Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Smotra pršuta
  • 16.09.2020. 13:30
  • Zadarska, Zadar

Zadar zadnji vikend u rujnu domaćin šestih Dana hrvatskog pršuta

Tko ove godine ima najbolji proizvod, što je donijela zaštićena oznaka na razini EU proizvođačima krčkog, istarskog, drniškog i dalmatinskog i kako se kriza odrazila na proizvodnju, samo su neke od tema najveće fešte pršuta.

Foto: Nikola Zoko
  • 188
  • 313
  • 0

Na najvećoj manifestaciji pršuta u Hrvatskoj, koja će se ove godine održati u Zadru 25. i 26. rujna, sudjelovat će dvadesetak proizvođača koji su poslali najbolje uzorke na ocjenjivanje. Tko će biti ovogodišnji šampion, doznat će se prvog dana u petak, 25. rujna u zadarskom hotelu Kolovare.

Osim tradicionalnih dodjela nagrada najboljim, sudionike očekuju zanimljive radionice i okrugli stol na kojima će se osim o kontroli zaštićenih hrvatskih pršuta na tržištu, govoriti i o njihovom plasmanu u izazovnim vremenima kada proizvođače nije pogodila samo kriza uzrokovana virusom COVID-19, nego i ona svinjskom gripom.

Drugog dana, 26. rujna, manifestacija seli na Trg Petra Zoranića, a osim atraktivne prezentacije najbolji hrvatski pršuti prodavat će se po prigodnim cijenama, najavljuju organizatori.

Dalmatinski, drniški, istarski i krčki pršut    

Da je potencijal ove domaće proizvodnje velik, unatoč problemima izazvanim pandemijom, potvrđuju u Klasteru "Hrvatskog pršuta“ koji okuplja proizvođače krčkog, istarskog, drniškog i dalmatinskog pršuta, čiju kvalitetu potvrđuje i zaštićena oznaka zemljopisnog porijekla i izvornosti na razini Europske unije.

Prema riječima izvršnog direktora Klastera Ante Madira, u Hrvatskoj proizvodnja iz godine u godinu raste, no to još nije dovoljno da bi se pokrila njegova potrošnja. Točnije, godišnje se kod nas pojede oko milijun komada, a proizvede oko 450 tisuća. S udjelom većim od 90 posto u ukupnoj proizvodnji najviše je dalmatinskog, slijedi drniški, potom istarski i krčki.

"Zbog svojih vrhunskih senzorskih svojstava i specifične tradicionalne tehnologije proizvodnje, bez dodatne kemije, hrvatski pršuti imaju veliki izvozni potencijal i veliki potencijal za plasman u turizmu kroz vrhunsku gastronomsku ponudu, čak i u ovim vremenima kada se suočavamo s posljedicama pandemije u gospodarstvu“, ističe Madir i dodaje kako će se šesti Dani hrvatskog pršuta održati u skladu s preporukama i mjerama Stožera civilne zaštite. 


Fotoprilog


Tagovi

Smotra pršuta Pršut Ante Madir Klaster Hrvatski pršut


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]