Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinski maraton
  • 28.09.2020. 12:40
  • Osječko-baranjska, Zmajevac

Zmajevačkim surducima 'trčalo' preko 1.500 'maratonaca' - sport u kojemu je cilj biti zadnji

Proteklog je vikenda Zmajevac posjetilo više tisuća posjetitelja kako bi kušali baranjska vina na 15. Vinskom Bor maratonu

Foto: Martina Popić/Lucija Bencarić
  • 197
  • 75
  • 0

Utrka kakva se rijetko viđa ovog je vikenda istrčana Baranjom. Riječ je o kreativnoj promidžbi hrvatskih vina, odnosno 15. Vinskom Bor maratonu u Zmajevcu koji je trajao 3 dana, a posjetilo ga je više tisuća ljudi.

"Ove godine imamo 1.005 prijava, ali očekujemo da će odaziv biti puno veći", rekla nam je prvog dana manifestacije, Gabriella Gerštmajer, dopredsjednica udruge Surduk, ispred organizatora. Kaže da je to manji broj u odnosu na prijašnje godine, ali i očekivano s obzirom na pandemiju.

U petak samo vrhunska vina

Prvog dana, na Premium vinskom maratonu je prema procjenama organizatora bilo tisuću posjetitelja. Osim što su uživali u koncertu Nine Badrić, mogli su kušati vrhunska vina desetak baranjskih proizvođača.

Jedan od vinara je Zoran Pinkert iz obližnje Suze. "Imamo 15 hektara vinograda, proizvedemo 30.000 litara vina godišnje, a u ponudi ih imamo 10 vrsta", kaže Zoran. Otkriva nam da Hrvati najviše vole graševinu i rose, a na pitanje kako ide prodaja, uzvraća: "Da nije bilo korone, super bi bilo".

Baranja je vinska regija koja ima što za ponuditi 

Posjetitelji su zadovoljni organizacijom i sretni da u ovo vrijeme ipak ima manifestacija. "Ovdje smo redoviti, a najviše preferiramo slatka vina. Ako bude lijepo vrijeme doći ćemo i sutra", kazali su nam Domagoj i Silvija iz Osijeka.

Bogata gastronomska ponuda

Osim vina, u Zmajevcu smo kušali i bogatu gastronomsku ponudu toga kraja. Tako se na štandovima moglo naći slanih i slatkih kolača, suhomesnatih proizvoda, langošica, sira, češnjaka i meda.

"Ne bojimo se korone, jedemo čvarkuše i koristimo dezinficijens", našalila se Martina iz Našica.

U subotu su posjetitelji uživali u vinima iz čak 22 vinarije. Surducima se natjecalo približno 1.600 maratonaca iz cijele Hrvatske, a u većini slučajeva je vrijedilo da nije cilj biti prvi već zadnji.

Razgovarali smo i s brojnim vinarima. Svjesni situacije s pandemijom kažu da nemaju nikakva očekivanja, ali sudeći po broju posjetitelja bila je ovo dobra reklama za njihove etikete.

Zanimljiv logo privukao mlađu populaciju

Pažnju nam je privuklo vino na čijim se buteljama našao zanimljiv logotip sovice. "Proizvodimo vina 15 godina, ali prije 7 smo se odlučili brendirati i fokusirati na mlade ljude kao totalni zaokret. Odnosno, na one koji danju spavaju, a noću žive – odatle zapravo i ideja za sovicu“, kazao nam je Vladimir Horvat iz vinarije Aleksandar pokazujući nam drugu stranu butelje na kojoj  je opisana cijela njihova priča.

"Ja imam 31 godinu, a moj brat Aleksandar, koji je vlasnik vinarije, 34, tako da se osjećamo taman da pokrenemo jedan drugačiji smjer ove priče kojim bi vina trebala biti i za mlađu dobnu skupinu" tvrdi on.

Bajkovite stare kuće oduševile su maratonce 

Govori i da je rose njihova mala beba, a graševina pak miljenica starije generacije i to muškog spola.

"Na ovoj manifestaciji smo sudionici od samog početka, a s obzirom na situaciju bitno je da se održi i ne izgubi njen kontinuitet", komentirao je te dodao da vinari na kraju dana ne žive od festivala. "Ovo je dio promocije i važno je interno druženje. To je pokazatelj sinergije i kohezije.", napomenuo je Vladimir.

Naš sugovornik ocjenjuje žalosnim podatak da je sve manje mladih u vinskom poslu,  a s obzirom na to da je Baranja vinarska regija.

"Mladi vinari ove regije su budućnost i nama je drago doći na ovakvo događanje upravo zbog tih ljudi,  ali i zbog gostiju kojih je svake godine sve više. S obzirom na pandemiju ove godine ćemo preživjeti pa iduće kako bude", zaključio je Vladimir.


Fotoprilog


Tagovi

Vinski Bor maraton Zmajevac Baranja Visit baranja Pinkert Vina Aleksandar Vinski maraton


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.