Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Međunarodni voćarski sajam
  • 07.11.2016. 16:30

Velike voćare spriječio mraz, dominirali mali

Uz obećanje novog ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića da će država pomoći stradalim voćarima, karakteristika ovogodišnjeg sajma u Donjem Kraljevcu je mnogo malih proizvođača i niz zanimljivih i stručnih predavanja.

  • 2.020
  • 227
  • 0

Na tradicionalnom 11. međunarodnom sajmu voćarstva u Donjem Kraljevcu koji su organizirali Općina Donji Kraljevec i Centar dr. Rudolf Steiner u suradnji sa Savjetodavnom službom i Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu nije bilo izloženo toliko jabuka kao prethodnih godina iz razumljivih razloga - katastrofalni mraz u travnju uništio je urod mnogim hrvatskim voćarima, a stradali su i voćari iz Međimurja.

Načelnik Općine Donji Kraljevec i predsjednik organizacijskog odbora Međunarodnog voćarskog sajma Miljenko Horvat čiji OPG uzgaja jabuke i drugo voće na više od 30 hektara, kaže da je samo u njihovim voćnjacima procijenjena šteta na oko 1.700.000 kuna.

Na području cijele općine u kojoj ima puno dobrih voćara, šteta je oko 12.000.000 milijuna kuna pa se stradali voćari Međimurja, ali i cijele Hrvatske nadaju da će ministar Tomislav Tolušić ispuniti obećanje, i da će država iz svog proračuna barem koliko-toliko pomoći voćarima u saniranju posljedica katastrofalne štete.

I međimurski župan Matija Posavec pozvao je ministra Tolušića da pomogne voćarima, kako bi se barem donekle ublažio veliki problem. "Upravo zbog ovakve situacije u voćarstvu, kada smo znali da veliki proizvođači neće moći izlagati, mi smo ovogodišnji sajam podredili i prilagodili novim uvjetima tako da je na njemu sudjelovao velik broj manjih proizvođača koji su se predstavili raznim drugim proizvodima i prerađevinama od voća i povrća. Zadovoljni smo i odličnoj posjećenosti sajma, a u razgovoru sa izlagačima doznali smo da je i većina njih bila vrlo zadovoljna", kaže Miljenko Horvat.

Najbolji na ocjenjivanju voćnih vina

U sklopu Međunarodnog voćarskog sajma 2016. u Donjem Kraljevcu organizirano je 1. hrvatsko ocjenjivanje voćnih vina. Na ocjenjivanje je prijavljeno 18 uzoraka vina iz šest županija, a vina su proizvedena od voćnih vrsta: kupina, malina, šljiva, crni ribiz, trešnja i jabuka različitih godišta proizvodnje od 2008. do 2016. godine

Najviše odličja, čak tri zlatna, osvojila su voćna vina OPG Radovan Črnčec iz Nedelišća (kupinovo vino od malina 2014., vino od crvenog ribizla 2014. i vino od šljiva 2013.), a zlatnu diplomu dobilo je OPG Posedi iz Krištanovca za kupinovo vino iz 2015. godine.

Srebrne diplome dobili su OPG Šafarić iz Gornjeg Koncovčaka, IDA Nova, OPG Ana Koprivčić, OPG Rudolf Žugec, Marct d.o.o., OPG Radovan Crnčec, OPG Smetko, OPG Dragan Radić, OPG Jaić Krasnik i OPG Sirovica. Brončanu diplomu dobio je Stjepan Bračanec.

Diplome su dobitnicima uručili ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, međimurski župan Matija Posavec, njegov zamjenik Zoran Vidović i Miljenko Horvat, predsjednik organizacijskog odbora i načelnik Općine Donji Kraljevec.

Najviše prodaju na kućnom pragu

Radovan Črnčec iz Nedelišća, zadovoljan je sa tri zlatna odličja, pohvalio je odličnu organizaciju sajma na kojoj je njegova obitelj izložila svoje vrhunske proizvode.

"Mi na dva hektara uzgajamo kupine, maline, ribiz, višnje i šljive i od toga među ostalim proizvodimo voćna vina. Mislim da smo po vinu od šljiva i jedini proizvođači u Hrvatskoj. Uglavnom, 90% svojih proizvoda prodajemo na kućnom pragu i zadovoljni smo što su nas mnogobrojni kupci prepoznali po kvalieti", kaže Radomir. Dodaje da je povoljna okolnost to što se njihovo gospodarstvo nalazi uz prometnu cestu Varaždin-Čakovec. Inače u 10 godina, koliko se bave proizvodnjom voćnih vina, Črnčeci su dobrano svladali tehnologiju proizvodnje.

Slavonac Dragan Radić iz Vrbove kod Nove Gradiške za svoje kupinovo vino dobio je srebrnu medalju, a na sajmu je izložio i voćnu rakiju i likere od kupine. On i supruga Anita kupine uzgajaju 8 godina na površini od pola hektara, a planiraju podizanje nasada aronije, također na površini od pola hektara što financiraju sredstvima mjere 6.3.1. Programa ruralnog razvoja.

"Od početka svježe ubranu kupinu prodajemo na kućnom pragu, a viškove koje ne uspijemo prodati prerađujemo u vino. Od aronije planiramo proizvoditi sok i vino", kaže Radić.

Posjetitelji su imali što vidjeti, čuti i kupiti

"Organizacija sajma bila je odlična, bilo je puno izlagača, raznovrsno, zanimljivo i poučno. Šteta što nije bilo još više posjetitelja, imali su što vidjeti, čuti i kupiti", kaže Silvija Kolar Fodor iz Udruge Biovrt - u skladu s prirodom, koja je izložila razne vrste sjemenja starinskih sorti koje desetak godina skuplja i čuva od izumiranja. O toj zanimljivoj temi Čuvanje starinskih sorti kao zalog naše budućnosti održala je i predavanje.

"Jako sam zadovoljna, organizacija je bila jako zahtjevna, bilo je prepuno izlagača, čak smo morali neke odbiti Došli su nam uzvanici na najvišoj razini, od ministra i njegovog cijelog tima, puno stručnjaka i znanstvenika, bili su kod nas zapravo svi koji u voćarstvu nešto znače. Od ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića koji je najavio pomoć voćarima očekujemo da zaista iznjedri nekakva pozitivna rješenja. Obećao je, tek je desetak dana na toj dužnosti, nadamo se da će pokazati rezultate", nada se mr. Dijana Posavec, ravnateljica Centra dr. Rudolfa Steinera. Dodala je da je Centar ima mnogo planova na širenju i razvoju biodinamičke proizvodnje, a jedan od koraka je suradnja sa zainteresiranim braniteljskim zadrugama i školama, kao i ideja o stvaranju regionalnih centara u Hrvatskoj.

Stručna i zanimljiva predavanja

U sklopu 11. Međunarodnog voćarskog sajma bilo je i raznih drugih sadržaja, a posebno vrijedna bila su brojna stručna i zanimljiva predavanja:

  • prof. dr. sc. Božena Barić - Osvrt na mogućnosti provođenja istraživanja u međimurskim voćnjacima tijekom 2016. sezone
  • prof. dr. sc. Zlatko Čmelik - Nove vegetativne podloge za trešnju
  • dr. sc. Ante Biško - Biološke i pomološke značajke sorti trešanja selekcioniranih u Institutu za voćarstvo Holovousy
  • mr. sc. Milorad Šubić, dipl. ing. agr. - Ograničenja u zaštiti nasada trešnje sukladno novom Zakonu o održivoj uporabi pesticida
  • Zoran Lovrek, dipl. ing. agr. - Određivanje rokova i obroka navodnjavanja u voćarstvu
  • Valentina Hažić, dipl. ing. agr. - Novi pristup tržištu i potrošačima kroz kratke opskrbne lance
  • Davor Brečak, dipl. ing. agr. - Iskustva u provedbi Sheme školskog voća i povrća
  • Ivan Šopar, međimurska udruga pčelara Agacija - Funkcija pčela u voćarstvu
  • mr. sc. Dijana Posavec, Centar dr. Rudolfa Steinera - Misija i djelovanje Centra dr. Rudolfa Steinera u promicanju biodinamičke poljoprivredne proizvodnje
  • Ivan Šulog, Šulog d.o.o. Exotic-king - Proizvodnja egzotičnih vrsta voća i povrća za EU tržište
  • Zlata Polanec, nutricionist: Prehrana bogata voćem kao lijek protiv stresa
  • Sanja Tot, Hobby hižica - Utjecaj dizajna ambalaže na prodaju proizvoda
  • Silvija Kolar-Fodor, udruga Bio vrt - u skladu s prirodom - Čuvanje starinskih sorti kao zalog naše budućnosti

Fotografije snimili: Vjeko Hudolin, Blanka Sremac i Stjepan Mesarić


Fotoprilog


Tagovi

Donji Kraljevec Međunarodnom voćarskom sajmu Dr. Rudolf Steiner Miljenko Horvat Tomislav Tolušić OPG Radovan Črnčec OPG Posedi Dragan Radić Silvija Kolar Fodor Matija Posavec


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.