Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razvoj sela
  • 11.04.2022. 13:00

Katunska naselja postaju sve atraktivnije turističke destinacije

Katunska naselja postaju sve atraktivnije turističke destinacije za domaće i strane turiste koji žele doživjeti čari netaknute prirode, okusiti brižljivo pripremanu i zdravu organsku hranu, te pobjeći od brzine svakodnevnice

Foto: SERDA
  • 175
  • 51
  • 0

Serije edukacija za seoska domaćinstva katunskih naselja planine Vranice u oblastima pružanja turističkih usluga i sigurnosti u proizvodnji hrane održane su tokom februara i marta, u okviru projekta "Katunski putevi Crne Gore i Bosne i Hercegovine" koji finansira EU.

Edukacije organizirane u Fojnici uspješno je okončalo 75 polaznika, čime su ojačani kapaciteti domaćinstava pet katunskih naselja planine Vranice (Prokoško jezero, Vrtača, Golica, Gvožđanske staje i Otigoške staje), smještenih između općina Fojnica, Konjic, Kiseljak, Kreševo i Visoko.

Atraktivne destinacije

Katunska naselja postaju sve atraktivnije turističke destinacije za domaće i strane turiste koji žele doživjeti čari netaknute prirode, okusiti brižljivo pripremanu i zdravu organsku hranu, te pobjeći od brzine svakodnevnice. Stoga su i teme edukacija obuhvatale oblasti smještaja gostiju, uključivanja tradicionalnih elemenata u turističku ponudu, proizvodnju i pripremu hrane uz poštivanje međunarodnih standarda sigurnosti te pakovanje proizvoda.

Domaćice uglavnom zadužene za prihvat gostiju

"Može se reći da su žene katunskih naselja koje su prošle ovu obuku značajno unaprijedile svoja znanja i kapacitete, obzirom da su upravo one uglavnom zadužene za prihvat gostiju i pripremu hrane, čime je povećan ukupan kvalitet turističkih usluga u katunima, čineći ih zanimljivijom turističkom destinacijom u cjelini", navode iz Sarajevske regionalne razvojne agencije, SERDA.

U prethodnom periodu implementacije projekta, seoskim domaćinstvima katuna dodijeljeni su i solarni sistemi kako bi se unaprijedili kapaciteti za pružanje turističkih usluga. Ostale projektne aktivnosti obuhvataju trasiranje tematske katunske staze "Vranički katuni" duge preko 211 km i postavljanje turističke signalizacije na njoj.

Nabavit  će se i postaviti turistički mobilijar (nadstrešnice i klupe, kamp mjesta sa ognjištima i pitkom vodom) u katunskim naseljima, izraditi promo film o katunskim naseljima prekograničnog područja Bosne i Hercegovine i Crne Gore, a organizovat će se i studijska posjeta katunskim naseljima Crne Gore, u svrhu prijenosa znanja, dobrih praksi i umrežavanja lokalnog stanovništva katuna ove dvije zemlje.

Projekat od 466.000 eura

Projekat "Katunski putevi Crne Gore i Bosne i Hercegovine" realizuje se u okviru Programa prekogranične saradnje Crna Gora – Bosna i Hercegovina, a implementiraju ga SERDA, Općina Fojnica i Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Univerziteta u Sarajevu, u partnerstvu sa Nacionalnom turističkom organizacijom Crne Gore i Regionalnom razvojnom agencijom za Bjelasicu, Komove i Prokletije iz Crne Gore.

Milo Selo od male farme podno Ozrena do turističke destinacije

Cilj projekta je unapređenje kvalitete i diverzifikacija turističke ponude, bazirane na prirodnom i kulturnom naslijeđu prekograničnog područja. Ukupna vrijednosti projekta je veća od 466.000 eura. Evropska unija je osigurala više od 396.000 eura bespovratnih sredstava, dok ostatak sufinansiraju projektni partneri.


Povezana biljna vrsta

Kiselica

Kiselica

Engleski naziv: Sonel | Latinski naziv: Rumex acetosa L. var. hortensis Dierb.

Kiselica je višegodišnja biljka snažnog i razgranatog korijena koji prezimljuje, a u proljeće se na skraćenoj stabljici razvije rozeta lića. Lišće je kopljastog oblika, dugo 10 –... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Seoski turizam Katunski putevi Fojnica Kiseljak Visoko Serda Konjic Kreševo Prokoško jezero


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

TOP 3 vrste mesa koje preporučuju stručnjaci

Svijest ljudi o važnosti pravilne i uravnotežene prehrane raste, pri čemu tu spada i meso. Prema Njemačkom društvu za prehranu (DGE), preporuke za unos mesa iznose 300-60...

Više [+]