Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Seoski turizam
  • 03.12.2020. 16:00

BiH ima potencijal za seoski turizam, kako ga najbolje iskoristiti?

Iako je primarna djelatnost agrarnog turizma poljoprivredna proizvodnja, ugostiteljska usluga predstavlja dodatak ovoj ponudi.

Foto: Julijana El Omari
  • 369
  • 264
  • 0

Često se termini "seoski" i "ruralni" poistovjećuju, ali da li definicija seoskog turizma obuhvata isto što i ruralni turizam ?

Kada je riječ o ruralnom, on podrazumijeva bilo koju turističku aktivnost u ruralnoj sredini pa u skladu s tim, odnosi se i na planinski turizam, adrenalinski, ekološki, zdravstveni i razne druge, specifične njegove vidove.

Faraonsko etno selo u dolini piramida

Sa druge strane, seoski podrazumijeva brojne djelatnosti koje povezuju poljoprivredu i turizam.

Kako objašnjava, Jelena Mićić iz PSSRS, njegova najvažnija a ujedno i najpopularnija aktivnost je agroturizam. Tačnije, trend da poljoprivredna gazdinstva imaju u svojoj ponudi ugostiteljsko - turističke usluge. Iako je primarna djelatnost agrarnog turizma poljoprivredna proizvodnja, ugostiteljska usluga predstavlja dodatak ovoj ponudi.

Prirodna bogatstva su naša strateška prednost

Prema nekim istraživanjima, ovaj vid turizma mogao bi biti veoma perspektivan u budućem periodu za čitavu Bosnu i Hercegovinu, zato što imamo brojna prirodna bogatstva. Neka od njih svakako su relativno čista i zdrava životna sredina, dobar geografski položaj, širok spektar klimatskih uslova i nadmorske visine, kao i vazdušne banje.

Glavna namjera je pružanje mogućnosti kvalitetnog odmora gradskom stanovništvu, a koji se ne može naći u nekim drugim, urbanim odmaralištima. Seoska sredina sa svojim resursima ima brojne prednosti, koje se ne mogu naći na nekom drugom mjestu.

Takođe se ovim putem nastoji očuvati kulturna baština, tradicionalni zanati i običaji vezani za njih, a koji su redovno uvršteni u program za turiste.

S razvojem agroturizma dolaze i opasnosti!

Poželjno bi bilo da se jedinice lokalne samouprave angažuju intenzivnije oko izgradnje osnovne infrastrukture koja je značajan preduslov seoskog turizma. Važno je uočiti i definisati potrebne zadatke, kada je u pitanju ovaj sektor, a koji su u njihovoj nadležnosti. Pored svega navedenog, još jedan važan parametar je izgradnja iste, u koju spada, osim osnovne i konstrukcija turističke infrastrukture.

Pandemija kao poziv da se okrenemo prirodi

Veliki broj naših sela ima realne mogućnosti za razvoj ovog vida turizma pa bi trebalo iskoristiti aktuelnu situaciju i olakšati razvoj ruralnih područja, tačnije podržati balansiran prostorni razvoj Republike Srpske. Ministarstvo poljoprivrede RS, pored prijedloga zakonskih rješenja u oblasti njegovog razvoja, svake godine dodjeljuju namjenska sredstva za razvoj turizma, a na taj način podstiče i unaprjeđenje seoskog.

Kako pripremiti neko domaćinstvo za seoski turizam?

Podsjećamo da smo prije par mjeseci pisali o tome kako je ova godina ipak pravo vrijeme za pokretanje turizma. Pandemija nas je naučila da se bar malo vratimo prirodi, zdravom načinu življenja i ishrani. Ovaj vid turizma utiče na razvoj i očuvanje sela uopšte sa svim svojim vrijednostima, a zar nam to nije cilj - očuvanje lokalnog identiteta, tradicije i običaja.


Tagovi

Seoski turizam Agroturizam Ruralni turizam Jelena Mićić Poljoprivreda Gazdinstva Prirodna bogatstva Tradicionalni zanati


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić