Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Rebić
  • 14.03.2021. 09:00
  • Bjelovarsko-bilogorska, Veliko Trojstvo

Kobilje mlijeko s OPG-a Rebić, priča koju je "potaknuo" - bronhitis

OPG Rebić na Bilogori uzgaja konje i proizvodi kobilje mlijeko. Zašto su odustali od treniranja konja i prebacili se na proizvodnju uz ruralni turizam, otkrila nam je ova mlada obitelj.

Foto: Poljoprivredna TV
  • 2.276
  • 306
  • 0

Obitelj Rebić na Bilogori uzgaja konje i proizvodi kobilje mlijeko. Da se počnu baviti potonjim, upravo su Jan i njegov mlađi brat Fran potaknuli roditelje Zorana i Tamaru.

Kako opisuju, ono je najsličnije humanom mlijeku, bogato vitaminom C te omega 3 i omega 6 masnim kiselinama, a pomaže im u borbi s bronhitisom kod obojice dječaka. Dobro je i za ostale bolesti dišnog sustava, pomaže u borbi s alergijama, podiže imunitet i pomaže kod liječenja kožnih bolesti.

"Koriste ga i djeca i odrasli koji su alergični na kravlje mlijeko, a najviše ga uzimaju djeca vrtićke i predškolske dobi radi jačanja imuniteta, te za bronhitis, astmu, alergije", opisuje Tamara.

Odustali od sporta i prebacili se na proizvodnju mlijeka

Ona je inače licencirana trenerica za treniranje i pripremu konja za galopske trke, a Zoran se od 2007. godine bavi uzgojem ovih plementih životinja. Na imanju u Velikom Trojstvu pokraj Bjelovara je i veliki ponos – Arapski pastuh Amor koji je imao 14 startova i 14 pobjeda prije nego li je zasluženo umirovljen. Uz Amora je još 13 kobila i ždrjebadi, a od sporta su morali odustati jer više, kažu, nije bilo isplativo pa su se prebacili samo na uzgoj konja te kada su došla djeca, na proizvodnju mlijeka.

Jako su oprezni s kobilama da se ne preforsiraju sa ždrijebljenjem i laktacijom pa se trude izmjenjivati ih tako da budu svega dvije u mužnji paralelno kroz godinu. Od prosječnih 20 litara mlijeka koje dnevno proizvedu, uzmu dvije do četiri litre, a ostalo ostave ždrjebadi.

"Za proizvodnju mlijeka najčešće se u svijetu koriste srednje teške pasmine tipa Haflinger i hladnokrvne pasmine, ali mi za mužnju koristimo sve pasmine“, pojašnjava Zoran. Nabavili su i strojnu muzilicu za kopitare i ručnu muzilicu kako bi imali uvijek najviše higijenske standarde, a EU sredstvima za ruralni razvoj kroz natječaj za tip operacije u 6.3.1. uredit će muzilište i prostorije za čuvanje mlijeka te ugraditi solarne panele za dodatnu energiju.

Pomuzeno prodaju po narudžbi, dio svježe, a dio zamrznuto. Svježe mlijeko može trajati svega dva dana u hladnjaku, a zamrznuto se može održati i do devet mjeseci. Kvaliteta mu se, naglašavaju, ne mijenja iz razloga što je to šok zamrzavanje. Dakle, kad se odmrzne ne gubi nikakva svojstva, samo se ne smije prokuhavati odnosno pasterizirati. Dio mlijeka, pak, Tamara koristi i za izradu prirodne kozmetike.

Etno kuća i škola jahanja

Rebićevi vole svoj život na selu i trude se ulagati i širiti OPG te promicati ruralni turizam svog kraja. Napravili su etno kuću koju rado posjećuju obitelji s djecom te grupe iz različitih tvrtki koje ondje dolaze provoditi team buildinge, a gosti mogu uživati i u školi jahanja te jahanju u prirodi.

"Vjerujem da život na selu ima budućnost i samo treba kvalitetno raditi i usredotočiti se na razvoj i napredak, a treba i puno raditi“, kaže nam Tamara čija djeca vole slobodu koju im pruža život na farmi. Svoje vrijeme rado provode s roditeljima među životinjama, a možda se jedno od njih odluči i nastaviti ovaj obiteljski posao.

Pogledajte više u našem video prilogu:


Tagovi

Konji Kobilje mlijeko OPG Rebić Alergije Ruralni turizam


Autorica

Lucija Eichler

Više [+]

Novinarka Poljoprivredne televizije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić