Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Idemo na selo
  • 02.09.2019. 10:30

Idemo na selo: Započela manifestacija na 11 seoskih domaćinstava u Zagrebačkoj županiji

Zagrebačka županija potiče seoski turizama,  jer poljoprivredna gospodarstva koja u 57 posto slučajeva imaju 3 ha zemlje ne mogu samo od nje živjeti, kazao je pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Josip Kraljičković

Foto: Marinko Petković
  • 1.980
  • 93
  • 0

Prva manifestacija pod nazivom "Idemo na selo – tjedan seoskog turizma u Zagrebačkoj župniji, od 2 do 8. rujna", održava se na 11 seoskih  domaćinstava, uglavnom vinarija u Jastrebarskom, Sv. Ivanu Zelini, Samoboru, Ivanić-Gradu, Kloštar-Ivaniću i na Žumberku, predstavila je na konferenciji za novinare voditeljica Udruge ruralnog turizma Hrvatske (URTH) Aleksandra Kuratko Pani u sjedištu Zagrebačke županije.

Više sredstava  za ekološku i organsku poljoprivredu

Dodala je da seosksi turizam predstavalja sinergiju između poljoprivrede i turizma, a kod nas, još uvijek, nije dovoljno prepoznat kao motor razvoja ruralnih područja Hrvatske. Zagrebačka županija, pak, ima  što pokazati turistima, jer je na njezinom današenjm području bilo prvo ocjenjivanje vina,  još 1921. godine, a tamo se nalazi  i pribora za kotlovinu. 

Pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Josip Kraljičković kazao je da se u zagrebačakom prstenu nalazi najviše upisanih poljoprivrednih gospodarstva (OPG-ova) u Hrvatskoj, njih 14.200, ali njih 57 posto ima manje od tri hektra zemlje, što pokazuje da ne mogu živjeti  samo od poljoprivrede. Županija, kaže, izdvaja godišnje od 15 do 20 milijuna kuna, za  poljoprivredu i ruralni razvitak, a ove godine će više sredstava ići za ekološku i organsku poljoprivredu. Po jednom korisniku to je 150.000 kuna, a mladi poljoprivrednici, mogu pokriti do 75 posto troškova.

Karlo Kos, Josip Kraljičković, Ivana Alilović i Aleksandra Kuratko Pani na predstavljanju manifestacije Idemo na selo

Organizatori ističu da je cilj projekta, a proizvodi i usluge su 30 posto sniženi ovoga tjedna, da posjetitelji konzumiraju što više domaćih proizvoda i usluga. Primjerice, noćenje na selu u Etno kući pod Okićem s doručkom će biti 190 do 200 kuna, a vođena degustacija tri vina u vinarijama Kos, Kos-Jurišić, Jagunić, Braje, Ljubekova klet 49 kuna. Financijska vrijednost projekta je 60.000 kuna.

Okusi zavičaja privlače više turista

OPG Karlo Kos, sudionik manifestacije, kazao je u sklopu obiteljske kuće u Donjoj Zelini, koja se nalazi i na tamošnjoj vinskoj cesti, jednoj od tri u županiji, imaju veliku kušonicu vina, vinotočje, ali i ruralnu kuću za odmor. Dodao je da ih županija prati u smislu iskoraka u seoski turizam, kako bi unaprijedili proizvodnju vina, ali i tradicionalne kuhinje.

Željko Kos u vinariji u Zelini

Direktorica Turističke zajednice Zagrabačke županije Ivana Alilović kazala je da je u prvih sedam mjeseci ove godine broj turističkih dolazaka u županiju povećan za 19 posto, a noćenja za 17 posto. Ukupno je  riječ o 74.353 gosta u županiji.  Dakle,  manifestacije kako Okusi zavičaja naše županije privlače više turista, kazala je Alilović.

Kako se čulo, URTH, osnovana je 2016. godine s  ciljem promocije seoskog turizma putem aplikacije Moj-seoski.hr, te ima 25 članova od Baranje, Slavonije, Moslavine, Like, Dalmacije do Istre, a nakon Zagrebačke županije, planira manifestaciju "Idemo na selo" proširiti i na druge županije. 


Fotoprilog


Tagovi

Idemo na selo Seoski turizam Josip Kraljičković Udruga ruralnog turizma Hrvatske Aleksandra Kuratko Pani


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.


Partner