Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Divlji konji
  • 18.11.2018. 15:00

Livanjski divlji konji dobili svjetlosnu signalizaciju i video iz zraka

Na konje smo svi osjetljivi, tako je i u susjednoj nam državi, a kako izgleda krdo divljih livanjskih konja koji slobodno žive na obroncima planine između Livna i Kupresa, pogledajte u videu!

Foto: Pixabay/Bhakti2
  • 1.140
  • 199
  • 0

Livanjski divlji konji postali su zaštitni znak tamošnjeg kraja, a koliko su važni pokazuju dvije činjenice izašle u javnost ovih dana. 

Prva je ta da je ovih dana na prometnici Šujica-Livno postavljena svjetlosna signalizacija koja upozorava na moguću prisutnost divljih konja na toj relaciji. Postavljanjem nove signalizacije trebao bi se smanjiti broj prometnih nesreća u kojima sudjeluju divlji konji. 

Naime, divlji konji se na toj relaciji, posebno zimi, mogu često vidjeti, a ondje dolaze radi soli koja se posipa po kolniku. 

Potomci su to pitomih konja, koji desetljećima, od 70-ih godina prošlog stoljeća odolijevaju oštrim zimama, kiši, vjetru, krivolovcima i grabežljivcima, a sve je iznenadila odluka Općine Livno koja je ljetos povukla iz primjene Zakon o zaštiti divljih konja.

Ipak, ljudi s ovih prostora svjesni su značaja ovoga krda koji se rijetko viđa i na prostoru cijele Europe. Ovih je dana na YouTubeu objavljen zanimljivi i atraktivan video divljih konja i to snimljen iz zraka, pomoću drona.

Livanjsko krdo broji oko 180 konja koji slobodno žive na obroncima planine između Livna i Kupresa, i vjerujemo kako će se to nepatvoreno prirodno bogatstvo netko znati iskoristiti kao turističku atrakciju i dodanu vrijednost ovoga kraja. 

Video prekrasnih prizora divljih konja pogledajte u videu. 


Tagovi

Divlji konji Livanjski divlji konji Krdo Video


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.