Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Održive zajednice
  • 04.09.2019. 09:00

Zajedničko branje jabuka, zajednički obroci... Prijavi svoj EU dan održivih zajednica

Prošle su se godine proslavi pridružile zajednice iz 24 zemlje. Među događanjima je bilo konferencija, dana otvorenih vrata, berbi jabuka, šetnji, koncerata i zajedničkih obroka.

Foto: Sustainable Communities.net
  • 471
  • 85
  • 0

Europski dan održivih zajednica obilježava se 21. rujna 2019. kako bi se proslavile lokalne zajednice koje aktivno rade na stvaranju ugljično neutralne, regenerativne i inkluzivne Europe.

Hrvatski tim Europskog dana održivih zajednica poziva sve zajednice i sve građane koji su katalizatori preobrazbe pred nadolazećim ekološkim i klimatskim slomom da zajednički stvorimo ovaj dan.

Prošle su se godine proslavi pridružile zajednice iz 24 zemlje. Među događanjima je bilo konferencija, dana otvorenih vrata, berbi jabuka, šetnji, koncerata i zajedničkih obroka

U 2019. se pozivaju zajednice da događanja organiziraju 21. rujna ili, ako to nije moguće, između 14. i 28. rujna.

"Klimatska akcija koju vode zajednice velika je neispričana priča o globalnom odgovoru na klimatsku i ekološku krizu. Vrijeme je da pronesemo glas o tom fantastičnom radu!", ističu u hrvatskom timu otkrivši kako diljem Europe postoje tisuće inicijativa u zajednicama, uključujući zadruge za obnovljive izvore energije, društvene farme i vrtove, ekološke stambene projekte i još puno toga.

Sva istraživanja pokazuju da takve inicijative iznimno učinkovito smanjuju ekološki otisak stopala, grade društveni kapital i unaprjeđuju lokalnu ekonomiju. Pa ipak, uglavnom su na društvenim marginama.

#EDSC želi dati tim inicijativama pažnju koju zaslužuju. Nastoje dobiti veću podršku od oblikovatelja politika i nadahnuti širu javnost. Povrh toga, ovaj Dan pruža priliku zajednicama da proslave svoj rad, znajući da su dio rastućeg vala akcije i preobrazbe.

Eamon O’Hara, izvršni direktor mreže ECOLISE, koja je glavni organizator Dana održivih zajednica na pitanje zašto organizirati ovakav dan, kaže: "Koncept je jako jednostavan. Kada lokalne, građanske ili zajedničke inicijative gledamo pojedinačno, čine nam se nebitnima pa ih donositelji politika i šira javnost ne primjećuju. Međutim, povezujući inicijative i akcije u Europski dan održivih zajednica, možemo pokazati njihov kumulativni učinak – kako se jako, jako puno malih inicijativa kombinira u nešto nevjerojatno veliko i utjecajno, u nešto što može imati dalekosežni utjecaj na ostvarivanju istinske i duboke preobrazbe."

Svoj događaj možete prijaviti na ovoj poveznici


Tagovi

Održiva zajednica EDSC Europski dan održivih zajednica Klimatske promjene Inicijativa


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić