Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Osmačka sijela
  • 04.09.2022. 10:30
  • Zvornička regija, Republika Srpska, Srebrenica

Na žetvi pšenice rađala se ljubav, a iz toga i brakovi

Od žetve do sijela i ašikovanja - cure su žnjele pšenicu, a momci kupili snopove i udvarali im se. Sastajali bi se uvečer na igrankama.

Foto: Depositphotos/roman023/S. Smajović
  • 129
  • 79
  • 0

Život se ponovo vraća u srebreničko selo Osmače na visoravni Stoca, nekad poznatom po žetvi pšenice i manifestaciji "Osmačka sijela". Do sada je ovdje obnovljeno više od 50 kuća, dobili su struju, asfaltni put, školsku zgradu, solarnu uličnu rasvjetu... Iako je za povratak zainteresovan veći broj ranijeg stanovništva, još uvijek se teško odlučuju za definitivno vraćanje rodnoj grudi, ali tokom ljeta dolaze, obrađuju svoja imanja i prisjećaju se davnih čuvenih osmačkih žetvi pšenice.

Sejdalija Selimović zna da su na osmačke žetve dolazile cure i momci iz svih srebreničkih sela i šire. Na njivama se, kaže, pšenica srpom žela po sedam dana.

Sijela na livadi

"Lijepe cure žanju pšenicu, a momci iza njih kupe klasje i vežu u snopove, koje uspravno ostavljaju do završetka žetve u toj njivi. Cure žanju i pjevaju, a momci im se udvaraju i ugovaraju sastanak naredne noći, ali im niko nije smio prići blizu", priča nam Sejdalija.

Na osmačke žetve dolazile su cure i momci iz svih srebreničkih sela

Kad se u jednoj njivi završi žetva, onda zajednički nose snopove na gumno, gdje su stariji ljudi sadijevali klanje. Tad se curama može prići i pokoja lijepa progovoriti, sjeća ovaj 78-godišnjak svojih momačkih dana. Kada padne mrak, brzo se zaboravi umor i dnevna žega. Počinje sijelo koje se organizira na livadi izvan sela. Cure se ispod ruku uhvate u kolo i kolaju. Bude ih i po 150, sve ljepša od ljepše.

"U centru kola sjede stare žene i ljudi, a momci iza, odmaknuti pet metara jedan uz drugog, dobacuju curama. Poneki izvede curu iz kola i u razmaku od dva do tri metra, progovore koju, ali to ne taje dugo", pamti nekadašnje ašikovanje.

Ljubav na prvi pogled        

I Sadika Kardašević koja se iz Grujičića udala u Gladoviće, rado se sjeća tadašnjih sijela. Kaže da su je te žetve udale. Zagledala je, priča nam, "ljepuškastog momka", a i on nju. Bila je to, navodi, ljubav na prvi pogled.

Sadika Kardašević kaže da su žetve udale

"Još kad mije rekao da radi u državnom preduzeću, dileme i roditeljske volje nije bilo, brak je brzo sklopljen", kaže Sadika, dodavši da se nikada nije pokajala.

Ukinuta manifestacija

Nakon povratka u Osmače, početkom 2000. godine, grupa entuzijasta nekoliko godina organizirali je ovu staru manifestaciju, ali bez žetve pšenice. Trajala je po tri dana i okupljala veliki broj posjetilaca.

Međutim, zbog nezainteresovanosti Turističke organizacije Srebrenica, manifestacija je ukinuta. Agroklub saznaje da je jedna međunarodna organizacija izradila projekt održavanja "Osmačkih sijela", obezbijedila finansijska sredstva, ali, nažalost, nije naišla na podršku lokalne zajednice.


Tagovi

Žetva pšenice Osmači Osmačka sijela Sadika Kardašević Sejdalija Selimović Selo


Autor

Sakib Smajlović

Više [+]

Ekonomski tehničar, dugogodišnji novinar Oslobođenja i Dnevnog avaza. U svom novinarskom radu pisao je o poljoprivredi i stočarstvu srebreničke regije.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na povratku iz Mostara valja i doručkovati, a u aščinici BurekKing u Jablanici kuharica Hajra Nezirić taman priprema burek ispod saća. Svemir nas je uspješno povezao ;) Kaže ova kuharica da sastojke nabavljaju od lokalnih dobavljača. Ispeče... Više [+]