Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zoo atrakcija
  • 29.06.2019. 07:30
  • Koprivničko-križevačka, Đurđevac

Đurđevačke deve na godinu u Podravinu privuku više od 10 tisuća gostiju

Kad čeljad nije bijesna...ili suživot deva, ljama, kamerunskih ovaca, vijetnamske svinje i kokoši hrvatice.

Foto: Sandra Špoljar
  • 1.723
  • 181
  • 0

Najpoznatiji stanovnici 'hrvatske Sahare', deve Tomica, Đurđica, Dina i Romeo, odavno više nisu sami. Jer gotovo svakoga mjeseca na područje ovog zanimljivog prirodnog fenomena u podravskom gradu Đurđevcu, dođe barem jedna nova životinja. Danas tako zajedno s devama, žive i konji, magarci, patke mandarinke, kamerunske ovce i koze, vijetnamsko prase i dvije ljame dok ekipu peradi čine kokoši, pijevci, ponosne biserke, kokoši hrvatice kao i gotovo izumrli, Đureki i Katice.

"Posebno smo sretni što nam iz cijele Hrvatske dolaze autobusi sa školarcima, jer djeca, nažalost, sve manje borave u prirodi i sve rijeđe imaju prilike uživo pogledati i one naše tradicionalne domaće životinje, a pogotovo ne one specifične za daleke krajeve", ističe Hrvoje Gregurić, jedan od timaritelja deva.

Deve su se sjajno udomaćile

Najviše posjetitelja, kaže, dolazi vikendima. Mnogi sa sobom donesu i hranu za životinje, pa timaritelji moraju dobro paziti da se stanovnici hrvatske Sahare ne prejedu. Većinu gostiju najviše zanima što deve jedu i odgovara li im ovdašnja klima.

Deve za desert dobiju - mrkvu

"Deve su se ovdje sjajno udomaćile. S obzirom da mogu podnijeti temperature od -30° do preko 40°C, nemamo nikakvih problema. Također sve se ove životinje i međusobno dobro slažu. Deve hranimo sijenom i posebnom smjesom, dok onako za desert, rekli bismo, najčešće dobiju mrkvu. Prije no što smo postali njihovi timaritelji, kolege i ja smo prošli tečaj u Austriji. Jer, naravno da smo o njima malo znali, da ne kažem gotovo ništa. Srećom, životinje su zdrave, no u slučaju da im zatreba pomoć, uvijek možemo računati na našeg sugrađanina veterinara dr. sc. Dražena Đuričića, koji je o devama napisao i knjigu", priča nam timaritelj Gregurić.

Novac uložen u deve nije bio bačen u vjetar

Podsjetimo, prve tri deve u Đurđevac su stigle u travnju 2016. godine sa sjevera Njemačke, na inicijativu tadašnjeg đurđevačkog gradonačelnika, a sada saborskog zastupnika Željka Lackovića.

Kakva Afrika! Pustinju i deve ima i Podravina

Mnogi prema toj ideji tada nisu bili blagonakloni, smatrajući je unaprijed propalom i smiješnom. Srećom, novac uložen u kupnju životinja ipak nije bio bačen u vjetar, jer deve su vrlo brzo postale velikom đurđevačkom atrakcijom. Kao i cijeli ovaj neobični mali zoološki vrt na ostacima jedine hrvatske pustinje. Pa ako vam je usput, svratite!  


Fotoprilog


Tagovi

Đurđevačke deve Atrakcija Sahara u Podravini


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]