Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ganga
  • 30.08.2022. 16:30

Gangaši iz Gruda pobjednici su ovogodišnjeg Gangafesta

Brojni izvođači iz Imotske krajine i Zapadne Hercegovine okušali su svoje znanje u pjevanju gange na tradicionalnom festivalu deseteračkih napjeva održanom u Slivnu.

Foto: Mladen Nejašmić
  • 1.742
  • 48
  • 0

U malenom Zabiokovskom mjestu Slivno u općini Runović održan je 20. po redu Gangafest kojeg je utemeljio nekadašnji župnik Slivna fra Rafel Begić, a koji se tradicionalno upriliči tijekom mjeseca kolovoza. Slivno je tog dana središte starih običaja, nepresušne tradicije i kulturne baštine Imotske krajine te cijele Dalmatinske zagore i Zapadne Hercegovine. Nije to samo ganga fest već milozvuci Zagore, odjeci grla, srca i duše.

Sva ona iskonska snaga tradicije iskazivanja nutarnjeg stanja, osjećaja i svega onoga što tišti i veseli ovdašnjeg čovjeka. Obično se kaže kako odmah iza Gospoine (blagdana Velike Gospe), imotski čovjek priljubljem za svoj gastabajterski štap odlazi za svojim poslom, ali ovaj događaj zasigurno velikom broju njih za koji dan pomakne vakat odlaska. Tako je bilo i ove godine. 

Dio turističke ponude

Veliki broj izvođača, posjetitelja, ugostitelja koji su radili po principu do zadnje kapljice i zalogaja, prodefilirali su na igralištu ispred nažalost skoro pa prazne osnovne škole. Sve je štimalo k'o sat na mobitelima koji su snimajući bljeskali i svjetlucali kao kamene pole što svjetlucaju po mjesečini pod vedrim nebom u slivanjskom polju. Ove godine ganga je dio i turističke ponude tog kraja. Veliki broj stranih gostiju našlo se na, za njih pomalo čudnom festivalu jer brojni su oni koji su upravo Slivno izabrali za svoj godišnji odmor.

Ganga kao dio turističke ponude

Malo tko od njih da je čuo za gangu, a kamoli za podatak da je tu najzastupljeniju zavičajnu vrstu usmene književnosti od 2009. godine Ministarstvo Kulture registriralo kao nematerijalno kulturno dobro Vrgoračke i Imotske krajine. Ipak valja istaknuti kako ganga, odnosno deseterački rimovani dvostih, nije vezan samo za spomenuto područje, već uključuje i širi dio Dalmatinske zagore. 

Naime, sve je započelo izvođenjem hrvatske himne i brecanjem slivanjskih zvona sa zvonika crkve Presvetog Trojstva za sve pokojne hrvatske branitelje, kao i za sve Slivanjce i Slivanjke, gangaše i gangašice, dok je nazočne blagoslovio i molitvu u zajedništvu s nazočnim pukom izmolio fra Zoran Kutleša.

Pobjedu odnijeli Gangaši Grude i Bile ruže Bušanje

Stručni ocjenjivački sud (Milan Kustura, Ruža Lozina i Ivan Zele Radalj) je strpljivo slušao gangu od ranih večernjih sati pa sve do iza pola noći, donio je i odluku da se prva nagrada u muškoj, dodjeli Gangašima Grude – Grudska ganga, drugoplasirani su Vinkić i društvo (Ante Vuletić i Grudska ganga) i treća nagrada pripala je Branko Ravlić i prijatelji "Slivno-Zmijavci". 

U ženskoj gangi prva nagrada pripala je gangašicama Bile ruže Bušanje, druga gangašicama Zvuci kamena i krša, i treća Bile ruže imotske.

Ganga se sve rjeđe čuje

"Tradicija gange koja se nastoji očuvati na ovoj smotri, sve se rjeđe čuje, ali ova Slivanjska smotra gange i običaja, iz godine u godinu, prelazi okvire Imotske krajine. To je samo mali dio prekrasnog ugođaja dvadesetog Gangafesta Slivno 2022.", čulo se u uvodnim riječima načelnika općine Runovića Maria Repušića. Smotri Gange nazočili su u ime Splitsko-dalmatinske županije, pročelnici Anđelko Katavić i Stipe Čogelja a nazočne je pozdravio te festival proglasio otvorenim dožupan Ante Šošić. 

Festival gange je priredila Udruga Mladih, pod pokroviteljstvom SDŽ i Općine Runović, a program su vodili Ivana Matković i Ivica Prgomet - Paškić. Kao posebna gošća nastupila je Dragica Zeljko Selak koja je krasnoslovila kratki dijalog "Slivanjske grmarice i drvarice" iz svog romana Vr'dolska Žeža.

Sve je završeno bogatom tombolom i koncertom Klape Cambi.


Fotoprilog


Tagovi

Ganga Gangafest Tradicija


Autor

Mladen Nejašmić

Više [+]

Novinar mnogih domaćih tiskovina i internetskih portala. Obrađuje razne teme ruralnog dijela života Dalmacije - kako priobalja tako i Zagore.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.