Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Seoski turizam
  • 14.08.2018. 07:30

Kako jedno obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo može privući turiste? Evo savjeta!

Stalno se spominje masovni turizam, kako to nije rješenje za nas i kako treba kvalitetu pretpostaviti kvantiteti. Ali iz mnogo razloga, poznatih i nepoznatih, nikako da se počnemo ozbiljnije okretati kvalitetnijoj ponudi te time privlačiti platežno sposobniju klijentelu. Što možemo učiniti?

Foto: Bigstockphoto/dolgachov
  • 1.845
  • 124
  • 1

Poljoprivreda bez turizma može, ali turizam bez poljoprivrede ne bi smio moći. Turizam bi morao imati pozitivan utjecaj na rast cijeloga niza roba i usluga pa tako i na razvoj poljoprivrede. Vjerojatno mnogo više nego na razne druge djelatnosti. Ovo ne bi trebalo dublje objašnjavati. Paradoks naše države je da povećanje dolazaka turista nužno ne dovodi do povećanja potrošnje hrvatskih proizvoda. Zaista nema smisla da turistima koji dolaze u lijepu našu nudimo uvozne proizvode ili prerađevine uvoznih proizvoda pored naše domaće, svježe, ukusne i zdrave hrane.

Gastro turizam je u porastu, svijest ljudi o zdravoj prehrani također je u porastu i to je izvrstan pokazatelj u kojem smjeru treba krenuti naša turistička politika. Stalno se spominje masovni turizam, kako to nije rješenje za nas i kako treba kvalitetu pretpostaviti kvantiteti. Ali iz mnogo razloga, poznatih i nepoznatih, nikako da se počnemo ozbiljnije okretati kvalitetnijoj ponudi te time privlačiti platežno sposobniju klijentelu. Što možemo učiniti?

Turističke zajednice i turističke agencije na svojim bi stranicama mogle proširiti ponudu lokalnih proizvođača hrane i pića te pojačati promociju i isticati kvalitetu. Ugostiteljski objekti trebali bi se više okrenuti lokalnim dobavljačima i to isticati u svojoj ponudi. Iznajmljivači turističkog smještaja također bi na svojim stranicama i tiskanim promotivnim materijalima u objektima mogli promovirati lokalna gospodarstva, tvrtke i obrtnike koji nude autohtone proizvode te na taj način širiti dobar glas i kvalitetnu ponudu destinacije. Sinergija može učiniti mnogo dobra za lokalnu zajednicu. Razmišljajmo globalno, djelujmo lokalno.

Nudimo doživljaje – što maštovitije, to bolje!

Određeni portali specijalizirani za iznajmljivanje smještaja proširuju svoju ponudu te tako osim smještajnih kapaciteta sve više nude i doživljaje. Jedan od najpoznatijih i najposjećenijih je TripAdvisor, internetski portal koji savjetuje putnike gdje odsjesti i što posjetiti, ali prikazuje i ocjene dosadašnjih posjetitelja pojedine destinacije ili atrakcije. Stranicu mjesečno posjećuje oko 400 milijuna posjetitelja i još veći broj korisnika. Na TripAdvisoru imate priliku ispričati priču o vašem objektu ili usluzi koju nudite. S obzirom da društveni mediji imaju snažan utjecaj na poslovanje, ovakva prilika ne smije se propustiti. Činjenica je da više od 80% korisnika prije putovanja napravi neku vrstu online istraživanja.

Drugi dobar primjer je Airbnb, poznata platforma za najam kuća, apartmana, soba i stanova putem interneta. Pokušajte putem Airbnb-a pretraživati smještaj i događaje bilo gdje u svijetu i naći ćete ponudu doživljaja u široj okolici. Ako u tražilicu na primjer upišete “Toskana”, dobit ćete osim smještaja i ponudu doživljaja: tečajeve kuhanja, lov na tartufe, vožnju biciklom, povijesne obilaske, ali i kušanje vina, sireva ili pizza, izradu raviola, izradu raznih vrsta pizza, također i izradu parfema, sudjelovanje u radovima na obiteljskim gospodarstvima i dr.

Što može turistima ponuditi jedno obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo? Rad u polju, razne vrste radionica, edukaciju o lokalnoj flori i fauni, možda čak i neku vrstu foto-safarija? Mogućnosti su mnogobrojne. Što kreativnije, to privlačnije!

Ponuda putem platformi

Domaćini na Airbnb-u ili putem TripAdvisor-a mogu svoje interese ili hobije podijeliti s putnicima. Tako neki kuhar koji je ujedno i domaćin, može svome gostu ponuditi radionicu kuhanja, planinar šetnju po prirodi, poljoprivrednik rad na svome gospodarstvu u raznim oblicima. Svaki doživljaj trebao bi biti ispunjen visokim stupnjem ugode, autentičnošću te filozofijom dijeljenja kako bi gost sa sobom ponio lijepa sjećanja i poželio se vratiti. Što bolji i dublji osjećaj zadovoljstva i ispunjenosti dobije, to će više željeti ponoviti posjet, ali i iskreno preporučiti svojoj rodbini, prijateljima i poznanicima da dožive takvo iskustvo. Poruke od uha do uha često su najbolja reklama!

Na našim područjima za sada je izuzetno slaba ponuda događaja. Nešto više nudi se na Jadranu i u metropoli, ali za ostatak države zaista ne možemo konstatirati da postoji značajnija ponuda. U usporedbi sa zapadnim i sjevernim državama Europe, naša ponuda doživljaja na ovim platformama izuzetno je skromna i ostavlja dojam gostu da ovdje nema što raditi. A zaista nije tako i stoga moramo svijetu pokazati bogatstvo koje imamo za ponuditi. 

Iz tog razloga – poljoprivrednici, a i svi ostali - istražite internetske portale i novosti koje nude te krenite osmišljavati originalnu ponudu. Doživljaji neka budu što kreativniji, a vi kao domaćini, pokušajte dati sve od sebe da pokažete gostoljubivost pa neka se dobar glas što dalje čuje. Imate li već kakvu ideju?  


Tagovi

Seoski turizam Promocija Airbnb TripAdvisor


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."