Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Noćnjak 2020
  • 27.06.2020. 10:45
  • Zadarska, Zadar

Završen Noćnjak 2020: Šampion pakovina OPG Ante Prižmić

Od 86 uzoraka čak 99,9 posto ulja u pakovinama su ekstra djevičanska, kaže voditeljica panela dr.sc. Sandra Petričević. Većina ulja na tržištu je iz Istre. Zašto zaostaju dalmatinski maslinari i tko ima najbolje proizvode?

Foto: Vedran Stapić
  • 609
  • 61
  • 0

Dodjelom nagrada i priznanja u kategoriji pakovina ulja i drugih proizvoda od maslina u zadarskom hotelu Kolovare završen je 22. po redu Noćnjak. Iako je program ove međunarodne manifestacije maslinara i uljara iz poznatih razloga bio reduciran, organizatori ne kriju zadovoljstvo postignućima, pogotovo u natjecateljskom i edukativnom pogledu.

“Imali smo ukupno 413 uzoraka maslinovih ulja i proizvoda od maslina, a više od 30 znantvenika i stručnjaka prezentirali su čak 50 aktualnih tema o maslinarstvu i uljarstvu”, kaže Lordan Ljubenkov, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije koji je organizator ove prestižne manifestacije.

U konkurenciji 86 pakovina

U natjecateljskom dijelu programa najviše razloga za zadovoljstvo ima OPG Ante Prižmić iz Vela Luke, otok Korčula. U konkurenciji 86 pakovina ulja iz Hrvatske, Slovenije, BiH i Crne Gore njegovo ekstra djevičansko ulje Natura Dalmatica od sljubljenih sorti šampion je 22. Noćnjaka. “Znam da imam kvalitetno ulje. Nadao sam se dobron rezultatu, ali titulu šampiona nisam očekivao”, izjavio je Prižmić.   

Noćnjak 2020: Šampion otvorenih ulja Josip Kovačić - Aga iz Omiša

Šampion za izgled pakovine maslinovog ulja je OPG Miše Nikol iz Trogira. Priznanje za najbolje monosortno ekstra djevičansko maslinovo ulje sorte picholine dobio je PG Olivetum Posavianus d.d. iz Kukuljanova kod Rijeke.

Priznanje za najbolje višesortno ekstra djevičansko maslinovo ulje dobio je Iztok in Mojca Trošt, Kmetija Bojanec iz Ajdovščine u Sloveniji. Priznanje za najbolji ekološki proizvod ekstra djevičansko ekološko maslinovo ulje sorte rosulja osvojio je Ursaria d.o.o. iz Vrsara.

Priznanje za najbolji Hrvatski otočni proizvod ekstra djevičansko ekološko maslinovo ulje sorte levantinka dobio je OPG Curin Eva Marija iz Gdinja na otoku Hvaru.

Istrani prednjače ispred Dalmatinaca

Kakva su bila ulja u pakovinama koja je ove godine ocjenjivao stručni panel Zadružnog saveza Dalmacije, rekla je dr. sc. Sandra Petričević, predsjednica panela: “Dovoljno je reći da je od 86 uzoraka čak 99,9 posto ekstra djevičanskih. Ulja su harmonizirana i imaju izraženu voćnost. Voljela bih da više ulja dolazi na tržište u obliku pakovina i da se ponuda poveća. Naime, od ulja u pakovinama, dakle ulja koja su na tržištu, većina ih je iz Istre”, rekla je dr. Petričević i pozvala maslinare iz Dalmacije da se pridruže Istranima kako bi na cijelom sredozemnom području Hrvatske imali sve više vrhunskog ekstradjevičanskog maslinovog ulja i u pakovinama.

Tko su dobitnici osobnih i kolektivnih priznanja ovogodišnjeg Noćnjaka?

U konkurenciji 96 proizvoda od masline najbolji proizvod od maslinova drva je Stolna lampa koju je izradio Sanjin Gabrić, vlasnik obrta Maslina iz rada.  Najbolji prehrambeni proizvod  s maslinovim uljem je Tratufan, kravlji sir sa crnim tartufom koji je proizvela MIH Sirana iz Kolana na Pagu, a najbolji kozmetički proizvod od maslina je Tanny Sanny djelo Darije Gospodnetić iz Postira na Braču.

Popis nagrađenih u kategoriji pakovina maslinovog ulja i proizvoda od masline na 22. međunarodnom susretu maslinara i uljara - Noćnjaku pogledajte u dokumentu ispod teksta, a statistiku osvojenih nagrada za kvalitetu i izgled proizvoda po zemljama i županijama ovdje


Fotoprilog


Dokumenti


Tagovi

Noćnjak 2020 Pakovine Šampion OPG Ante Prižmić


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."


Partner

Zadružni savez Dalmacije

Kamila Tončića 4, 21000 Split, Hrvatska
tel: +385 21 348 365, e-mail: info@zsd.hr web: http://www.zsd.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]