Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udružene poduzetnice
  • 20.12.2014. 09:00

Utemeljen 1. klaster žena poduzetnica Hrvatske Kolo

Temeljni cilj Klastera su obrazovanje i jačanje konkurentnosti, poticanje razvoja i rasta te inventivnosti. Među inima hvale vrijedni projekti - Strategija razvoja poduzetništva žena za razdoblje 2014. - 2020., Poduzetništvo Klastera, Zadrugarstvo poduzetništva.

  • 1.075
  • 107
  • 0

Osim Nacionalnog sajma pršuta s međunarodnim sudjelovanjem sa sjedištem u gradu alkara, koji će iduće godine prigodno obilježiti 10 godina svoga osnutka i uspješnog kontinuiranog rada, odnosno okruglu 10. obljetnicu postojanja, u Sinju je nedavno utemeljen i Prvi klaster žena poduzetnica RH - Kolo s ciljem da, među inima, osnaži lokalno okruženje Udruga za doprinos žena razvoju ruralnog prostora Lijepe naše. Osnivačka skupština je održana u prostorima velebnih Alkarskih dvora, a sjedište Klastera je Grad Sinj, Luka 7.

U alkarskom gradu utemeljen 1. klaster žena poduzetnica Republike Hrvatske Kolo

Naime, za prvu predsjednicu Klastera jednoglasno je izabrana Ana Barać, inače dugogodišnja predsjednica sinjskog Poduzetničkog centra iz kojeg je potekla ideja i akcija za osnivanje Klastera, a njegovu potpredsjednicu Mary Ann Rukavina-Cipetić, predsjednica GTF-Inicijativa za održivi rast. Za tajnicu je izabrana Janny Hansel iz Dubrovnika, predsjednica Udruge Deša, za likvidatora Dragica Rogić, predsjednica Udruge Gačanka iz Otočca.

Sudionice osnivačke skupštine 1. klastera žena

poduzetnica Kolo

Dakako, na osnivačkoj skupštini su nazočile žene poduzetnice iz Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske, Ličko-senjske, Dubrovačko-neretvanske, Zagrebačke, Splitsko-dalmatinske i Istarske županije.

Ujedno su prezentirani i proizvodi s područja navedenih županija poput dalmatinskog i istarskog pršuta, ličkog sira, sir škripavac, arancini, džem od ljute naranče, domaće kobasice, različiti likeri, sinjski uštipci, poljički soparnik, različite rukotvorine s područja Cetinskog kraja, Dalmacije i Like, pa cipele od komušene, torbice poput suvenira.

Skupštini je nazočila i dogradonačelnica Sinja Kristina Križanac, koja je pozdravila sve sudionice u ime alkarskog grada i građana, zaželivši Klasteru uspješan rad i ostvarenje predviđenog programa aktivnosti. Naglasila je, među inima, kako je glavni cilj Klastera - obrazovanje i jačanje konkurentnosti, pokretati razvoj i rast te inventivnosti. Inače, Križanac je, prema riječima Ane Barać, aktivno sudjelovala u pripremama osnivanja navedenog Klastera žena-poduzetnica Kolo, prvog takvog na području Republike Hrvatske, kojoj je kao aktivnoj sudionici i predstavnici Grada Sinja, dodijeljeno počasno članstvo.

Aktivistkinje Zadružnog saveza Dalmacije

Sinjska dogradonačelnica je tom prigodom Prvom klasteru žena-poduzetnica RH Kolo dodijelila gradski prostor na korištenje na predjelu Luke, nadomak Alkarskog trkališta i Franjevačke klasične gimnazije.

Skupu je također nazočila i direktorica sinjske Gospodarske zone Kukuzovac, Dijana Breko sa svojim suradnicama, koja je utemeljenom Klasteru dala punu podršku. Tom smo prigodom za Agroklub razgovarali s gospođom Anom Barač.

Sjedište Klastera je Sinj, a predsjednica mu je Ana Barać – direktorica sinjskog PC

"Upriličili smo i prezentaciju Klastera, predstavljanje njegovih članica, dakako i odluke koje su jednoglasno usvojene na osnivačkoj skupštini. U sklopu prezentacije, radnog dijela sastanka, pomoćnica Ministarstva poduzetništva i obrta Nadica Žužak je predstavljala i program tog ministarstva. Tom su prigodom predstavljeni i projekti Strategiju razvoja poduzetništva žena za razdoblje 2014.-2020, prema čijim bi napucima mogao djelovati novo-osnovani Klaster, odnosno provoditi strategiju, kao i Poduzetništvo Klastera te Zadružno poduzetništvo.

Mlade tkalje Udruge Lari

To su učinili načelnik Sektora za Klastere i zadruge u Republici Hrvatskoj Goran Ševo i Mirjana Kolaić iz sektora za Zadruge. Nazočni su se upoznali s prilikama i mogućnostima realizacije usvojenih projekata u narodnom razdoblju, a ponuđena im je i potpora vezana za stručnu pomoć od strane Ministarstva poduzetništva i obrta putem poduzetničkih potpornih institucija, dakako i od samog ministra te njegovih suradnika.

Primjerice, Mary Ann Rukavina Cipetić je ispred GTF-a predočila uspostavu mogućnosti i djelovanja 1. klastera žena poduzetnica RH Kolo, koji bi trebao pokrivati cijelo područje Lijepe naše, s tendencijom širenja prema Europskoj uniji, Jugoistočnoj Europi i Mediteranu, odnosno svim mediteranskim zemljama, dakako ulogu i značaj žena u djelovanju kroz Klaster. No, prezentacija i utemeljenje novog Klastera, sa sjedištem u alkarskom Sinju, provedena je u okviru Projekta za Žensko poduzetništvo – motor za stvaranje radnih mjesta u JIE, a nazočilo joj je 37 žena sudionica", kaže Ana Barać ističući:

Radionica PC Sinj

"Na skupštini su dogovorene osnovne postavke o radu i djelovanju Klastera. Temeljne značajke našeg pristupa njegovu formiranju trebale bi biti profesionalnost, poduzetnost, pravovremenost, usmjerenost na rezultat rada i jačanje konkurentnosti i inovativnosti, što bi na kraju trebalo dovesti do ispunjenja naše vizije u vidu potpunog zadovoljenja članica Klastera – naših suradnika i klijenata.

Smatramo kako će ovaj model udruživanja na razini Republike Hrvatske i pristupno šire na području Jugoistočne Europe i Mediterana, inače, u ovoj branši različitih djelatnosti žena-poduzetnica, itekako donijeti koristi za sve sudionike, odnosno članove koji bi sutra trebali izaći na tržište Europske unije i svjetsko tržište, te uvelike pomagati razvoju ruralnog prostora na kojem žive i rade žene uključene u Klaster.

No, specifičnosti ovog Klastera su u tome što on okuplja žene-poduzetnice koje proizvode održivi razvoj na prepoznatljive autohtone proizvode, čuvaju baštinu i žele funkcionirati kroz državni razvoj na načelima društveno odgovornog poslovanja. Ovakav model povezivanja u klastere jamče malim gospodarskim subjektima, dakako i malim OPG-ovima, sigurnost i ravnopravnu konkurentnost s velikima, što je također jedan od značajnih ciljeva prijedloga osnivanja ovog Klastera, Svoje poslovanje trebamo temeljiti na primjeni opće prihvaćenih etičkih načela u procesu poslovanja i društveno odgovornog poslovanja."

Klaster okuplja žene poduzetnice koje proizvode prepoznatljive autohtone proizvode

Gospođa Barać procjenjuje kako se dugoročno može djelovati samo etično tvrdeći kako je svima u Klasteru itekako važna uloga vlastitih kodeksa u oblikovanju poslovne etike da bi nametnuli visoke standarde rada i djelovanja, kako bi omogućili uspoređivanje s najboljima u praktičnom radu i životu. Predsjednica nedavno utemeljenog Prvog klastera žena-poduzetnica RH Kolo i direktorica Poduzetničkog centra Sinj, tvrdi kako bi se na taj način osigurao okvir za profesionalno ponašanje, jasno naznačile odgovornosti za pojedine odluke i aktivnosti, te kako bi ujedno svi mogli naznačiti i standarde koje suradnici mogu očekivati.

Pučka izvorna nošnja, opanci

"Današnje poslovno okruženje zahtijeva od nas isporuku kvalitetnih proizvoda po konkurentnim cijenama, a također traži i odgovorno poslovanje. Također nam je cilj zadržati integritet i ponašanje u skladu sa zakonom i odredbama koje određuju našu djelatnost na globalnom planu.

To također traži odgovornost i preuzimanje odgovornosti za vlastita djela, kao i njihove posljedice. Mađutim, naš uspjeh kao Klastera mnogo će ovisiti i o jedinstvenim doprinosima svih sudionika, odnosno osnivača i ljudi s kojima želimo surađivati.

Jedni drugima dugujemo poštenje, čestit, korektan i pravedan odnos u svakom pogledu. Uz navedene prednosti, zadaće i ciljeve, interes je ovog Klastera žena-poduzetnica Kolo da pokrije cijelo područje Republike Hrvatske – od Vukovara do Dubrovnika, da se u nj udruže žene koje imaju viziju, poduzetnički duh, spremne za zajednički rad, suradnju i odricanja", poručuje predsjednica Prvog klastera žena poduzetnica RH Kolo Ana Barać, direktorica Poduzetničkog centra Sinj koji se do sada potvrdio u organiziranju, kreiranju, poticanju i održavanju mnogih gospodarsko-turističkih manifestacija poput Nacionalnog sajma pršuta s međunarodnim sudjelovanjem.

Osnažiti lokalno okruženje – Udruga za doprinos žena razvoju ruralnog prostora

Kažimo i to kako je gospođa Barač na funkciju prve predsjednice spomenutog Klastera izabrana na izričit zahtjev svih njegovih osnivačica znajući kako je baš ta Sinjanka prva pokrenula takvu inicijativu koju je prihvatio GF – Inicijativa za održivi rast. Očekuje se, međutim, kako će kroz taj Klaster svi manje-više imati višestruku korist, dakako ako se sve bude odvijalo kako je zamišljeno. Tim više što će žene-poduzetnice zasigurno pokrenuti širu akciju na prezentaciji autohtonih proizvoda, čime zacijelo obiluje Lijepa naša, koji će zasigurno biti prepoznatljiviji i uslijed pokretanja akcija na poticanju, kreiranju i ostvarivanju programa ruralnog razvoja dakako i u realizaciji projekata seoskog turizma ne samo na hrvatskom, nego i na inim inozemnim tržištima.


Fotoprilog


Tagovi

Prvi klaster žena poduzetnica Hrvatske Klaster žena poduzetnica Kolo Razvoj ruralnog prostora Autohtoni proizvod Udruga Lari Goran Ševo Mirjana Kolaić Mary Ann Rukavina Cipetić Nadica Žužak Ana Barać Kristina Križanac Dalmatinski pršut Poduze