Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni razvoj
  • 14.12.2022. 14:00

Izabrano 14 najljepših sela u Bosni i Hercegovini

Prve pobjednike takmičenja odabrao je žiri sastavljen od stručnjaka iz oblasti arhitekture, kulturnog naslijeđa i ruralnog razvoja.

Foto: Najljepša sela BiH
  • 4.060
  • 626
  • 0

Bosna i Hercegovina dobila je listu najljepših sela u okviru takmičenja organiziranog u sklopu USAID-ovog partnera - Udruženja za razvoj ruralnog turizma u BiH (Alterural). Radi se o 14 sela iz cijele države. 

U prvoj grupi nagrađenih su: Blagaj (Grad Mostar), Mijakovići – Bobovac (Općina Vareš), Bratač (Opština Nevesinje), Guča Gora (Općina Travnik), Kraljeva Sutjeska (Općina Kakanj), Krupa na Vrbasu (Grad Banja Luka), Martin Brod (Grad Bihać), Ostrožac (grad Cazin), Pecka (Opština Mrkonjić Grad), Prokoško jezero (Općina Fojnica), Ravno (Općina Ravno), Stupe - Žabljak (Grad Livno), Umoljani (Općina Trnovo) i Vranci (Općina Kreševo).

Prestižni klub

Ova naselja će se, prema riječima direktorice Misije USAID-a u BiH Courtney Chubb, sada pridružiti prestižnom klubu lokacija u drugim državama širom svijeta za koja se pokazalo da su značajno profitirala u turističkom, ali i ekonomskom smislu.

Važno je da se brendiraju i promovišu i bh. sela (Foto: Vedran Stapić)

"Ne samo da će biti označeni kao vrijedne turističke destinacije koje treba posjetiti, nego će to predstavljati jedan poticaj za brži ekonomski razvoj u lokalnim zajednicama, ali i šire", istakla je Chubb.

Nagrada će, kako je dodala, doprinijeti otvaranju novih radna mjesta, novih prilika za ostvarivanje dohotka i napravit će se bolje veze koje će omogućiti čuvanje kulturnog i prirodnog naslijeđa BiH u lokalnoj zajednici i šire.

Šta je zajedničko siru, bilju, Ivi i Ćiri, a nisu veziri?

Uz podršku Vlade SAD-a, a putem USAID-ovog projekta Podrška razvoju održivog turizma, udruženje Alterural će, kako je navela njegova izvršna direktorica Sarah Devisme, pobjednicima pružiti dugoročnu podršku kroz edukaciju, publicitet i umrežavanje kako bi tim selima pomogli da razvijaju turizam istovremeno čuvajući svoje prirodno i kulturno naslijeđe.

Ruralni razvoj

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo je izjavila da je to ministarstvo izradilo skupa sa USAID-om Strategiju razvoja turizma FBiH 2022. - 2027. u kojoj su prioriteti ruralni razvoj i razvoj seoskog turizma.

"Važno je da se brendiraju i promovišu i bh. sela, a svako od njih ima svoj način života, drugačiju tradiciju i kulturu, tako da se mogu privući ne samo domaći, nego i strani turisti", istakla je Đapo, te dodala kako će se brendiranjem i promoviranjem ovih sela, omogućiti ekonomski razvoj lokalne zajednice, unapređenje poljoprivrede, ali i da stanovništvo ostane na tim područjima. 

Osmanagić "oživio" močvaru: Što je ostalo od domaćeg sjemena, treba sačuvati

Prve pobjednike ovog takmičenja odabrao je žiri sastavljen od stručnjaka iz oblasti arhitekture, kulturnog naslijeđa i ruralnog razvoja. Inicijativu "Najljepša sela" pokrenulo 1981. godine francusko udruženje "Les Plus Beaux villages de France", s ciljem populariziranja ruralnih naselja. Taj koncept su vremenom preuzele i druge zemlje, među kojima Italija, Japan, Libanon i Švicarska.


Tagovi

Najljepša sela Turizam Ruralni turizam USAID Courtney Chubb Sarah Devisme Edita Đapo


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P