Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fieragricola
  • 03.03.2022. 17:00
  • Verona, Italija

Veronska Fieragricola otvorila vrata - naglasak na preciznoj poljoprivredi

Sajam vraća vrhunska takmičenja u stočarstvu s 20. izdanjem Međunarodne izložbe mliječnih krava posvećene pasminama Holstein, Red Holstein i Jersey.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 55
  • 10
  • 0

Iako su nakon odgode u januaru mnogi sumnjali u talijanske organizatore, Fieragricola u Veroni otvorila je vrata svog jubilarnog, 115. izdanja.

Organizatori međunarodnog sajma poljoprivrede ističu veliki broj izlagača i posjetitelja, gotovo isti kao i prije pandemijskih godina iako su zbog potrebe posjedovanja covid potvrde, očekivali manje zanimanje. Subjektivno gledajući, s obzirom da smo bili i na prijašnjim sajmovima, posjetitelja uistinu ima, barem prvi dan njegovog održavanja.

Sudeći prema predavanjima, okruglim stolovima, ali i broju izlagača vidljivo je da je poljoprivredna politika sajma, Italije, ali i cijele EU usredotočena na digitalnu i preciznu poljoprivredu, te agroenergiju. Dronovi, satelitska i GPS tehnologija, sve to čini novi trend - pametnu poljoprivredu. Očito je i da je u agraru sve više okretanja proizvodnji alternativne energije. 

Deset izložbenih dvorana te 520 izlagača stavlja ga uz bok najvećima poput sajmova u Hannoveru, Bologni i Parizu. Sajam je osnovan davne 1898. u Veroni, a Fieragricola je uvijek pratila razvoj poljoprivrede promicanjem korisne inovacije u cijelom sektoru i poticanje dijaloga između eksponenta u primarnom sektoru i institucija, čime je postao jedan od najprestižnijih događaja na međunarodnoj agrarnoj sceni i proizvodnji hrane.

Pored mehanizacije, ali prvenstveno vinogradarske i voćarske, tu je velika izložba životinja i opreme te tehnologije u stočarstvu. Osim kompanija iz Italije, izlagači dolaze iz Austrije, Danske, Francuske, Njemačke, Libanona, Nizozemske, Slovenije, Španije, Švicarske, Turske i Sjedinjenih Američkih Država. Internacionalnost se očituje i posjećenošću međunarodnih kupaca. Više od 100 operatera očekuje se iz 29 zemalja, a to su Alžir, Kolumbija, Hrvatska, Češka, Danska, Gvatemala, Irak, Libija, Mozambik, Peru, Rusija, Slovenija, Španija, Tunis, Turska, Azerbajdžan, Brazil, Egipat, Etiopija, Gruzija, Gana, Kosovo, Albanija, Norveška, Poljska, Rumunjska, Srbija, Tunis, Uzbekistan. 

Veliki dio sajma posvećen je stočarskom sektoru 

Značajna pažnja posvećena je posljednjim novitetima u sferi digitalne tehnologije poljoprivrede i agroenergije, s dva posebna izložbena područja. Fieragricola 2022. predstavlja i lanac snabdijevanja u Italiji odnosno 400.000 farmi od kojih su 83 posto pojedinačni vlasnici s više od 910.000 zaposlenih čija je vrijednost ukupne proizvodnje u poljoprivredi, šumarstvu i ribolovom blizu 60 milijardi eura. Ovi rezultati čine je vodećom evropskom zemljom po dodanoj vrijednosti proizvoda iz primarnog sektora.

Sajam također vraća vrhunska takmičenja u stočarstvu s 20. izdanjem Međunarodne izložbe mliječnih krava posvećene pasminama Holstein, Red Holstein i Jersey, a tu je i 53. izložba švicarske smeđe pasmine goveda kao i izložba Original Brown.

Fieragricola na lokaciji Veronafiereu održava se od 2. do 5. marta. 


Fotoprilog


Tagovi

Verona Fieragricola Sajam Italija Izložba životinja


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom - dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008. godine.