Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatski pekar
  • 23.03.2019. 13:30
  • Varaždinska, Varaždin

Vrtanj, zlevanka, kašnjaki - izvorne slastice koje moramo staviti na turistički stol

Već 19. internacionalni kongres pekarstva, mlinarstva i slastičarstva "Hrvatski pekar“ bit će bogat izvornim proizvodima koje moramo sačuvati i plasirati kroz turističku ponudu.

Foto: Facebook/Udruga žena Grada Đurđevca
  • 1.065
  • 39
  • 0

Kako izvorni hrvatski pekarski i pekarsko-slastičarski proizvod staviti na gastronomski i turistički stol? Ima li Hrvatska favorite među izvornim pekarskim proizvodima? Koji su to proizvodi? Kako izvorne pekarske proizvode iz ruralnih radionica predstaviti tržištu i ponuditi ih? Kakva su dosadašnja iskustva hrvatskih pekarnica u tom smislu? To su samo neka od pitanja na koja će kao i na prošlogodišnjem kongresu pokušati dati 19. internacionalni kongres pekarstva, mlinarstva i slastičarstva "Hrvatski pekar“, najavljuje ispred organizatora Stjepan Odobašić. 

Kongres se pod visokim pokroviteljstvom Varaždinske županije održava u Varaždinu 5. travnja u hotelu Turist. Stručni pokrovitelj je PBF – Prehrambeno bio tehnološki fakultet Zagreb, a inozemni pokrovitelj Labena Ljubljana. Organizator je Novinsko-nakladničko poduzeće Robinson iz Zagreba.

Kako dodaje, godišnji promet na području Europske unije s izvornim proizvodima je veći od 50 milijardi eura, a ta se brojka iz godine u godinu sve više povećava. Dok su brojne europske zemlje našle svoju šansu u području pekarskih i pekarsko-slastičarskih proizvoda, Hrvatska tu poprilično zaostaje. Naročito je veliki raskorak u broju zaštićenih izvornih pekarskih proizvoda između Hrvatske i ostalih članica EU. 

Zaštićeni proizvod brže pronalazi put do tržišta

"Zaštićeni proizvod brže pronalazi put do tržišta, posebno u turističkoj ponudi. Toga su hrvatski pekari itekako svjesni, no brojne nagomilane poteškoće u proizvodnji, nedostatku stručnih kadrova i radne snage, problem nelojalne konkurencije, sve jača inozemna konkurencija, zaštita izvornosti te plasman izvornog, domaćeg pekarskog, proizvoda pada u drugi ili treći plan!", ističe Stjepan Odobašić, direktor Novinsko-nakladničkog poduzeća Robinson. 

U posljednjih nekoliko godina učinjeni su znatni napori na zaštiti, ponajprije uvrštavanju pekarskih i pekarsko-slastičarskih proizvoda na listu nematerijalne kulturne baštine, a ove godine predstavit će bregovske vrtanje, vrlo zanimljiv i originalan pekarsko-slastičarski proizvod.

"Vrtanj je kolač koji se pekao u Koprivničkim Bregima i to za prvu nedjelju po Uskrsu, ali i za Božić i svatove, no, danas, za razliku od bregovske pite, ima jako malo žena koje ga znaju ispeći", objasnila je Nada Matijaško, etnolog i voditeljica koprivničkog muzeja prehrane. Vertány se spominje u Gazophylaciumu, rječniku Ivana Belostenca, iz 17. stoljeća. Dakle ima povijesnu težinu. 

Na kongresu će biti predstavljene varaždinske pogačice s brašnom od bućinog ulja i s bućinim uljem, vrlo zanimljiva izvorna pekarska delicija. Prezentirat će ih po starinskom receptu Udruga žena općine Vidovec iz Varaždinske županije.

"Nekoliko hrvatskih pekarnica proizvodi izvornu zlevanku, vrlo zanimljiv domaći proizvod popularan u Podravini, Zagorju i Međimurju", kaže Anđela Lenhardt Antolin poznata podravska novinarka i gastronom. Na ovogodišnjem kongresu Grad Đurđevac će predstaviti tzv. "belu zlevanku" od domaćih sirovina. I tu, navodi se u priopćenju, zaostajemo za susjedima Slovencima jer se svake godine u Prekmurju održava festival "zlevkijada“. Prezentaciju i degustaciju održat će Udruga žena Grada Đurđevca. Općina Virje će, pak, ove godine predstaviti na kongresu podravske kašnjake, zanimljivu deliciju s heljdinom i prosenom kašom. 

Učenici izrađuju "Pekarski suvenir mojeg zavičaja"

"Kašnjaki su jedinstveni podravski pekarsko-slastičarski proizvod od heljdine kaše, prosene kaše i stučenih suhih koštica bundeve. Svija se poput štruklja, a peče poput štruklja u okrugloj ili četvrtastoj posudi. Mogu biti i slani, a tada su odlični kao svakodnevni, običan obrok. Dio su podravske kulinarske tradicije i običaja u regiji", objasnila je Jasna Šignjar, predsjednica Društva žena Virje čije članice će prezentirati kašnjake. 

Na ovogodišnjem kongresu bit će predstavljeni i kruhovi od platanas banane, a gošća je iz Paname, Jhirkella Adams. Matea McConnell Kučević, vrsna gastro - stručnjakinja predložit će novu ideju hrvatskim pekarima, a to su domaće vegetarijanske lazanje sa zagorskim mlincima. Ekipa Ivana Šuloga, direktora tvrtke Šulog d.o.o. iz Donje Bistre, pripremit će peciva i kruhove s batatom.

Organizator je okupio reperezentativnu ekipu vrsnih predavača s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Zagreb i Farmaceutskog fakulteta Zagreb i uglednih stručnjaka iz područja pekarstva. Na kongresu će se ocjenjivati radovi učenika srednjih pekarskih, prehrambenih i kuharskih škola Hrvatske na temu: Pekarski suvenir mojeg zavičaja. Sudjeluju srednje strukovne škole iz Zagreba, Zadra, Đakova, Požege, Varaždina i Preloga.

Na kraju kongresa podijelit će se medalje i priznanja za najkvalitetnije hrvatske pekarske proizvode koji su ocjenjivani u sklopu akcije "Hrvatska pekarska kvaliteta“, zaključuje se u priopćenju. 


Tagovi

Hrvatski pekar Vrtanj Zlevanka Kašnjaki Slastice


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).