Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • UNWTO
  • 22.06.2022. 13:30
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Mostar

Blagaj nominiran za najbolja svjetska turistička sela 2022.

Sela koja budu proglašena za najbolja turistička sela dobit će plakat-tablu UNWTO-a kao priznanje, a bit će im dopušteno da koriste logo "Najbolja turistička sela" u svim komunikacijskim sredstvima

Foto: CommonsWikimedia/Talha Şamil Çakır
  • 123
  • 27
  • 0

Svjetska turistička organizacija (UNWTO) objavila je Poziv za prijave za odabir najboljeg turističkog sela 2022. godine u okviru aktivnosti unaprjeđenja uloge ruralnog turizma, a jedno od predložena tri turistička sela u Bosni i Hercegovini je i selo Blagaj kod Mostara.

"Inicijativa je to za unaprjeđenje uloge turizma u očuvanju sela, zajedno sa svojim krajolicima, prirodnim i kulturnim raznolikostima, kao i lokalnim vrijednostima i aktivnostima uključujući i gastronomiju. Države članice UNWTO-a, čija je članica i BiH, pozvane su da prijave do tri sela koja ulaze u nominaciju", stoji u saopćenju Grada Mostara.

Na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, a u suradnji UNWTO-om, Blagaj je gradska uprava Mostara prepoznala kao selo mnogih turističkih atrakcija i potencijala, koje je prepoznato po brojnim inovativnim i transformativnim djelovanjima te posvećeno razvoju turizma kao snažnom pokretaču razvoja područja u svim aspektima: ekonomskim i socijalnim i ekološkim, kao selo koje čuva i promovira sve prepoznate vrijednosti.

Pet miliona KM za razvoj turizma u FBiH - uključena i seoska domaćinstva

Sela koja budu proglašena za najbolja turistička sela dobit će plakat-tablu UNWTO-a kao priznanje, a bit će im dopušteno da u skladu sa odredbama i uvjetima UNWTO-a koriste logo "Najbolja turistička sela" u svim komunikacijskim sredstvima. Mreža će pružiti prostor za razmjenu iskustava i dobrih praksi, učenja i mogućnosti.

Za Poziv je pripremljen atraktivni kratki video u kojem je prikazan Blagaj sa svim prirodnim, kulturnim kao i turističkim atrakcijama koji će prezentirati ovo ruralno područje. Pored glavnog videa koji predstavlja Blagaj sa stanovišta prirodne, historijske i kulturne raznolikosti, izrađuju se još tri kratka video uratka u kojima su zasebno predstavljene pojedine prirodne, kulturne kao i turističko-rekreacijske atrakcije sela.

Korištena naslovna fotografija podliježe Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.


Tagovi

Blagaj Turizam Seoski turizam Ruralni turizam Mostar Hercegovina Selo Tekija


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P