Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HAPIH
  • 03.07.2020. 13:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Vinski turizam bez granica, još bolja promocija Slavonije i Baranje

Cilj projekta je istaknuti kvalitetu naših vina i promovirati Slavoniju i Baranju kao turističku destinaciju. Gotovo je nemoguće razgovarati o razvoju turizma, pogotovo u kontinentalnom dijelu, a da ono nije izravno povezano s vinarstvom i vinskim destinacijama, rekao je ravnatelj HAPIH-a, doc.dr.sc. Krunoslav Dugalić.

Foto: Melita Berečić
  • 424
  • 136
  • 0

"Vinski turizam bez granica - jedinstvena vinsko-turistička destinacija" rečenica je koja zasigurno svakom hedonistu zvuči savršeno. A upravo je to naziv zanimljivog projekta predstavljenog u prostoru Regionalne vinoteke u osječkoj Tvrđi. Riječ je o dvogodišnjem projektu vrijednom gotovo 33 milijuna kuna, sufinanciranom kroz Interreg Program prekogranične suradnje Mađarska - Hrvatska 2014.-2020. čiji je nositelj Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH), a partneri Turistička zajednica Osječko-baranjske županije i neprofitna tvrtka vinara iz mađarskog Villanya "Tenkes Nonprofit Kft".

Naglasak na graševini - omiljenom hrvatskom vinu

Uz takvu ekipu u startu, čini se da je projektu zajamčen uspjeh. A što su konkretni ciljevi, otkrio je doc.dr.sc. Krunoslav Dugalić, ravnatelj HAPIH-a:

"Cilj je istaknuti kvalitetu naših vina i promovirati Slavoniju i Baranju kao turističku destinaciju. Znamo da su, kada je riječ o turizmu, dvije stvari neizostavne - prirodne ljepote i gastronomija. A znamo i da vino ima status hrane u Hrvatskoj. Zato je gotovo nemoguće razgovarati o razvoju turizma, pogotovo u kontinentalnom dijelu, a da ono nije izravno povezano s vinarstvom i vinskim destinacijama. Posebice planiramo promovirati našu graševinu, koja je najzastupljenija i najprodavanija sorta u Hrvatskoj", rekao je Dugalić i podsjetio da je prošle godine donesen Zakon o vinu koji je definirao vinarske regije te da je Udruga Graševina Croatica prva udruga vinara s regionalnim statusom.

Gotovo je nemoguće razgovarati o razvoju turizma, pogotovo u kontinentalnom dijelu, a da ono nije izravno povezano s vinarstvom i vinskim destinacijama, rekao je Dugalić.

Ljubiteljima vina već i samo spominjanje Villanya dovoljno govori. Zašto je to mađarsko mjesto idealan partner, objasnio je Mislav Matišić iz Turističke zajednice Osječko-baranjske županije.

Pozitivan primjer mađarskog Villanya

"Možda ni sami nismo svjesni koliko možemo naučiti od našeg najbližeg susjeda. Ne moramo ići daleko jer se na udaljenosti od svega pedesetak kilometara nalazi Villany, mjesto s tri tisuće stanovnika, 200 vinarija i čak dvije i pol tisuće hektara vinograda, dakle, kao cijela naša županija te s tradicijom koja nas veže još od rimskih pronalazaka prvih spomena vina. Tu je i podatak koji malo ljudi zna, da je i beljsko vlastelinstvo bilo vlasnik Villanya. Zbog svega toga uzbuđeni smo što ćemo u ove dvije godine moći puno naučiti od njih, a nadamo se i oni od nas. Također, reklamirat ćemo svoja događanja u Mađarskoj i zajednički posjećivati vinske sajmove u Zagrebu, Beogradu, Sarajevu, Düsseldorfu i Budimpešti", kazao je Matišić.

Nabrojao je konkretne manifestacije koje će se savršeno uklopiti u ovaj projekt, a to su već poznati Vine & bike tour Erdut, zatim Dunavski salon vina koji će vjerojatno biti uključen u ovogodišnji festival HeadOnEast u okviru Večeri vina i umjetnosti te posve nova događanja - umjetničke vinske kolonije u Baranji i Erdutu, da bi, kako kaže, ostavili i umjetnički trag u prostoru. Osječko-baranjska Turistička zajednica sudjelovat će i na nekoliko mađarskih manifestacija na koje će povesti i hrvatske vinare i potencijalno otvoriti tržište jer, prema Matešićevim riječima, Mađari vole naša bijela vina i to treba iskoristiti.

Potpora Osječko-baranjske županije

Pridruženi partner, uz Ministarstvo turizma i Udrugu graševina Croatica je i Osječko-baranjska županija pa je dožupan Goran Ivanović ovom prigodom istaknuo da je kroz projekte nužno županiji osigurati veću prepoznatljivost i učiniti je jakom turističkom destinacijom. Rekao je kako zbog aktualne epidemiološke situacije za sada nisu ostvarena očekivanja da 2020. bude referentna godina za razvoj kontinentalnog turizma na našem području.

"U našoj su županiji četiri vinogorja i proizvede se oko 110 tisuća hektolitara vina, od čega su 95 posto kvalitetna. Potencijal i ljude imamo, ali još puno moramo učiti. Na sreću, imamo i dobre mentore i znalce koji nam mogu biti uzori. Villany je odličan primjer kako se od male sredine može napraviti europska vinska destinacija. Naravno, tu su ključni glavni akteri - proizvođači kojih je 653 u županiji, a oni se moraju udružiti i surađivati", naglasio je dožupan Ivanović.

Tijekom projekta bit će izrađena knjiga standarda za prekograničnu vinsko-turističku destinaciju, organizirat će se studijska putovanja za novinare i turističke agente, radionice za turističke vodiče i proizvođače vina, nabaviti dvije pokretne vinske kušaonice, organizirati i sufinancirati manifestacije i sajmovi te razne druge aktivnosti na promociji i jačanju vinskog turizma.


Tagovi

Vinski turizam bez granica HAPIH Osječko-baranjska županija Regionalna vinoteka Graševina


Autorica

Melita Berečić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja obrađuje različite teme. Zaljubljenica je u prirodu i ekološku poljoprivredu.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.