Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pametna poljoprivreda
  • 19.06.2021. 07:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

Vrijeme je za digitalizaciju poljoprivrede, na raspolaganju više od pet milijardi eura

Poslovni susret Smart Agriculture okupio je u Zagrebu hrvatske i austrijske poduzetnike i institucije koji su razmijenili iskustva o održivoj poljoprivredi te njenoj digitalizaciji

Foto: Advantage Austria
  • 279
  • 64
  • 0

Hrvatska će između 2021. i 2027. godine imati na raspolaganju više od pet milijardi eura EU sredstava za ruralni razvoj, za projekte digitalizacije i nove strojeve, sustave i tehnologije. 

Upravo digitalizacija odnosno fondovi za projekte i nove tehnologije u poljoprivrednoj i prehrambenoj industriji bila je fokusom austrijsko-hrvatskog Poslovnog susreta Smart Agriculture, održanog 16. lipnja u Zagrebu te dan poslije u Slavoniji u organizaciji Advantage Austria. 

Na ovom je skupu državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, Zdravko Tušek najavio je težišta ruralnog razvoja u narednog programskog razdoblja s naglaskom na digitalizaciju, inteligentnu i održivu poljoprivredu, što će, rezultirati brojnim mogućnostima suradnje između austrijskih dobavljača tehnologije i hrvatskih poljoprivrednika. 

Između tvrtki i startupova razmijenjena su iskustva, tehnologije, znanja, inovacije i uspješne priče na području pametne i precizne poljoprivrede, kao i ekološke i održive poljoprivrede te održani B2B razgovori. Austrijske tvrtke Austria Bio Garantie, CNH Industrial Österreich, naturevestHolding, HSR Heutrocknung SR, MAGROS e.U., Pessl Instruments, Schauer Agrotronic i smaXtec animal care predstavile su svoje proizvode i usluge potencijalnim poslovnim partnerima iz Hrvatske, a potom su domaće tehnološke kompanije i startupovi predstavili vlastita rješenja stranim kolegama.

Drugog dana događanja, predstavnici austrijskih tvrtki posjetili su tri vodeće hrvatske poljoprivredne i prehrambene tvrtke u Slavoniji - Žito, Belje i Osatinu - kako bi se informirali o njihovim investicijskim planovima i pametnim poljoprivrednim projektima te predstavili svoje proizvode i usluge. Razgovarano je o mogućnostima suradnje i dugoročnog partnerstva. 

Ova poslovna misija, navode organizatori, stvorila je osnovu za suradnju inovativnih tvrtki i institucija dvaju zemalja kroz prezentacije tehnologija i rješenja, kao i mogućnosti financiranja projekata pametne poljoprivrede putem EU-fondova, kao preduvjet za još bolje ekonomske odnose dvaju zemalja.

Digitalizacija zaslužuje veći intenzitet potpore i poseban natječaj u Programu ruralnog razvoja

Poslovni susret Smart Agriculture, prvo je uživo događanje nakon zabrana COVID19 pandemije, održano je u organizaciji Advantage Austria - Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu u Zagrebu u suradnji s Uredom atašea za poljoprivredu pri Veleposlanstvu Republike Austrije, Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske i Zagrebačkim inovacijskim centrom ZICER. 

Više o sudionicima i austrijskim tvrtkama pročitajte u dokumentu ispod teksta. 


Fotoprilog


Dokumenti


Tagovi

Smart Agriculture Poslovni susret Digitalizacija EU fondovi Austrija Hrvatska Suradnja


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]