Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tradicija
  • 11.12.2022. 16:30
  • Brodsko-posavska, Mala Kopanica

Darko Radičević od guščjeg perja izrađuje peruškice - zaboravljeno kuhinjsko pomagalo

Šokačko sam dijete koje želi ostaviti trag za buduće naraštaje i smatram da ono sve od naših starih, djedova i baka treba sačuvati jer je truda vrijedno, poručio je Darko Radičević iz Male Kopanice.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 2.336
  • 260
  • 1

Guske su nekada bile stalni stanovnik slavonskih sela. No, nažalost danas ih je sve manje, ali jedno jato još uvijek se može naći kod obitelji Radičević iz Male Kopanice.

"Riječ je o domaćim posavskim guskama, ne hibridima. U dvorištu ih je oko 30", otkrio je ekipi Slavonskobrodske televizije 28-godišnji Darko Radičević koji je preuzeo brigu o ovim životinjama.

Riječ je, kaže, o izrazito inteligentnim životinjama, a iza svega stoji ljubav. Iako se od gusaka dobiva mast, meso i jaja Darko se odlučio izrađivati nešto posebno. "Riječ je o peruškicama od guščjeg perja koje služe za premazivanje plehova i kiflica masnoćom", istaknuo je ovaj mladić.

Kaže kako se u današnje vrijeme na tržištu nalaze silikonske četkice dok su peruškice otišle u zaborav. Za napraviti jednu potrebno mu je oko pola sata, a mora izabrati najbolje perje, očistiti ga i pripremiti za uvezivanje.

"Perje je najbolje u srpnju. Tada guska mitari i počinje ispadati perje. Onda ih vodim u baru ili kanala da se kupaju i kada se vrate kući one se čiste. Naime, guska svojim lojem čisti perje da bude bijelo kao snijeg, tada je najkvalitetnije", ispričao je Darko.

Ideja za izradu mu je došla tako što je vidio svoju majku kako premazuje kiflice s peruškom starom 20-ak godina. Pitao ju je tko to radi, a ona mu je odgovorila da više nitko. "Pronašao sam osobu koja mi je pomogla da to naučim i trud mi se isplatio", dodao je ovaj zaljubljenik u slavonsku tradiciju.

Naime, u kući je uredio i posebnu šokačku sobu, a čuva i stare umjetnine, namještaj i rukotvorine. "Šokačko sam dijete koje želi ostaviti trag za buduće naraštaje i smatram da ono sve od naših starih, djedova i baka treba sačuvati jer je truda vrijedno", zaključio je.

Više pogledajte u emisiji Život i zemlja Slavonskobrodske televizije:


Tagovi

Darko Radičević Uzgoj gusaka Peruškice Slavonska tradicija


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Slavonskobrodska televizija

Mile Budaka 1/4, 35000 Slavonski Brod, Hrvatska
tel: +385 (0)35 210 250, e-mail: sbtv@sbtv.hr web: http://sbtv.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]