Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministarstvo turizma
  • 09.07.2020. 10:30

Moguće ukidanje Ministarstva turizma: jedni oštro protiv, drugi bi rezali i HTZ

Špekulacije o mogućem ukidanju zasebnog Ministarstva turizma naišle su na različitita mišljenja kod onih koji se bave turističkom djelatnošću. Kakvo je vaše mišljenje?

Foto: Jumpstory
  • 1.524
  • 15
  • 0

O eventualnom ukidanju zasebnog Ministarstva turizma (MINT) počelo se spekulirati i puno prije parlamentarnih izbora, te se nastavilo i u tjednu nakon njih, dijelom i zbog najava vladajućih da se razmišlja o smanjivanju dosadašnjeg broja ministarstava. O tome za sada još nema definirane konačne odluke, a neslužbeno se doznaje da se u pobjedničkoj stranci - HDZ-u, zbog okolnosti koronakrize i negativnog utjecaja na cijelo gospodarstvo, posebice na turizam, još 'važe' kako institucionalno urediti taj sektor u budućoj vladi.

Među spekulacijama gdje bi turizam trebao ako se ukine zasebno ministarstvo spominju se za sada "mega ministarstva" mora, prometa i infrastrukture, te gospodarstva, pa i regionalnog razvoja, u čemu bi onda taj sektor imao svog predstavnika u vidu državnog tajnika ili slično.

Ministarstvo turizma u samostalnoj Hrvatskoj osnovano je 1990. te je do 2003. djelovalo zasebno, a od te do 2008. godine prelazi u sklop tadašnjeg ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka. Od 2008. je ponovo postalo zasebno ministarstvo.

U brojnim europskim državama gdje turizam nema zasebno ministarstvo većinom je dio ili ministarstva gospodarstva ili u kombinaciji s kulturom.

Što misle u udrugama i sindikatu?

Komentirajući tu temu, predsjednik jedne od najvećih strukovnih udruga u hrvatskom turizmu Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) Tomislav Fain jasno poručuje da nije za spajanje turizma ni sa kojim drugim ministarstvom, nego da treba ostati zasebno.

"U sadašnjoj situaciji koronakrize koja snažno pogađa turizam, i za koju još nitko ne može ni predvidjeti koliko će potrajati, turizmu će trebati brze i operativne odluke kako bi se sektor, radna mjesta, likvidnost i drugo očuvalo. Bojimo se da to neće biti moguće u tom nekom drugom velikom ministarstvu u sklopu kojeg bi bio turizam, a koji i zbog velikog udjela u BDP-u zaslužuje svoje Ministarstvo. Uz to, trebat će sigurno par godina za oporavak turizma nakon ove krize, i važno je imati tijelo koje zastupa interese tako važnog sektora", kaže Fain za Hinu.

Napominjući kako zaseban MINT i turizam u nekom drugom ministarstvu imaju i prednosti i mana, direktor Hrvatske udruge turizma (HUT), koja okuplja vodeće hotelijere u Hrvatskoj, Veljko Ostojić naglašava da u situaciji kada se turizam bori za svakog gosta i pandemijom, zasebni MINT ipak treba ostati.

"Sve to ovisi o nizu okolnosti. I jedna i druga varijanta mogle bi biti dobre za turizam ako se kvalitetno poslože, no za sada i zbog koronakrize te njezinih negativnih posljedica na turizam ipak bi bilo bolje da ostane zasebno Ministarstvo", smatra Ostojić.

Predsjednik Udruženja putničkih agencija pri HGK Boris Žgomba ističe da u trenutnoj teškoj situaciji za gospodarstvo i turizam ukidanje MINT-a uopće ne bi trebalo biti tema.

"Ako se želi da turizam opet pridonosi BDP-u velikim iznosom od gotovo 20 posto, što će ove godine uz koronakrizu biti jako teško, a pitanje je i ne samo za iduću nego moguće i iduće dvije godine, onda MINT treba ostati i dodatno ojačati infrastrukturno za rješavanje krize. Ministar turizma ili ako će za taj sektor biti državni tajnik sada ima situaciju kao Niko Bulić 1990-ih i poslije Domovinskog rata da zapravo pomogne vratiti turizam gdje je bio prije krize. To je težak i odgovoran zadatak, za što treba jaka osoba koja poznaje i razumije turizam, jer će morati raditi i na zakonskim promjenama, sredstvima iz proračuna i drugo", ocjenjuje Žgomba.

Zajednica obiteljskog turizma: U ozbiljnoj smo krizi, treba nam ministarstvo 

Zbog prevelike važnosti turizma i u Zajednici obiteljskog turizma (ZOT) pri HGK drže da treba zasebno ministarstvo, pri čemu njezina predsjednica Martina Nimac Kalcina dodaje da to tako i treba ostati dok se ne pojavi neki proizvodni ili drugi sektor koji će imati sličan udjel u BDP-u.

"Tek tada možemo pričati o tome da turizam bude dio nekog drugog ministarstva, a do tada nam MINT treba, što se pokazalo važnim i u ovoj krizi da imamo tijelo koje nas zastupa", kaže Kalcina Nimac.

Predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a Joso Smolić za Hinu ističe da su ugostitelji i drugi u turizmu puno postigli s MINT-om baš u ovoj krizi te da bi bilo dobro da i ubuduće imaju svoje 'mjesto' u državi gdje će se moći obratiti za pomoć, prijedloge i drugo.

"U ozbiljnoj smo krizi, ugostitelji se kao i cijeli turizam bori koliko može, a sve što smo artikulirali prema MINT-u u ovim okolnostima naišli smo na razumijevanje, pa i konkretnu pomoć, a kako ne očekujemo neki veliki pomak ni 2021., bar ne do ljeta, pomoć države ćemo trebati i dalje. MINT nije veliko ministarstvo, a sektoru je jako važno, i zajedno s Vladom nas je spasilo da ipak lakše dočekamo 2021.", iznosi Smolić.

Drugačije mišljenje imaju u Nacionalnoj udruzi ugostitelja čiji je predsjednik Marin Medak za Hinu ponovio već ranije iskazan stav da hrvatskom turizmu i ugostiteljstvu ne treba i MINT i HTZ, jer su to institucije s godišnjim proračunima od ukupnih oko 555 milijuna kuna, koji bi se dijelom u slučaju da nema jedne od tih institucija mogli usmjeriti u razvoj, kvalitetu ponude i slično u turizmu.

Nacionalna udruga ugostitelja: Ne treba nam ni MINT ni HTZ

"Ključni problem nije zasebno ili spojeno ministarstvo nego administrativna i zakonska prenormiranost turizma s previše pravilnika koji su u praksi besmisleni i sve to koči razvoj struke i kvalitete, ali i nabavu domaćih proizvoda, posebice hrane. Problem su i veliki troškovi i davanja, pa i HTZ-u, i sve to treba rezati, uključujući i brojne vrste inspekcija koje nam dolaze u kontrole, te konačno s poslovanjem ući u 21. stoljeće, baviti se pravim problemima, a ne 'debilanama'. U svemu tome, pod čijim će resorom ili u kojem ministarstvu biti turizam, potpuno je svejedno i nebitno", naglašava Medak.

Predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH) i Socijalno-turističkog vijeća Eduard Andrić zaključno poručuje da je važno da MINT ostane zasebno ministarstvo i zbog zaposlenih i plaća u tom sektoru, jer su se s koronakrizom problemi s time dodatno povećali.

"Bilo bi dobro da ostave MINT bar još jedan mandat, ako treba može se nešto u njemu reducirati, ali sada u ovim okolnostima, kada je borba i zadržati stalno zaposlene te uz tisuće sezonaca koji su ove godine gotovo u potpunosti 'stradali', taj sektor mora imati zasebno ministarstvo koje će brinuti i pomoći u rješavanju problema. Nadamo se da će minimalci od 4.000 kn biti za sektor odobreni i za srpanj i za kolovoz, pa i dalje, jer od turizma nešto više očekivati od ovoga što imamo sada teško prije 2021., a ni u to mnogi ne vjeruju", upozorio je Andrić.

Tatjana Miščančuk/Hina


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Turizam Ministarstvo turizma Spajanje ministarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]