Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mladi u akciji
  • 23.10.2022. 12:00
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Čitluk

Biciklističkim stazama kroz šume, vinograde i polja povezali pet sela

Vjeruju da će ova staza otvoriti i druge mogućnosti mještanima za razvoj ruralnog turizma. Domaćini su, različito reagirali, no većina ih je podržala u ovom pothvatu.  

Foto: Martin Ivanković
  • 126
  • 48
  • 0

Mladi iz Čitluka, okupljeni u planinarsko društvo Brotnjo, ovih dana će u funkciju pustiti biciklističku stazu na ruti Broć koja prolazi kroz pet sela. Staza nosi naziv Kraljice Mira i prolazi kroz Međugorje, Bijakoviće, Miletinu, Vionicu i Šurmance. Do kraja realizacije ovog nauma, trebali bi povezati više od 20 sela. 

Duga je 17 kilometara, i kako kaže predsjednik HPD Brotnjo Martin Ivanković vrlo je jednostavna, kružnog oblika. 

"Prolazi kroz polja, šume, vinograde, trudili smo se zaobići asfalt i naseljene dijelove i ići što više ruralno kroz sela, koristimo već postojeću infrastrukturu, dakle nismo ništa krčili. Označavamo i markiramo ljudima kuda bi bilo dobro da idu", pojašnjava Ivanković. 

Sadržaj za turiste

Ova Broćanska udruga mladih, sredstva je dobila preko USAID-a. Nabavili su putokaze, info table, stolove i klupe za odmor i ostali inventar koji smo smatrali da je potreban. U posljednjoj su fazi priprema za otvaranje, ove prve od tri planirane staze. 

Vjeruju da će ova staza otvoriti i mogućnosti za razvoj ruralnog turizma

"Cijelu tu rutu nazvali smo Broć, to je jedna biljka po kojoj je naša općina dobila kolokvijalni naziv Brotnjo, a podijeli smo je u tri staze. Prva je Kraljice Mira, druga će biti Gornje Brotnjo, a treća će se odnositi na fra Didaka Buntića odnosno mjesta gdje je on rođen Paoča i okolna mjesta", dodaje naš sagovornik. 

Tek što je primjena u Iter Vitis, BiH pokupila tri nagrade

On ističe kako takvog sadržaja u Čitluku nema trenutno i da općenito ta svijest nije izražena. Željeli su ponuditi dodatni sadržaj kako općini tako i hodočasnicima i turistima, da uz religijski turizam imaju i druge zanimljivosti "i pokazati prirodne ljepote naše Hercegovine, i mi smo se iznenadili kako je lijepo kod nas, takve reakcije očekujemo i drugih". 

Reakcije mještana

Vjeruju da će ova staza otvoriti i druge mogućnosti mještanima za razvoj ruralnog turizma. Domaćini su, kaže na, različito reagirali, no većina ih je podržala u ovom pothvatu.  

Planiraju ponuditi i projekat camino ruta po BiH

"Nailazili smo i na odbojnost jer ova staza prolazi dijelom preko privatnih parcela, imali smo blagih nelagodnosti, ali ih je 99 posto bilo susretljivo", kaže Ivanković. 

U narednom periodu planiraju ponuditi i projekat camino ruta po BiH, poput onih u Španiji u Santijagu. Kod nas ovakve pješačke rute na postoje. Plan je da ona za početak ide od Imotskog do Međugorja, te nastavlja do Dubrovnika, a potom će pokušati spajati i druga katolička svetišta po BiH.  


Fotoprilog


Tagovi

Biciklističke staze Selo Brotnjo Čitluk Ruralni turizam Seoski turizam HPD Brotnjo Martin Ivanković


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.