Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Snimanje
  • 14.06.2017. 12:00

Kakva Afrika! Pustinju i deve ima i Podravina

Filmska ekipa je ovaj dio filma prvotno planirala snimati u Maroku, no sve što im je trebalo našli su u okolici Đurđevca.

  • 5.871
  • 400
  • 0

Na Đurđevačkim pijescima, jedinoj hrvatskoj pustinji, nerijetko se mogu vidjeti TV ekipe kako snimaju dokumentarne emisije o ovom prirodnom fenomenu. No nikad nije bila ovolika gužva kao proteklih dana, jer je redatelj Antun Vrdoljak, s ekipom predvođenom glavnim glumcem Goranom Višnjićem, snimao dio scena za film "General“. I tako je Hrvatska Sahara glumila Afriku.

Osim pijeska, pješčanih dina i endemskih biljnih vrsta, bile su tu i deve, koje je grad Đurđevac krajem prošle godine kupio u turističke svrhe. Deve koje su vremenom dobile imena Đurđa, Tomica i Dina, kupljene su u jednoj farmi na sjeveru Njemačke i tad još nitko nije mogao pretpostavljati da će glumeći, ovdašnjoj turističkoj zajednici donositi prihode. O njima brinu Tamara Grgičin, Hrvoje Gregurić i Damir Hodalić.

Devama nisu smetale ni hladne zimske podravske noći

"Prije no što su deve uoči Adventa prošle godine dopremljene u Đurđevac, kako bi naučili raditi s njima, prošli smo dvotjedni tečaj u Austriji. Ovdje imaju staju otvorenoga tipa, no zanimljivo da su upravo onih izuzetno hladnih noći ove zime, deve radije boravile ispod nadstrešnice na imanju. Naime, deve su jedne od najprilagodljivijih životinja na svijetu, s odličnim mehanizmom za upravljanje tjelesnim temperaturama i ublažavanjem vanjskih podražaja, pa tako mogu podnijeti temperature od -30° do preko 40°C kao što je otprilike sada ovdje", priča nam Damir Hodalić.

Snimanje filma

U Njemačkoj su kažu nam, deve jele uglavnom sijeno, a u Podravini osim sijena dobavaju i posebnu smjesu. Kao poslasticu, Tamara, Damir i Hrvoje daju im mrkve.

U grbama deve ne čuvaju vodu već mast

"Iako su impozantne visine, deve su nevjerojatno umiljate životinje. Maze, mogu slobodno reci. Tako je svaka životinja odabrala svog najdražeg timaratelja, ali znaju ponekad pokazati i ljubomoru te tvrdoglavost. Suprotno pretpostavkama mnogih, grbe devama ne služe za čuvanje vode već masti, a u jednoj grbi mogu uskladištiti i do 40 kilograma", pojašnjava Damir.

Upravo timaritelji su u vrijeme snimanja cijele dane bili s devama i tako sasvim slučajno postali statisti. A priroda se pobrinula da su se baš ovih dana temperature penjale i do gotovo 40 stupnjeva, pa su se i glumci i brojni statisti, preznojavali "za pravo". Jedino su se deve osjećale kao svoje na svome.

Što je zapravo Hrvatska Sahara?

Dio pijesaka koji se nalazi istočno od grada Đurđevaca proglašen je 1963. godine posebnim geografsko-botaničkim rezervatom kao lako prepoznatljivo i jedinstveno stanište u Hrvatskoj. Zauzima površinu od ukupno 19,5 ha. Predstavlja jedan od posljednjih ostataka nekad prostranog, 12 km dugog pojasa Podravskih pijesaka, s kojeg je vjetar raznosio sitne čestice pijeska po podravskoj ravnici. Na njegovu području moguće je pronaći biljke istočno i zapadno europskog podrijetla, kao i endemične vrste Panonske kotline.

"Uz travu gladicu (Corynephorus canescnes) i vlasulju bradicu ili rukavičastu vlasulju (Festuca vaginatae), na području rezervata nalazimo i majčinu dušicu pješčarku (Thymus serpyllum), trputac vuzliku (Plantago indica), poljski pelin (Artrenisia campestris), trobridi lanolist (Linaria genistifolia) i drugo. Osebujnost staništa i vegetacije također uvjetuje i specifičnost te prisutnost velikog broja životinjskih vrsta. Da bi se smirili i učvrstili pijesci, tu je davno zasađen grm zečjak ili lakotnik (Cytisus scoparius). Rezultat toga je da su ti pijesci postali nepokretni, no širenjem zečjaka, bagrema, kupine i drugih nepješčarskih vrsta, pješčarska vegetacija ubrzano se potiskuje i polako nestaje", ističu u Javnoj ustanovi za upravljenje zaštićenim dijelovima prirode Koprivničko-križevačke županije. No posjetiteljima je ovo područje još uvijek itekako zanimljivo.

Odlične snimke za puno manje novaca

Goran Višnjić nije krio zadovoljstvo i iznenađenje nakon što je shvatio da će se one scene, koje su prema prvotnom planu trebale biti snimane u Maroku, biti odrađene u srcu Podravine. Redatelj Vrdoljak je na novinarsko pitanje je li mu teško pratiti cjelodnevna snimanja po vrućem vremenu, odgovorio da svakako jest, ali i dodao da je čovjeku njegovih godina teško ujutro ustati i kad ga ne čeka nikakav posao.

Sljedeća lokacija snimanja bit će u Slavoniji.


Fotoprilog


Tagovi

General Podravski pijesci Sahara Snimanje Đurđevac Goran Višnjić Antun Vrdoljak Deve


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]