Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Đakovački vezovi
  • 24.06.2020. 16:30
  • Osječko-baranjska, Đakovo

Zbog proboja virusa u samostan otkazani i Đakovački vezovi

Hrvatski tradicionalni festival prvi je put održan 2. i 3. srpnja 1967. Ove godine odgodio ga je koronavirus.

Foto: Facebook/ Đakovački vezovi
  • 184
  • 23
  • 0

Na izvanrednoj press konferenciji Stožera civilne zaštite grada Đakova, održanoj jučer povodom proboja koronavirusa u samostan, gradonačelnik Marin Mandarić rekao je kako se ove godine ipak neće održati Đakovački vezovi. 

"Prije tjedan dana smo najavili da grad kreće u organizaciju vezova u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama i naglasili ako dođe do pogoršanja da je sve podložno promjenama. Nažalost, svjedoci smo da se ta situacija pogoršala tako da kao organizatori vezova možemo najaviti da sve ono najavljeno prošli tjedan neće se održati. S epidemiološkog stajališta prerizično je organizirati takvu javnu manifestaciju. Hoće li išta od vezova ove godine biti održano, makar i simbolično, ili će se totalno sve ukinuti  odlučit ćemo kroz dan-dva kad vidimo kako će se epidemiološka situacija razviti", poručio je Mandarić.  

Virus donijele časne sestre s Kosova?

Provincijalna poglavarica sestra Valerija Široki potvrdila je za Radio Đakovo, da se u samostanu Milosrdnih sestara svetog Križa u Đakovu pojavio koronavirus. Iz preventivnih razloga odmah se i zatvorio Dječji vrtić  Sunčev sjaj Nazaret.

"Sestre su na oprezu, više su predane molitvi i od danas su u samoizolaciji sve. Prekinuli smo sve zajedničke točke. Moramo biti oprezni dok ne vidimo daljnje postupanje što se tiče testiranja“, pojasnila je za Đakovački radio, sestra Valerija. 

Navodno su virus u samostan donijele sestre s Kosova s obzirom na to da je grupa od njih 30-ak prije nekoliko dana došla u Đakovo u posjet sestrama iz istog reda na molitveni skup. Dolazak je organizirao sam samostan, a s obzirom na to da u toj državi ima dosta zaraženih, pridošle gošće očito su predstavljale opasnost za sve sestre.

Najveći hrvatski tradicionalni festival

Vezovi su najveći hrvatski tradicionalni festival u Đakovu. Prvi put su održani 2. i 3. srpnja 1967. godine kao specifična prigodna turističko-kulturna manifestacija u povodu Međunarodne godine turizma.

Svake godine prije svega izvodi se folklor Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema te drugih krajeva Hrvatske uz prateće priredbe. Posjetitelji imaju mogućnost kušati razna jela, u čijoj raznovrsnosti prednjače slavni fiš paprikaš, čobanac i đakovački kulen te prisustvovati tradiciji uzgoja konja, čija se raskoš prezentira tijekom konjičkih natjecanja na đakovačkom hipodromu.

Centralni događaji su svečano otvaranje, nastupi folklornih skupina i kao najvažniji, svečana povorka ulicama grada te ceremonija zatvaranja manifestacije pod nazivom Slavonijo, zemljo plemenita s bogatim glazbenim programom i Izborom za najbolje nošeno narodno ruho.

U Đakovačkim vezovima sudjeluje cijeli grad, a manifestacija je dobila međunarodnu turističku Povelju FEST-a (Europske federacije turističkih novinara sa sjedištem u Rimu).

 


Tagovi

Đakovački vezovi Časne sestre Koronavirus Foklor Tradicija


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!