Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gastro turizam
  • 10.12.2019. 12:00
  • Primorsko-goranska, Delnice

I gastro turizam adut je zelenog srca Hrvatske - Gorskog kotara

Samo zajedničkim snagama turizam na ruralnom području može se dignuti na viši nivo i ostvariti da nas zapaze i zapamte. Nastup prema tržištu svakako mora biti zajednički, smatra ambasadorica goranskog turizma, Jelena Holenko Pirc.

Foto: Arhiva Jelene Holenko Pirc
  • 2.952
  • 368
  • 1

“Ove zime u Gorskom kotaru kuha se nešto zaista fino”, saznajemo od Jelene Holenko Pirc, organizatorice putovanja i licencirane turističke vodičice koja se specijalizirala za područje Gorskog kotara. Želite li isprobati goranske domaće delicije, gastro tura po Delnicama, koje je cilj promocija lokalnih proizvoda, hrane i restorana, izvrsna je prilika. Radi se o pješačkoj turi kroz lokacije u mjestu, s kratkom vožnjom do Petehovca gdje će se konzumirati aperitiv (piće i jelo), naravno iz domaće proizvodnje, a nakon toga krenuti dalje u istraživanje kraja.

S Petehovca, koji je smješten na 1.000 mnm, Delnice su kao na dlanu pa je nezaobilazan posjet vidikovcu, a usput se mogu doznati zanimljive informacije o ljekovitim biljkama koje rastu u čistom goranskom podneblju. Jelena je završila školu ljekovitog bilja kod fitoaromaterapeutkinje Martine Bogdanić, no i dalje se planira educirati kroz tečajeve vezane uz bilje i prirodnu kozmetiku, a želja joj je jednoga dana pokrenuti vlastiti OPG kako bi se bavila proizvodnjom autohtonih domaćih proizvoda.

Manifestacija Plodovi gorja privlači sve više gostiju

Ove jeseni održana je još jedna serija manifestacija Plodovi gorja pod vodstvom Blažice Sveticki iz istoimene udruge i bila je vrlo posjećena. “Gospođa Blažica našla je uistinu dobar recept koji podrazumijeva degustacije domaćih proizvoda, šetnju šumom i zabavu. Bude tu žive muzike i sajma, ovisno o manifestaciji.

Kuharica iz bakine škrinjice čuva starinu i običaje Gorskog kotara

Tijekom 2019. surađivale smo na pet manifestacija kada sam ja djelovala i kao promotor i kao vodič na svakoj od njih. Zajedno smo osmislile rute i prilagodile ih posjetiteljima pojedine manifestacije. Neke su bile više prilagođene obiteljima s djecom, dok su druge bile planinarskog tipa.

Hodačke rute - posjetitelji vole na nogama upoznavati destinaciju 

U Fužinama se održao Dan bobičastog voća, u Brodu na Kupi Dan jabuka, u Čabru Dan krušaka, u Ravnoj Gori Dani borovnica, te Festival gljiva, vune i plodova jeseni u Staroj Sušici kao šlag na kraju sezone. Udružile smo snage i smatram da je bilo vrlo uspješno te se veselim budućoj suradnji s udrugom Plodovi gorja”, kaže Jelena.

Posjetitelji vole 'na nogama' upoznavati destinaciju

Hodačke ture su jednostavnije za organiziranje od npr. biciklističkih, a radi se o širem krugu ljudi kojima se mogu nuditi i malo tko se time u ovoj regiji bavi. “Nudim specifičnu uslugu kreiranja i vođenja ruta koje u sebi sadrže kombinaciju hodanja, degustacija, posjeta znamenitostima, ali opet je naglasak na kretanju i dobroj priči. Posjetitelji žele na nogama upoznati destinaciju, udisati zrak punim plućima, upoznati neku biljku, zagrliti stablo. Gorski kotar je još uvijek čista destinacija, zelena, i to moramo isticati. Na taj način možemo privući ljude sličnih svjetonazora, ekoturiste, ljubitelje prirode i životinja”, vjeruje Jelena.

Turizam, eko proizvodnja, šuma i pčele - aduti Gorskog kotara koje treba iskoristiti

Na području goranskog kraja potrebno je više suradnje svih turističkih dionika. Njena velika želja je da se na razini Gorskog kotara svi češće nalaze za istim stolom i zajedno rade na kreiranju novih proizvoda i promotivnih aktivnosti jer zajedno smo zaista jači, kako ističe. “Samo zajedničkim snagama turizam na ruralnom području može se dignuti na viši nivo i ostvariti da nas zapaze i zapamte. Nastup prema tržištu svakako mora biti zajednički”, smatra ambasadorica goranskog turizma.

Jesmo li zapeli u razmišljanjima? "Dobro bi nam došlo više novih ideja i možda ostaviti se onoga što se već godinama pokazuje da ne ide. Nedostaje nam tzv. ‘benchmarkinga’, ali ne u smislu kopiranja drugih jer ne možemo mi biti druga Austrija, nego kao izvor ideja. Meni se iz vodičkog iskustva čini da bi se trebali orijentirati na ‘hiking-walking’, hodačko-planinarski turizam, koji je toliko banalan da se mnogima čini nezanimljivim. Ipak, najjednostavnija rješenja često znaju biti najbolja”, navodi.

Tradicionalna goranska jela vraćaju nas u prošlost

Na zimskoj pješačkoj turi u Delnicama obići će se nekoliko zanimljivih lokacija i restorana. “Kod Kauzlarića imamo u ponudi Zimski degustacijski meni s kojim ćemo se vratiti u prošlost kroz tradicionalna goranska zimska jela nakon čega slijedi šetnja Lujzijanom i glavnom Supilovom ulicom koje skrivaju mnoge tajne. Šećući kroz park Kralja Tomislava uživat ćemo u društvu srna, a zatim stižemo na desert u Hotel Risnjak koji je nadaleko poznat po zapečenim štrudlama od borovnica“, doznajemo, a zazubice nam već opasno rastu.

Naravno, susreti s divljači su dio ugođaja 

Cijela tura začinjena je pričama i legendama iz prošlosti i svakodnevnog života Gorana. Naime, Jelena Holenko Pirc je, osim svega prije navedenog, i licencirani vodič interpretator pa možemo očekivati vrlo živopisne priče i doživljaje. Činjenica da je u Gorskom kotaru odrasla i da ljude poznaje zaista dobro, samo nas još više može privući u ovaj ruralni kraj kojemu tek slijedi otkrivanje, a kako je završila planinarsku školu i mini edukaciju od GSS-a za pružatelje usluga u prirodi, ne treba se ustručavati s njom krenuti u prave male pohode u cilju istraživanja brojnih prirodnih ljepota.

Vratimo se ipak malo gastronomiji jer, osim zimske, u planu je i proljetno-ljetna te jesenska verzija gastro ture. Bit će tu delikatesa kao što su žablji kraci, juhe od gljiva i buče te razni drugi goranski specijaliteti. No, otom-potom, prvo treba počastiti nepce zimskim delicijama ovoga kraja. Sve dostupne otvorene ture te način kako im se priključiti, mogu se pronaći na njenoj Facebook stranici Lynx and Fox preko koje mnogi prate neumornu promociju Gorskog kotara ove 'lokalne lisice' i uživaju u prelijepim fotografijama kao i ostalim zanimljivim sadržajima.


Fotoprilog


Tagovi

Gastro turizam Gorski kotar Jelena Holenko Pirc


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije