kratkom vremenu od jednog dijela biljke uzgojimo puno sadnica i tako dobivamo potpuno zdrave biljke idealne za daljnju produkciju.“

dv
Ekipa s FAZOS-a koja se bavi kloniranjem biljaka

U tu sinergiju prirode i znanja mogli su se uvjeriti svi posjetitelji i postavljati dodatna pitanja, a na susjednom štandu predstavljen je prvi proizvod FAZOS-a - Nitrobakterin inokulant za soju. Davor Kojić, djelatnik Katedre za mikrobiologiju objasnio je način na koji proizvod djeluje: na korijenu biljke stvara bakterije koje preko lista uzimaju dušik iz zraka, zbog čega je potrebno manje mineralnog gnojiva, što ujedno smanjuje troškove i više je ekološki. Na fakultetskom je štandu predstavljeno i ispitivanje tehničkih sustava u zaštiti bilja.

"FAZOS obavlja redoviti pregled prskalica i atomizera na području cijele Hrvatske. Budući da imamo dvije ispitne stanice, radimo u skladu s mogućnostima", rekao je prof.dr.sc. Đuro Banaj, djelatnik Zavoda za tehniku i obnovljive izvore energije.

Sezonsko povrće i med

Proizvođač povrća Damir Lukač iz OPG-a Janja Lukač, s oduševljenjem je govorio o sajmu.

"Ovo je jedna od najljepših priča koja se dogodila u gradu u zadnjih nekoliko godina! Na jednom su se mjestu okupili ljudi koji se bave primarnom proizvodnjom. Ovo je svojevrsni sajam izvornih slavonskih proizvoda. Zahvalan sam ekipi s Fakulteta što su to organizirali i pozvali nas. Vrijedno je truda i nadam se da će zaživjeti. Očekujem još više posjetitelja iduće godine jer Osječani nemaju često priliku vidjeti ovako široku ponudu domaćih proizvoda na jednom mjestu. Ovdje zaista ima raznih prehrambenih artikala - od svježeg voća i povrća, raznih prerađevina, meda, suhog mesa, čaja, vina…ma svega. Moji se roditelji bave proizvodnjom povrća već 50 godina i ja sam nastavio tradiciju. Možda se i moji sinovi odluče na to, ako vide da se ovim poslom može i zaraditi. Zbog toga je i promocija takvih proizvoda ključna", rekao je Lukač i dodao da je za ovu prigodu ponudio salate, kupusnjače te gomoljasto i korjenasto povrće.

Sezonsko povrće moglo se kupiti i na štandu OPG-a Ogrizek, slavonski grah s OPG-a Mirko Radić prodavao je student druge godine Domagoj iz Vladislavaca, koji je posjetiteljima pripremio i grah salatu za degustaciju, na prodajnom mjestu OPG-a Bagarić mogle su se kupiti vinkovačke šparoge, a članovi OPG-a Kolombo donijeli su presadnice rajčice i paprike te zanimljive prerađevine.

A pčelar Ilija Krašnjak iz istoimenog OPG-a iz Darde, također otac bivše studentice donio je med od uljane repice, bagrema i suncokreta te med s čili paprikom i orahe u medu. Ponosno je istaknuo kako je med pakiran u takozvane nacionalne staklenke i ima potreban certifikat, što preporučuje svim pčelarima. Rekao je kako je FAZOS respektabilna institucija i pohvalio ideju organiziranja sajma.

Obiteljske vinarije i strukovne srednje škole

Važan dio ovog sajma bila su i prodajna mjesta vinara. O proizvodnji vina strastveno i znalački govorila je Nikolina Tandara Jambrečina iz Kutjeva koja je po završetku studija nastavila raditi u obiteljskoj vinariji:

"Počeli smo s proizvodnjom vina još 2003. godine i cijela se obitelj time bavi. To je puno teži posao nego što sam mislila, ali lakše je kada se svi udružimo. A kada se radi za sebe, radi se s više srca i elana pa se na kraju trud definitivno isplati. Svakome bih to preporučila. Treba ostati i boriti se, zasukati rukave, poraditi na kvaliteti proizvoda i vidjet će se rezultati. Ovaj mi se sajam sviđa jer sadašnji studenti mogu vidjeti da imaju razloga ostati u Hrvatskoj, boriti se, učiti i raditi. Fakultet i profesori puno toga pruže i uz iskustvo starijih može se nešto postići."

sc
Nikolina Tandara Jambrečina nakon fakulteta nastavila je raditi u obiteljskoj vinariji

Slično razmišlja i Borna Brzica iz vinarije Brzica, student 3. godine koji namjerava nastaviti obiteljski posao. Istaknuo je da na 5,5 hektara vinograda u Erdutu svake godine proizvedu oko 37 tisuća butelja vina.

Vina je bilo i na štandovima strukovnih srednjih škola, koje su se također sudjelovale u ovoj manifestaciji. Učenici su imali priliku pokazati što proizvode u školama te ujedno ostvariti kontakt s kupcima i vidjeti kako to zapravo izgleda, kao što je napomenula profesorica Verena Dagmar Kušanić iz osječke Poljoprivredne i veterinarske škole.

"Naši su učenici uglavnom djeca vlasnika OPG-ova pa je i iskustvo izravne prodaje njima dragocjeno. Donijeli smo vino, rakije šljivovicu i viljamovku, višnjevaču, jabučni ocat, pekmez od višnje, šljive i kruške, mirisne vrećice lavande te presadnice cvijeća, začinskog i ljekovitog bilja", rekla je profesorica i dodala da ovo vrijedno iskustvo svakako treba ponoviti.

Antun Čepel, učenik SSŠ Antun Horvat iz Đakova, spremno je nabrojao sve iz njihove bogate ponude:

"Donijeli smo razno cvijeće, presadnice i proizvode koji sami proizvodimo. Tu su crno i bijelo vino, kolačići od buče i bučino ulje, razni namazi, a imamo i sireve sa začinskim biljem koje sami dimimo. To sve radimo u sklopu stručne prakse, svi proizvodi su na ekološkoj bazi, a ljudima je posebno zanimljiv bioenzim, ekološka tekućina koja se pravi od otpadaka voća i povrća, a služi za čišćenje stakala, posuđa, radnih površina…"

Od ručnih radova i uzgoja pasa, do craft piva i web kupnje

Dora Prpić, studentica 5. godine, sa sestrom vlasnicom obrta Redwork stitches predstavila je tradiciju veza koju su one malo modernizirale kako bi tu vještinu približile mlađim naraštajima, a njihovi goblenčići, torbe, broševi, zakrpe i ostali zanimljivi proizvodi nisu ostali nezapaženi.

Puno pozornosti privukli su i psi vučjaci Garo i Garos u pratnji studentice Tene Jovanović čija se obitelj bavi uzgojem vučjaka i westie terijera.

vd
Prof.dr.sc. Bojan Stipešević proizvodi craft piva, a napravio je i rakiju od ječma

Rado posjećen bio je i štand prof.dr.sc. Bojana Stipeševića, koji se bavi proizvodnjom craft piva. Kaže da mu je 'bubu u uho' još davno ubacila pokojna baka govoreći o tradiciji proizvodnje piva koju su Nijemci davnih godina donijeli u Osijek. Sve je počelo kuhanjem piva u velikom loncu za čobanac, a sada je iskušao već 15-ak recepata. Profesor je neumorno zainteresiranima točio čašice krepkog napitka i objašnjavao tajne proizvodnje craft piva:

"Za mene je to bio iskorak nakon proizvodnje voćnih rakija. Nije komplicirano, osnovna sladna komponenta kojom se koristim je ječmeni slad. Različitim termičkim obradama dobije se tamni ili svijetli. Hmelj se može nabaviti u blizini skoro svakog polja, a ima ga i u središtu grada. Nabavio sam i američke hmeljeve, zanimljive zbog citrusnih nota. Nije komplicirano proizvesti svoje pivo, a ako možemo, primjerice, dva sata gledati nogomet, zašto ne bismo mogli dva sata gledati u lonac kako krčka. Takvo pivo gustira se u posebnim prilikama!"

Moderniziranu inačicu trgovanja prikazao je bivši student FAZOS-a Tomislav Katančić iz udruge Slap. U web trgovini eCeker okupili su 26 OPG-ova koje promoviraju i čije proizvode prodaju i dostavljaju po Osijeku i županiji, a uskoro se planiraju proširiti i na Zagreb.

"Dostavljamo domaće proizvode na radno mjesto i na kućni prag. Takva je kupovina idealna za ljude koji vole tržnicu, ali ne stignu tamo kupovati zbog posla. Ljudi ipak vole vidjeti hranu uživo prije nego što je kupe, zato mi stalno organiziramo degustacije. Na FAZOS-u se osjećam kao doma pa tako i na ovom sajmu i vjerujem da će se nastaviti održavati i u budućnosti", rekao je Katančić. Dobre vibracije izlagača prenijele su se i na posjetitelje čije su reakcije bile vrlo pozitivne, a cjelokupno ozračje vrlo opušteno i prisno.


Fotoprilog


Tagovi

FAZOS Sajam obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava OPG Promocija Krunoslav Zmaić Nitrobakterin Domaći proizvodi


Autorica

Melita Berečić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja obrađuje različite teme. Zaljubljenica je u prirodu i ekološku poljoprivredu.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]