Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Wellcone
  • 16.05.2016. 15:30

Agroturizam u 2024. - i do 5 puta više noćenja?

Ovaj prvi regionalni sajam projekt je mlade eipe koja je prošle godine pokrenula zagorske digitalne novine, a održan je uz potporu i partnerstvo brojnih državnih i županijskih institucija.

  • 714
  • 84
  • 0

Prvi Regionalni sajam kontinentalnog turizma Wellcone, održan u Krapini, okupio je turističku ponudu kontinentalne Hrvatske od toplica, preko proizvoda OPG-ova, ponuda turističkih zajednica, muzeja, hotela, restorana i brojnih drugih zanimljivosti koje mogu privući turiste u kontinentalni dio Hrvatske tijekom cijele godine.

Od pračovjeka do hrane i vrhunskih vina

Bilo je tu degustacija autohtonih zagorskih proizvoda, kušanja probranih vina, ali i atrakcija poput "pračovjeka", vožnje kočijom i šetnje sa krapinskim "purgericama". Wellcone su pod budnim okom pratili i turistički djelatnici i novinari iz Hrvatske, Mađarske i Slovenije, a riječ je o inicijativi mlade ekipe koja je prije godinu dana pokrenula prve digitalne novine u Krapinsko-zagorskoj županiji "Zagorje - international" koju su u smislu pokroviteljstva i partnerstva poduprle brojne županijske i državne institucije.

Zajedništvo ponude i potražnje na jednom mjestu!

Dobar start za budućnost

Direktor Goran Kunštek tom je prilikom optimistično najavio da bi iz regionalnog, ovaj sajam u budućnosti trebao prerasti u nacionalni i međunarodni, a pomoćnik ministra poduzetništva i obrta Mario Antonić potvrdio je da je ova inicijativa dobar start koji bi u konačnosti, uz subvencije i potpore ovog ministarstva, mogao dovesti i do povećanja zapošljavanja.

Važno je zajedništvo

Da Ministarstvo turizma u posljednje vrijeme ulaže velike napore da se potakne domaća proizvodnja i potrošnja i da se iskoriste prednosti kontinentalnog dijela Hrvatske, istakla je pomoćnica ministra turizma, glavnog pokrovitelja Wellcone-a, Martina Jantol.

Pomoćnik ministra obrta i poduzetništva Mario Antonić

"Kod svakog sajma bitno je da se pokaže zajedništvo, da se na jednom mjestu susretnu ponuda i potražnja, a ovdje su i ugostitelji, smještajni kapaciteti, tu je gastro priča što znači da je sustavno i strateški razvoj turizma i razvoj sadržaja oko smještanih kapaciteta. Važno je i što su unutar Master plana razvoja turizma ove županije naznačeni i alati kojima će se to i postići - odnosno projekti, a postoje mnogi investitori koji već imaju smještajne kapacitete na našoj obali koji žele ovdje investirati kao nadogradnju u kontinentalnom dijelu", kazala je pomoćnica ministra turizma Martina Jantol svjesna da kontinentalni dio u razvoj svog turizma treba dati puno više od morskog dijela.

Župan najavio pet puta noćenja više

Zadovoljstvo ovom inicijativom nije krio ni krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, koji je istaknuo veliko povećanje broja noćenja u ovoj županiji te najavio da je Master planom turizma ta brojka biti povećana pet puta do 2024. godine. Da je to realno, dokaz su zagorski kvalitetni turistički proizvodi te ovakve inicijative. "Potrebno je jedino da odgovorni shvate ovaj ogromni potencijal", kazao je župan Kolar.

Panel rasprava

Nakon svečanosti otvaranja održana je i panel rasprava u kojoj su sudjelovali eminentni stručnjaci turizma: Sanela Vrkljan iz Hrvatske gospodarske komore, Marko Koščak s Fakulteta za turizam u Brežicama, Vlasta Krklec iz Muzeja hrvatskog zagorja, Hrvoje Hudoletnjak iz Bluesun hotela Kaj, Elvis Pavleković, direktor Termi Jezerčica, Zoltan Györffy iz mađarske trtke VinOliva Wine & Food Communication koji promiče hrvatski turizam u Mađarskoj i Željko Trezner iz VERN-a.

Turistička priča mora se graditi regijski

Zaključak rasprave mogao bi se svesti na nekoliko točaka, a to su da je potrebno izdvojiti samo nekoliko proizvoda koji će se promovirati, turističku priču gledati kao regionalnu, a koja nema veze s administrativnim granicama županija pa stoga treba i sinergija, odnosno zajednička promocija na sajmovima, a to što nije svaki projekt uspješan ne znači ništa jer se iz svakog izvuče nešto dobro što će se iskoristiti u sljedećim situacijama.

Štand Muzeja Hrvatskog zagorja

Kartice za povećanje domaće potrošnje

Također, spomenuta je mogućnost mađarske prakse gdje se zaposlenicima uz plaću nude kartice s popustima za posjet destinacijama, čime se potiče domaća potrošnja, što se u Mađarskoj dogodilo upravo u ruralnim područjima. Uz to, stručnjaci su mišljenja da je potrebno povećati konkurentnost koja se gleda s dvije perspektive: resursa i konkurentne sposobnosti.

Neophodna sinergija je krenula

Prvo postoji, a drugo trebamo razvijati pri čemu više nije potrebno toliko akademski obrazovanih kadrova već kvalitetnih kuhara i konobara, a potrebno je povećati i smještajne kapacitete. Neophodna sinergija u Krapinsko-zagorskoj županiji započela je 3D projektom Bluesun hotela Kaj, vinarije Bolfan i Vile Magdalena koji na tržištu nastupaju zajednički.

Na studijskom putovanju

Turistički djelatnici i novinari na dvodnevnom studijskom putovanju obišli su Muzej krapinskog neandertalca i Krapinske Toplice odnosno tamošnji turistički biser Aquae Vivae, agroturizam Vuglec Breg, dvorac Trakošćan, a na kraju su pogledali i jednu od tradicionalnih manifestacija Krapinsko-zagorske županije "Štruklijadu".


Fotoprilog


Tagovi

Wellcon Regionalni sajam Studijsko putovanje Martina Jantol Župan Željko Kolar Mario Antonić Goran Kunštek


Autorica

Silva Videk

Više [+]

Novinarka s dvadesetogodišnjim iskustvom u Večernjem listu, s agronomskim obrazovanjem. Njezin moto je: Novinarstvo nije zanat već način života! :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]