Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • 4. Virovska prkačijada
  • 07.05.2019. 12:00
  • Koprivničko-križevačka, Virje

Virovska prkačijada dovodi slastičare iz Južne Amerike, Afrike i Azije

Virovska prkačijada održava se 10. i 11. svibnja. Bit će to jedna od najvećih smotri domaćih prkača u posljednjih nekoliko godina.

Foto: Facebook/Virovska Prkacijada - International festival of traditional cakes
  • 416
  • 77
  • 0

Male kolače u Podravini zovu prkači, a sada već tradicionalno imaju svoj dan, Virovsku prkačijadu, Međunarodni festival malih izvornih kolača. Da je Podravina dobila novi, originalan i prepoznatljiv gastro-turistički događaj, bilo je očito već prilikom održavanja prve Prkačijade. 

Osnovna koncepcija je preferirati virovsku i podravsku slastičarsku baštinu. Uz brojne goste, ne samo iz Podravine i Hrvatske, dolaze slastičari iz nekoliko zemalja: Paname, Nigerije, Izraela, Palestine, Mađarske, Bosne i Hercegovine i Slovenije, a oni će prikazati kako se spravljaju izvorni prkači u njihovim zemljama. 

Virovska prkačijada održava se 10. i 11. svibnja. Bit će to jedna od najvećih smotri domaćih prkača u posljednjih nekoliko godina, a osim edukativnih sadržaja, Prkačijada ima i natjecateljski karakter. U sklopu programa održat će se Mala prkačijada, natjecanje učenika osnovnih škola iz Koprivničko-križevačke županije u spravljanju ovih tradicijskih kolača, a u drugom dijelu natjecanje seniorki u spravljanju prkača. 

'9 feli z jedne struganje'

"Prkači, prkačeci, drobni prkači, prkanci, prvkeci, sitni su kolači od tijesta koje se radi od brašna, masti, šećera, jaja i začina: papra, cimeta, klinčeca, ruma", pojašnjava detaljnjo priču o prkačima Nada Matijaško voditeljica Podravkinog Muzeja prehrane, i nastavlja: "Tijesto se tanko razvalja, a zatim reže želescima, limenim modlicama u obliku srčeka, ribica, bebica, zečeka, zvezdica ili se režu čašom. Čašom se režu i "ribice" - polumjeseci. Žene su znale reći: 'jedno testo – 15 feli kolača', ili '9 feli z jedne struganje'. 

Modlice su domaćice i posuđivale od drugih kako bi imale što više 'fela'. U prkače se može staviti malo praška za pecivo, malo sode bikarbone ili žličica salakalije (licitarske germe u prahu, amonijak bikarbonata). Naziv ovih sitnih kolačića očigledno je povezan s time što su to kolačići od prhkog (prkog) tijesta. Nazivaju se još i licitari, salagarci, paprenjaki. No, ovi paprenjaki nemaju reljefne otiske drvenih kalupa, nego se jednostavno režu modlicom ili čašom, sadrže papar, ponekad još i orahe ili med tako da su 'braun' boje. Zamese se z mastjom, budu tvrdi, ali za 2 dana odmeknu", živopisno opisuje Matijaško. 

Vjetar u leđa tradiciji, kulturi i turizmu

"Ovakva gastro-slastičarska uvijek su zanimljiva ne samo za ljubitelje kolača već i za turiste. Posebno sam ponosan što je središte ovog zbivanja Podravina, odnosno Virje, a u konačnici bit će to još jedan "vjetar u leđa" višegodišnjim nastojanjima Virja da ožive tradiciju, kulturu i turizam. Gosti će osim stručnih radionica vezanih za spravljanje podravskih prkača, moći vidjeti kako se tradicionalni prkači spravljaju i u drugim zemljama. Posebno mi je drago što se u ovu priču uključio veliki broj mještana, a među najzanimljivijim segmentima je taj što će svaka ulica peći prkače, tzv. zvezdice i od njih napraviti veliki kup "plasnicu zvezdic". Ove godine, kada očekujemo više od 5.000 posjetitelja iz cijele Hrvatske, dolaze nam gosti iz desetak hrvatskih županija, koje će također prikazati svoje tradicijske prkače", kaže Dražen Đurišević, predsjednik Stručno – organizacijskog povjerenstva. 

Virovska prkačijada održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, svjetske organizacije "Taste of peace" sa sjedištem u Izraelu i Koprivničko-križevačke županije. 

Detaljan program preuzmite u dokumentu ispod teksta


Dokumenti


Tagovi

Virovska prkačijada Prkači Slastičarska baština Tradicija Nada Matijaško


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]