Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bučino ulje
  • 22.05.2021. 12:00
  • Varaždinska, Varaždin

Varaždinsko bučino ulje dobilo svoju monografiju

Riječ je o sveobuhvatnom djelu u kojem su vrhunski stručnjaci pisali o mnogim aspektima bučinog ulja, od njegove zdravstvene blagodati kao prirodnog antioksidansa do izazova u njegovoj proizvodnji.

Foto: Varaždinska županija
  • 121
  • 25
  • 0

Varaždinsko bučino ulje dobilo je ovih dana i svoju monografiju, koja na 212 stranica, na hrvatskom i engleskom jeziku, donosi sveobuhvatne podatke o ovom vrhunskom poljoprivrednom proizvodu.

"Usudio bih se reći da je ova monografija jedinstvena, jer bučino ulje nigdje na svijetu nije predstavljeno na takav seriozan način. Pisana je pitko i zanimljivo, a opet iznimno stručno. Doista remek djelo i to na više razina", istaknuo je u županijskoj palači u Varaždinu Rene Bakalović, naš poznati stručnjak za gastronomiju.

Urednik i glavni autor je dr. sc. Roman Ozimec s Instituta Ruđer Bošković, a u njoj su objavljeni i radovi dr. sc. Sandre Balbino s Prehrambeno-biološkog fakulteta u Zagrebu, nutricionista Davora Hostića, dr. sc. Mare Bogović, voditeljice podružnice Savjetodavne službe u Varaždinskoj županiji, kuharskog majstora Damira Crlenog i dizajnera Ivana Goričanca.

"Riječ je o sveobuhvatnom djelu u kojem su vrhunski stručnjaci pisali o mnogim aspektima bučinog ulja, od njegove zdravstvene blagodati kao prirodnog antioksidansa do izazova u njegovoj proizvodnji, od polja do vrhunskog proizvoda u atraktivnoj ambalaži", naglasio je i dr. sc. Dragutin Vincek, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj te jedan od autora dodajući da su je recenzirali naši ugledni stručnjaci, prof. dr. sc. Toni Nikolić s PMF-a u Zagrebu, prof. dr. Zlatko Šatović s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, najcitiraniji hrvatski znanstvenik agronomske struke, te muzejska savjetnica Spomenka Težak iz Gradskog muzeja Varaždin. 

Buča kao vrsta, opisao je Ozimec, potječe s područja današnjeg Teksasa u Sjedinjenim Američkim Državama, a primarno se počela širiti zbog sjemenki. Njih su Indijanci počeli koristiti kao energetski visoko vrijedno gorivo, hranu koja im je bila potrebna na dugom putu dok su išli u lov.

"U to vrijeme buča je bila plod veličine naranče, što je danas teško zamisliti kad imamo buče teške i nekoliko stotina kilograma. Otkrićem Novog svijeta došla je u Europu, a mi smo ih vrlo brzo počeli koristiti", podsjetio je i naveo da je tekst o proizvodnji bučinog ulja na području Varaždinske županije objavljen još 1834. godine te je jedan od najstarijih tekstova o ovom ulju. Jedan od prvih proizvođača bučinog ulja u Hrvatskoj bio je varaždinski barun Metel Ožegović Barlabaševački, a valja istaknuti, rekao je, i da je upravo ova županija imala prvu poznatu uljaru koja je proizvodila bučino ulje.

"Imamo povijesni temelj i razvojni put koji trebamo slijediti", naglasio je Ozimec. 

Sigurno će, zaključeno je, pridonijeti i daljnjoj popularizaciji tog ulja, koje je za svoju vrhunsku kvalitetu već nagrađeno i brojnim prestižnim nagradama, među kojima je i pet zlatnih medalja na najvećem svjetskom sajmu - Monde Selection, u Bruxellesu.

Varaždinskom bučinom ulju čak tri zlatne medalje na prestižnom svjetskom natjecanju

Nakladnik monografije "Varaždinsko bučino ulje" je ADIPA: Društvo za istraživanje i očuvanje prirodoslovne raznolikosti Hrvatske, a sunakladnik je Varaždinska županija.


Tagovi

Varaždinsko bučino ulje Uzgoj buče Monografija


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije