Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • WineOS 2023
  • 14.01.2023. 13:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Više od 500 vina čeka vas na sajmu WineOs - posjetite ga još danas

Jači nego ikada, sa 115 izlagača, bogatom vinskom i gastronomskom ponudom, WineOS je otvorio sezonu vinskih manifestacija u regiji. Ne propustite ga posjetiti

Foto: Maja Celing Celić
  • 711
  • 130
  • 1

Otvoreno je prvo veliko vinsko događanje u Hrvatskoj, Sajam vina WineOS, u Osijeku, koje već 8. godinu okuplja vinare i ljubitelje vina ne samo iz naše zemlje nego i Bosne i Hercegovine, Srbije, Mađarske, Slovenije i drugih. Na njemu svoje proizvode predstavlja 115 izlagača, na 97 mjesta, gdje posjetitelji mogu kušati više od 500 vina.

Broj sudionika iz godine u godinu raste, a Osijek postaje sve privlačnija destinacija za ljubitelje dobre kapljice i gastronomske ponude. 

Organizatori, Udruga za promicanje eno i gastroturizma Hrvatske Dekanter, svake se godine trudi uvesti kakav novitet pa tako ove WineOS ima i kumove, a to su poznati osječki glumci, Areta Ćurković, Miroslav Čabraja i Aljoša Čepl. 

Kumovi Miroslav Čabraja i Aljoša Čepl negdje su izgubili kumu Aretu Ćurković

"Želimo poslati opušteniju sliku o sajmu, pokazati kako on nije nešto uštogljeno nego da se na njemu znamo i dobro zabaviti, opustiti, uživati i naučiti nešto novo", kaže Boris Ocić, predsjednik udruge Dekanter, a kumovi obećavaju kako će ove godine popiti - sve. 

Vino je važan motiv percepcije destinacije

Osim što sajam privlači sve više gostiju, i Osječko-baranjska županija u prošloj je godini zabilježila njihov rekordan broj.

"WineOS je, kao i druge mnogobrojne manifestacije na prostoru naše županije uvelike doprinio broju gostiju. Prošlu, 2022. možemo smatrati rekordnom za turizam jer bilježimo povećanje broja i dolazaka i noćenja. Drago mi je da u siječnju godinu koja će biti prepuna događanja možemo otvoriti upravo ovakvom velikom manifestacijom", izjavila je prilikom otvorenja direktorica Turističke zajednice OBŽ, Ivana Jurić.

Kaže kako su vino i vinski turizam jedni od najrazvijenijih proizvoda Slavonije koja je i najveći proizvođač vina i grožđa u Hrvatskoj. "Vino je važan motiv dolaska, ali i percepcije destinacije. Ulaganja u zadnjih 15 godina u ovaj sektor su ga i opravdala. Sve je više vinara koji nude i smještaj, gastronomiju. S četiri vinogorja koja Slavonija ima, vinski turizam može biti važna dio i ruralnog, ali i urbanog turizma", poručuje Jurić.

Za 2023.! 

Sajam je otvorio zamjenik župana, Mato Lukić koji vjeruje kako će ova godina turistički oboriti sve rekorde. "Naša županija kontinuirano ulaže financijska sredstva u poljoprivredu i gospodarstvo, odnosno u vinogradarstvo i vinarstvo, ali i turizam. To je zatvoreni krug. Bilježimo značajan rast dolazaka turista izvan Hrvatske, prvenstveno Nijemaca i Poljaka. I u ovoj ćemo godini značajno poticati ove sektore", najavio je Lukić, a pomoć i podršku će nastaviti davati i u Gradu Osijeku, izjavio je predsjednik Gradskog vijeća, Vladimir Ham. 

Tri dana radionica

Ovu manifestaciju vjerno prati Tomislav Ivanović, vinski bloger, autor stranice Vinopedia.rs i međunarodni vinski sudac. Zatekli smo ga kako s bilježnicom ide od mjesta do mjesta, kuša vina i pomno bilježi što je popio. "Ovaj mi je sajam postao tradicija, otvaram vinsku sezonu u Osijeku. Redovno dolazim svake godine", kaže dodajući kako je već kušao neka vina iz 2022. 

Tomislav Ivanović vjerni je posjetitelj WineOS-a

"WineOS je svake godine sve veći i značajniji. Primjećujem da je na njemu sve više i vinara i posjetitelja iz Srbije, a taj se hype događa i kod nas. Osijek je u centru regije i prirodno je da privlači ljude iz susjednih zemalja", kaže Ivanović istaknuvši kako mu je drago što su radionice, a kojima moderira naš poznati vinski pisac Željko Garmaz, organizirane u tri dana. "Kao profesionalcu mi je uvijek bio problem da ako odaberem ići na njih, nemam vremena obići štandove i vinare. S tri dana radionica imam vremena stići na sve", zaključuje. 

Kontakt s krajnjim potrošačem

Kako raste WineOs tako raste i broj onih koji su na njemu prvi puta, što je slučaj i s vinarijom Nuić iz Bosne i Hercegovine, iz Ljubuškog. Za prvu su godinu izložili vina poznatih, autohtonih sorti kao što su Žilavka, Blatina, Trnjak, ali i druga koja također proizvode. 

Enolog vinarije, Ivan Marinović kaže kako su ovakva događanja važne da ljudima pokažu nešto novo, drugačije, posebno mladima. "Dobro je da mladi ljudi upoznaju vina, šire svoje vidike, kulturu pijenja, a time i kraj iz kojega ona dolaze. Smatram da je kontakt s krajnjim potrošačem jako bitan, posebno onima koji žele upoznati autohtone, razne sorte, vina, stilove i regije", zaključuje Marinović. 

Enolog Ivan Marinović i Vinarija Nuić prvi su puta na WineOS-u

A da se ima naučiti nešto novo, dokaz je i Ivo Brzica, poznati erdutski vinar. Prošle je godine, kaže, na svim sortama radio ranu defolijaciju, što se pokazalo odličnim. "Grožđe je bilo sasvim dobro, bez ožegotina, a bilo ga je i lakše zaštititi nego kada ima puno lisne mase. Također, došlo je ranije za sedam, osam dana", otkriva te dodaje kako će i ove godine na cijelom nasadu primijeniti tu agrotehniku. 

Prodaja slabija jer nema omladine

Među vinarima, izlagačima, od prve je godine i Ivo Enjigi, kojega poznavatelji, kako se kaže, nektara bogova, nazivaju vinskim čarobnjakom. Uvijek čio i raspoložen za priču, ovaj 83-godišnjak, kaže, ima planove za idućih 15 godina. Priča da su već krenuli u rezidbu, i prije svetog Vinka. "Sve će biti dobro, zazimilo je, nadam se da će biti i snijega", komentira Ivo otkrivši da je prošla godina bila odlična sve do kraja rujna kada je dio vinograda koji je na najboljem položaju, a kojega je trebalo još obrati, pogodila tuča

Kultni vinar Ivo Enjingi ima brojne obožavatelje

"Ova godina bi isto trebala biti dobra, pognojili smo 40 hektara s dvije tisuće kubika stajnjaka. Prodaja ide, iako nije baš lako. Puno je više vinara, potrošnja je manja jer su oni najmoćniji, najenergičniji otišli van, nema omladine", kaže. No, zato među mladim vinarima prepoznaje one koji jako dobro rade. Kaže, neće reći koji su, da ne bi izgubili volju. Komentirao je Enjingi i prodaju vinograda u Starom Petrovom Selu. 

Zašto se prodaje najveći vinograd u Hrvatskoj koji se trenutno može naći u oglasnicima?

"Mislim da je to previše bilo za jednu osobu jer je to zaista velik nasad. Predložio bih smanjivanje površina, ispitivanje tržišta. U vinarstvu mora sve biti polako i na duge staze", savjetuje Enjingi. 

Uživajte u sajmu i danas 

Polako i na duge staze u 500 različitih vina i gastronomskoj ponudi koju čini i kulinarski show u sklopu kojega će vrhunski lokalni kuhari pripremati primamljive zalogaje te ih sljubljivati s lokalnim vinima, moći ćete uživati i danas.

U dvorani Gradski vrt

Sajam svoja vrata u Gradskom vrtu otvara u 15 sati, a traje sve do 21 sat. 

Ulaznice se mogu kupiti na ulazu u dvoranu Gradski vrt, a njihova cijena za jedan dan je 20 eura.

Kako je izgledao prvi dan sajma, pogledajte u velikoj galeriji ispod teksta. 


Fotoprilog


Tagovi

Sajam vina Osijek Vinski turizam Ivo Enjigi Vinarija Nuić Vinarija Brzica Tomislav Ivanović Ivana Jurić Mato Lukić Boris Ocić Dekanter Ulaznice WineOS 2023


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]